Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Δήμος Θερμαϊκού: Αγνοούν την 26η Οκτωβρίου !


Γράφαμε προχτές για την παντελή απουσία του δήμου Θερμαϊκού από τις εκδηλώσεις που γίνονται σε όλους τους άλλους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Μακεδονίας για την 100η επέτειο αποτίναξης του Οθωμανικού ζυγού. Παντού εκδηλώσεις, μεγάλες και μικρές, εκτός από την περιοχή του δήμου Θερμαϊκού. Εδώ τίποτα. Απόλυτη αδιαφορία. Σα να μη συνέβη τίποτα. Λες και πρόκειται για κάποιο τυχαίο και ήσσονος σημασίας γεγονός.

Καλά και συμπίπτει η επέτειος της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και του ΟΧΙ, κι έτσι θα γίνουν στα σχολεία του δήμου ομιλίες και για τις δύο επετείους, κάτι όμως που είναι καθορισμένο και από τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Αντιθέτως, όπως διαβάζουμε στο επίσημο «Πρόγραμμα Εορτασμού Επετείων 26ης και 28ης Οκτωβρίου», που εκδόθηκε από το δήμο Θερμαϊκού, η φωταγώγηση των κεντρικών δρόμων και πλατειών των δημοτικών και κοινοτικών κοινοτήτων και των δημόσιων κτιρίων, θα είναι μόνο στις 27 και 28 Οκτωβρίου. Δηλαδή στις 26 που είναι η επέτειος της απελευθέρωσης από τους Οθωμανούς, θα είναι όλα όπως σε μία κανονική ημέρα. Και με … συσκότιση!
Και κάτι ακόμη που το θεωρούμε πολύ σημαντικό: Στο πρόγραμμα εορτασμού του δήμου Θερμαϊκού, φαίνεται να αγνοείται  η εγκύκλιος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, το οποίος σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις όλης της χώρας, ορίζει ότι στις 6.45 το πρωί της 26ης Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν κωδωνοκρουσίες από όλους τους Ιερούς Ναούς της Θεσσαλονίκης, ενώ θα υπάρξουν ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες συμβολικού χαρακτήρα και σε άλλες Μητροπόλεις, από το Διδυμότειχο μέχρι την Κρήτη και από την Κύπρο μέχρι την Κέρκυρα. «Η συγκεκριμένη δράση θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά και θα έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, μιας και με την ανατολή της εκατονταετηρίδας από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μας, θα συνοδεύεται από τους ήχους των καμπανών, τα προαιώνια σύμβολα της ορθόδοξης πίστης μας», όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Το πρόγραμμα του δήμου Θερμαϊκού
Το πρόγραμμα εορτασμού μόνο για την 28ης Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Θερμαϊκού έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΘΕΜΑ: «Εορτασμός Επετείων 26ης και 28ης Οκτωβρίου».
Το εορταστικό πρόγραμμα των επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου 1940  καθορίζεται ως κατωτέρω για το Δήμο μας:
Ø  Γενικός σημαιοστολισμός από ώρα 08.00΄ της 26ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2012.
Ø  Φωταγώγηση των κεντρικών οδών και πλατειών, των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων, ως και των Δημοσίων κτιρίων και των Δημοτικών Καταστημάτων, τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2012.
Ειδικότερα για τις εορταστικές εκδηλώσεις:

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Θα γίνουν ομιλίες σε ειδικές συγκεντρώσεις σε όλα τα σχολεία (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία), από καθηγητές και δασκάλους, για το νόημα της 26ης Οκτωβρίου 1912 και 28ης Οκτωβρίου 1940.

       Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Στις 07.30΄ θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των εκκλησιών των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, ενώ η φιλαρμονική του Δήμου θα παιανίζει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια στους κεντρικούς δρόμους της Επανομής.
Στις 10.00΄ θα τελεστεί Δοξολογία στους Ιερούς Ναούς, στο τέλος της οποίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας.
Μετά τη Δοξολογία θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων και καταθέσεις στεφάνων στα Ηρώα ως εξής:
Ø  Στην έδρα του Δήμου μας, την Δημοτική Κοινότητα Περαίας, ο Δήμαρχος, Ιωάννης Αλεξανδρής, ο Διοικητής του Α.Τ. Θερμαϊκού, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα των Νέων Επιβατών, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ευτυχία Ζαριφέ, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας, ο Πρόεδρος, Αναστάσιος Ζευκόπουλος, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα της Νέας Μηχανιώνας, ο Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Κούτουκας, η Διοικητής του Α.Τ. Νέας Μηχανιώνας, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στη Δημοτική Κοινότητα της Επανομής, ο Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνος Βογιατζής, ο Διοικητής του Α.Τ. Επανομής, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στην Τοπική Κοινότητα της Νέας Κερασιάς, ο Πρόεδρος, Γεώργιος Μαντζανάρης, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στην Τοπική Κοινότητα του Αγγελοχωρίου, ο Πρόεδρος, Παναγιώτης Τοπούζης, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Ø  Στην Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου, η Πρόεδρος, Μαρία Τσαμασλίδου, τα σχολεία και οι τοπικοί φορείς.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με παρελάσεις όλων των Σχολείων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Προσκόπων κλπ., που θα πραγματοποιηθούν α. επί της κεντρικής οδού Νέων Επιβατών – Περαίας (Δημοτικές Κοινότητες Περαίας, Νέων Επιβατών & Αγίας Τριάδας), β. από τα Πεύκα προς το Κέντρο Υγείας (Δημοτική Κοινότητα Νέας Μηχανιώνας, Τοπικές Κοινότητες Νέας Κερασιάς & Αγγελοχωρίου), γ. κεντρική πλατεία Επανομής (Δημοτική Κοινότητα Επανομής) και δ. κεντρική πλατεία Μεσημερίου (Τοπική Κοινότητα Μεσημερίου) και ώρα 11.15΄.
Και μήνυμα του δημάρχου
Ο δήμος Θερμαϊκού ξεμπερδεύει από τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Μακεδονίας με έναν σκέτο χαιρετισμό του δημάρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή, με την παράκληση να αναγνωσθεί στους μαθητές των σχολικών μονάδων.
Το μήνυμα έχει ως εξής
Δημιουργήθηκες από τη συνένωση πολλών πολιχνών, με εντολή του Κάσσανδρου, προς τιμή της γυναίκας του Θεσσαλονίκης, της οποίας και το όνομα έχεις!
Έχεις σημαίνουσα στρατηγική θέση στο χάρτη του πλανήτη μας.
Πέρασες πολλά…
Όμως, εσύ στέκεσαι πάντα περήφανη εδώ και χιλιάδες χρόνια. Τα τελευταία 100 χρόνια ζεις ελεύθερη, απαλλαγμένη από τον Τουρκικό ζυγό, που δεν κατάφερε να ξεριζώσει το ήθος και την ψυχική δύναμη των κατοίκων σου, παρά τις σφαγές και άλλες κτηνωδίες, που πραγματοποιήθηκαν με θρησκευτική ευλάβεια στο σώμα και την ψυχή τους.
4.000 χρόνια και πλέον αποτελείς την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητά μας. Είσαι το λίκνο της Χριστιανικής πίστης όλων των Ελλήνων. Είσαι το «φως των τυφλών και μονόφθαλμων λαών της οικουμένης και, κυρίως, της Ευρώπης»…
Είσαι η Πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας! Είσαι η φτωχομάνα της καρδιάς μας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

1 σχόλιο:

  1. και το Λιμενικό Τμήμα Νεας Μηχανιώνας και η ΑΕΝ Μακεδονάς δεν ειναι αρχές του Τόπου΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.