Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Κανείς δεν θυμάται ποιοι και πότε μας υπέκλεψαν τα ΑΦΜ;

του Πέτρου Κατσάκου
Επειδή ζούμε σε χώρα λωτοφάγων καλό θα είναι να υπενθυμίσουμε σε όσους βιάστηκαν να στήσουν στο απόσπασμα τον Γιάνη Βαρουφάκη για την περίφημη «υποκλοπή» των ΑΦΜ του συνόλου των ελλήνων φορολογουμένων, πως κάποιοι έχουν προλάβει τον πρώην υπουργό Οικονομικών εδώ και χρόνια και μάλιστα με το αζημίωτο χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί κανενός.

Το 2012 αποκαλύφθηκε η διαρροή προσωπικών δεδομένων του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων προς εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, η οποία συνέβαινε επί τουλάχιστον δώδεκα χρόνια, λόγω ανεπάρκειας των μέτρων ασφαλείας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Η διαρροή αφορούσε πλήθος απόρρητων προσωπικών δεδομένων για το σύνολο των φορολογουμένων στην Ελλάδα, όπως είναι τα Ε1, Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ, τα τέλη κυκλοφορίας κτλ. που πέρασαν στην κατοχή εταιρειών εμπορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η όλη υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ελέγχων της Αρχής σε εταιρείες εμπορίας προσωπικών δεδομένων, που έγιναν το 2012.
Στο πλαίσιο των ερευνών διαπιστώθηκε ότι οι εταιρείες είχαν στη διάθεσή τους αναλυτικά στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, έντυπα Ε1 και Ε9, στοιχεία για το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά, για το ύψος των τελών κυκλοφορίας αλλά και για το ποιοι φορολογούμενοι έκαναν περαίωση το 2010. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αλλά τα στοιχεία όλων των φορολογουμένων βρίσκονται ήδη στα χέρια και στους υπολογιστές δεκάδων εταιρειών που δεν κλήθηκαν ποτέ να λογοδοτήσουν για την υφαρπαγή των προσωπικών μας δεδομένων. Για όλους αυτούς τους «χάκερς» δεν βρέθηκε, βλέπεις, ούτε ένας πολιτικός ή δικηγόρος να προσφύγει στην Δικαιοσύνη. Δεν βρέθηκε ούτε ένα κανάλι να ζητήσει τότε το κεφάλι τους για το ηλεκτρονικό ριφιφί και την αγοραπωλησία ενός «χρυσού» αρχείου έναντι άγνωστων ανταλλαγμάτων.
Αλλά είπαμε.
Ζούμε σε χώρα λωτοφάγων όπου κανείς δεν θυμάται ποιοί και πότε μας υπέκλεψαν τα ΑΦΜ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.