Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Τα capital controls έπληξαν την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής

Τα capital controls δεν έχουν χτυπήσει μόνο το εισαγωγικό εμπόριο, αλλά και το πολύ δυναμικό εξαγώγιμο προϊόν της Χαλκιδικής, την επιτραπέζια ελιά. Πέρυσι, τέτοια εποχή, όλη η παραγωγή είχε διατεθεί στη διεθνή αγορά. Φέτος, τα αποθέματα του 2014 σε μεταποιητές, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών ξεπερνούν το 20%, ενώ η υστέρηση στους ρυθμούς απορρόφησης έχει ρίξει την τιμή της επεξεργασμένης κοντά στη τιμή της νωπής, δηλαδή στα 1,15-1,20 ευρώ/κιλό.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πολυγύρου Βαγγέλης Ευαγγελινός, ο προβληματισμός σε παραγωγούς και επιχειρήσεις του κλάδου είναι μεγάλος, καθώς οι ξένοι αγοραστές, έχουν μειώσει τις προμήθειές τους σε ποσότητες. Επειδή, δε, μεταποιητές και παραγωγοί έχουν ανάγκη εσόδων η τιμή της πράσινης επεξεργασμένης ελιάς, από τα 2 ευρώ/ κιλό που πουλιόταν πέρυσι, έπεσε το τελευταίο διάστημα κοντά στη τιμή που έπιανε το προϊόν στο χωράφι, πριν λίγους μήνες, δηλαδή στο 1,00- 1,10 ευρώ/κιλό.
Το πόσο σημαντικές για την οικονομία της Χαλκιδικής είναι οι παραπάνω εξελίξεις, γίνεται κατανοητό αν αναφέρουμε ότι στην καλλιέργεια και στη μεταποίηση της ελιάς απασχολούνται πάνω από 20.000 άτομα, υπάρχουν οκτώ τυποποιητές ελαιολάδου, 40 ελαιοτριβεία και 80 μεταποιητές επιτραπέζιας ελιάς.
Η προηγούμενη χρονιά ήταν καλή για τους Χαλκιδικιώτες ελαιοκαλλιεργητές, καθώς η παραγωγή ξεπέρασε τις 70.000 τόνους, μία ποσότητα που δίνει ικανοποιητικού μεγέθους καρπούς, που μπορούν να εξασφαλίσουν καλές τιμές στην αγορά ( ΗΠΑ και Ευρώπη κυρίως).
Η φετινή χρονιά, όπως είπε ο κ. Ευαγγελινός, δείχνει ότι θα είναι μία μέτρια παραγωγικά χρονιά καθώς εκτιμάται ότι θα συλλεγούν περί τις 40.000-50.000 τόνους.
«Φέτος, είναι η χρονιά που τα δένδρα ξεκουράζονται, έχουμε λοιπόν μία μέτρια σε ποσότητες παραγωγή που θα βοηθήσει, από αυτή την άποψη, για να μην εκδηλωθούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές, αφού έχουμε ακόμη αποθέματα από την περυσινή σεζόν», πρόσθεσε ο κ. Ευαγγελινός.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιτραπέζια ελιά της Χαλκιδικής έχει το 55% του συνόλου της παραγωγής στη χώρα, ενώ το 80% εξάγεται στη διεθνή αγορά φέρνοντας έσοδα που πλησιάζουν το μισό δισ. ευρώ.


Πηγή: www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.