Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ξεπάτωμα πεζόδρομου Επανομής και Ηρόστρατος

Αυτοί που πασχίζουν για το γκρέμισμα του πεζόδρομου, προφανώς επιδιώκουν
να επανέλθει το κέντρο της Επανομής στην κατάσταση που βρισκόταν πριν 20 χρόνια.
Το είχαμε γράψει ακόμη από τον περασμένο Ιανουάριο, ότι το θέμα της κατάργησης του πεζόδρομου της Επανομής θα αποτελέσει μπούμεραγκ για τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού.  Δυστυχώς, κάποιοι τοπικοί παράγοντες επιμένουν πεισματικά στη θέση ότι πρέπει να γκρεμιστεί η πεζοδρόμηση, για να μπορούν να διέρχονται από τον σημερινό πεζόδρομο τρακτέρ και … πατόζες, όπως κάποιος είχε αναφέρει πριν δέκα μήνες, όταν για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού.
Κι έτσι, μπροστά στην επιμονή αυτών των παραγόντων, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, πήρε την απόφαση - σε μία εποχή μάλιστα  οικονομικής καχεξίας- να διατεθεί ποσό 15.000 ευρώ προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για το ξεπάτωμα του πεζόδρομου.
Με την απόφαση αυτή, το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού φιλοδοξεί ίσως να καταλάβει μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες. Γιατί δεν έχει ξαναγίνει ίσως στα παγκόσμια χρονικά μία δημοτική αρχή, στα δύο ακριβώς χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου, αντί να επιδείξει κάποιο αξιόλογο έργο που κατασκεύασε, να συνδέει το όνομά της με την καταστροφή ενός έργου που είχε γίνει από την προηγούμενη δημοτική αρχή και το οποίο μάλιστα είχε κοστίσει περίπου 280.000 ευρώ, από χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΤΕΡΠΣ.
Αυτή η επιμονή ορισμένων τοπικών παραγόντων της Επανομής να καταργηθεί σώνει και καλά ο πεζόδρομος και μάλιστα χωρίς να ρωτηθεί η τοπική κοινωνία, με μία λαϊκή συνέλευση ή ένα δημοψήφισμα, μας θυμίζει, σε μικρογραφία βέβαια, εκείνον τον μυθικό Ηρόστρατο. Ο οποίος, για να μείνει το όνομά του στην Ιστορία, όπως είχε δηλώσει,  έφθασε στο σημείο να πυρπολήσει το 356 π.Χ. το περίφημο Αρτεμίσιο δηλαδή τον Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο.
Πως ήταν η κατάσταση στην Επανομή πριν δημιουργηθεί ο πεζόδρομος;  «Απαράδεκτη», σύμφωνα με τους πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς, «Οικτρή» σύμφωνα με  κάποιους άλλους Επανομίτες. Τι θα συμβεί με την καταστροφή του πεζόδρομου και τη διέλευση από την οδό 28ης Οκτωβρίου όχι μόνο όλων των Ι.Χ. που διασχίζουν την Επανομή, αλλά επίσης των αγροτικών μηχανημάτων και των βαρέων οχημάτων; Και τι θα λένε τότε, για το μπάχαλο που θα δημιουργηθεί οι υπέρμαχοι της καταστροφής;
Το τραγελαφικό στην όλη ιστορία είναι ότι ενώ άλλοι δήμοι της χώρας (μεταξύ των οποίων και ο δήμος Θεσσαλονίκης) προσπαθούν πως και πώς να βρουν χρήματα για τη δημιουργία πεζόδρομων, στην Επανομή θα έχουμε το χάλασμα, το γκρέμισμα ενός υπάρχοντος πεζόδρομου. Κι αυτό, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν ελάχιστοι μαγαζάτορες που αφελώς πιστεύουν ότι με τη λειτουργία του πεζόδρομου ως δρόμου διέλευσης, θα αυξηθεί η πελατεία τους.
Κατά τη συζήτηση του θέματος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο τελευταίος δήμαρχος Επανομής, Απόστολος Οικονομίδης, επί των ημερών του οποίου έγινε η πεζοδρόμηση, χαρακτήρισε ως «σοβαρό λάθος» την προσπάθεια διάνοιξης του πεζόδρομου. Ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Μπαλασάς είχε επικρίνει τη διοίκηση του δήμου ότι με τη μελέτη αυτή «πάτε να δώσετε χρήματα για μια μελέτη κυκλοφοριακής αγωγής, όταν ξέρετε ότι η Επανομή δεν έχει σχέδιο. Γιατί το κάνετε τότε αυτό; Διότι πάτε να κάνετε χατίρια ο ένας στον άλλο». Για να καταλήξει λέγοντας ότι αν δεν ρωτηθεί η κοινωνία, τότε δεν μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις.
Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι κατά την πρώτη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαίκού, τον περασμένο Ιανουάριο, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γρηγόρης Παραδείσης, είχε επισημάνει ότι «αντί να μιλάμε για κατάργηση του πεζόδρομου, θα πρέπει να συζητήσουμε για την ολοκλήρωση του πλέγματος έργων που έχουν σχέση με την λειτουργικότητά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.