Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Προφανώς και είχαμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για πιθανό ατύχημα ήταν αυτονόητη» ο Αλέξης Τσίπρας στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, στηλιτεύοντας  την περίεργη και πρωτοφανή προσπάθεια να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη .

 «Φυσικά, αυτονοήτως, είχα προσωπικά δώσει εντολή στον πρώην Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και σχέδιο άμυνας της χώρας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «σχέδιο για Grexit ούτε είχαμε ούτε επεξεργαστήκαμε. Είχαμε, όμως, σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης, όπως το οφείλαμε».
«Σχέδιο Grexit είχαν οι Θεσμοί, όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ρωτήστε την Κομισιόν, κυρία Γεννηματά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
«Αν οι εταίροι μας προετοίμαζαν, και το δήλωναν, ένα «σχέδιο Β», εμείς δεν είχαμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.
«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν», ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε υψηλούς τόνους, για πολιτική σκοπιμότητα της ερώτησής της, προσθέτοντας: «Την επόμενη φορά που θα ψάξετε για σκάνδαλα και για παράνομες πράξεις να ψάξετε στο κόμμα σας, όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να ψάξετε την υπόθεση των υποβρυχίων, του PSI, των θαλασσοδανείων της ΑΤΕ, τη μεταβίβαση των ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ που ερευνά σήμερα η Δικαιοσύνη. Όχι στην κυβέρνηση που έδωσε μάχη για τον ελληνικό λαό».
Νωρίτερα, η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, είπε πως είναι «ανησυχητική η σιωπή σας για το Plan B».
«Η αλλοπρόσαλλη η τακτική της κυβέρνησής σας έφερε το Grexit στην αυλή μας», είπε και κατήγγειλε τη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα «από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο του Γιάνη Βαρουφάκη και της επεξεργασίας του Plan B».

«Αν οι εταίροι και οι δανειστές μας, προετοίμαζαν ένα σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας, στο ενδεχόμενο που γίνονταν πράξη οι απειλές;» απηύθυνε το ερώτημα, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.
«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.
«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι «σχέδια εξόδου της χώρας από το ευρώ δεν είχαμε. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης είχαμε και έπρεπε να έχουμε».

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.