Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Συστάσεις της Περιφέρειας για τα τρωκτικά


Μετά τα κατ΄ όνομα «τρωκτικά» που οδήγησαν την Ελλάδα στο χάλι που βρίσκεται σήμερα, έκαναν δυναμικά την εμφάνισή τους και τα πραγματικά ποντίκια στην περιοχή, με συνέπεια να αναγκαστεί η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συστήσει στους δήμους τη λήψη μέτρων, καθώς γίνεται καθημερινά δέκτης καταγγελλιών πολιτών για το θέμα αυτό.

Η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας, έκανε σχετικές προτάσεις προς τις Δημοτικές Αρχές για την καταπολέμηση των τρωκτικών. Συνιστάται παράλληλα στους πολίτες να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα που περιγράφονται παραπάνω και να συνεργάζονται με τις Αρχές για την αποφυγή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης τρωκτικών" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Τα τρωκτικά είναι φορείς παθογόνων μικροβίων, είτε ως πηγή είτε ως ενδιάμεσοι ξενιστές. Μπορούν έτσι να μεταδώσουν με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τους διάφορες ασθένειες όπως λεπτοσπείρωση, εξανθηματικό τύφο, τριχινίαση, τουλαραιμία, λεϊσμανίαση, τοξοπλάσμωση, κ.α.
Εστίες ανάπτυξης τρωκτικών μπορεί να είναι:
-το αποχετευτικό δίκτυο,
-εγκαταλειμμένα οικόπεδα  με βλάστηση,
-οικόπεδα με οικιακά  απορρίμματα, άχρηστα υλικά οικοδομικά  μπάζα  κλπ.,
-παλαιά εγκαταλειμμένα  – κατεστραμμένα  κτίρια,
-υπό ανέγερση ημιτελή κτίρια,
-ανοιχτοί αποθηκευτικοί  χώροι,
-εγκαταλειμμένα υπό μακρόν  οχήματα κλπ.
Οι παραπάνω εστίες, σε συνδυασμό με την ύπαρξη τροφής που προέρχεται από οικιακά  απορρίμματα (εκτεθειμένα, μη τακτικά  συλλεγόμενα κλπ.) δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού τρωκτικών.
Για την προστασία  της δημόσιας υγείας επιβάλλεται  η λήψη συγκεκριμένων μέτρων προληπτικού  και κατασταλτικού χαρακτήρα  τόσο από τους πολίτες όσο και  από τις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές, για τον έλεγχο του πληθυσμού  των τρωκτικών και την καταπολέμηση τους, όπως :
• Απομάκρυνση άχρηστων υλικών, μπαζών, απορριμμάτων κλπ. από ανοικτούς χώρους, οικόπεδα, χώρους πρασίνου, πλατείες κλπ.
• Περίφραξη των οικοπέδων για την αποφυγή απόρριψης απορριμμάτων – μπαζών δομικών υλικών κλπ. από διερχόμενους πολίτες.
• Λήψη μέτρων για την εξυγίανση των εγκαταλειμμένων κτιρίων και τήρηση της νομίμου διαδικασίας για την κατεδάφιση των παλαιών, καταστρεμμένων και επικίνδυνων κτισμάτων.
• Τακτική αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων, για την αποφυγή υπερπλήρωσης των δημοτικών κάδων και συγκέντρωση απορριμμάτων περιμετρικά αυτών.
• Απομάκρυνση παλαιών και εγκαταλειμμένων οχημάτων.
• Τακτοποίηση αποθηκευμένων υλικών σε ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους σε παλέτες, ράφια κλπ. και απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων.
• Μέτρα καταπολέμησης στις εστίες ανάπτυξης τρωκτικών που είναι σύνθετα και θα πρέπει να μεθοδεύονται από τις τοπικές Δημοτικές Αρχές με ειδικά συνεργεία καταπολέμησης ή σε συνεργασία με εξειδικευμένες επιχειρήσεις - εταιρείες ή φορείς που διαθέτουν την προβλεπόμενη από το νόμο άδεια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.