Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ένα ρεπορτάζ για τον επεισοδιακό διαγωνισμό καθαριότητας

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τον επεισοδιακό διαγωνισμό ξεπουλήματος της καθαριότητας του δήμου Θερμαϊκού σε εργολάβους, παρουσίασε σε ανάρτησή του ο ιδιαίτερα ενημερωμένος ειδησεογραφικός ιστότοπος Voria.gr, παρουσιάζοντας τις θέσεις των εργαζομένων αλλά και της διοίκησης Μαυρομάτη για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Όπως συγκεκριμένα έγραψε:

«Εν μέσω έντασης σε βαθμό μάλιστα που να χρειαστεί ακόμη και η διακριτική παρουσία των ΜΑΤ έγινε σήμερα η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση μέρους της καθαριότητας του Δήμου Θερμαϊκού σε ιδιώτες. Τελικά η αποσφράγιση των προσφορών δεν έγινε, αλλά η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συνεχιστεί η διαδικασία, χωρίς να ορίσει τόπο και χρόνο...
Οι εργαζόμενοι προσπάθησαν και πέτυχαν τελικά να μπλοκάρουν το διαγωνισμό, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας, ενώ ο Δήμος επισημαίνει πως είναι αναγκαία η συνέχιση των συμβάσεων με τους ιδιώτες, διότι δεν έχει τα μέσα και το προσωπικό για να υλοποιήσει όλο το έργο της καθαριότητας.

Εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι είχαν προκηρύξει στάση εργασίας για σήμερα, προκειμένου και η αρμόδια επιτροπή για τη διενέργεια του διαγωνισμού να μην μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Το «μπλοκάρισμα» που επιχείρησαν στηρίχθηκε ακόμη κι από το συλλογικό όργανο των εργαζομένων στους δήμους, την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τονίζεται ότι «το 'γαϊτανάκι' των ιδιωτικοποιήσεων της καθαριότητας σε πολλούς Δήμους συνεχίζεται. Φαίνεται πως κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη αυτή συγκυρία και να καρπωθούν οφέλη σε βάρος των δημοτών. Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή του Δήμου Θερμαϊκού εκμεταλλευόμενη το αντιδραστικό θεσμικό και νομικό πλαίσιο επιχειρεί να εκχωρήσει σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών για τους επόμενους 24 μήνες. Εκχωρεί το 'φιλέτο' των υπηρεσιών του Δήμου διαλύοντας έτσι την υπηρεσία του Δήμου και μετακυλώντας σιγά-σιγά για μια ακόμη φορά το βάρος στους δημότες που θα κληθούν να επωμισθούν τα 'κέρδη' του ιδιώτη!!!».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η αντίδραση των εργαζομένων ενάντια στο μπλοκ των ιδιωτικοποιήσεων πρέπει να είναι συλλογική και μαζική» και γι' αυτό η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκήρυξε στάση εργασίας από τις 9 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας σήμερα για όλους τους εργαζόμενους στους Δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν και να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους που αντιδρούν στο Δήμο Θερμαϊκού.
«Με τη δυναμική παρουσία μας παραμένουμε συνεπείς στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις διαφυλάσσοντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών των Δήμων», καταλήγει η ανακοίνωση.
Οι διαμαρτυρίες στη συγκέντρωση ήταν έντονες και κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα να κληθούν και δυνάμεις των ΜΑΤ για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μια διμοιρία κλήθηκε προληπτικά και παρέμεινε σε απόσταση, αφού δε δημιουργήθηκαν επεισόδια, παρά μόνο εντάσεις φραστικές.
Η διαδικασία της αποσφράγισης στο δημαρχείο, που είναι στην Περαία, διακόπηκε από τους εργαζόμενους και αποφασίστηκε να συνεχιστεί στο πρώην δημοτικό κατάστημα της Μηχανιώνας. Όμως και εκεί επενέβησαν οι εργαζόμενοι και μπλόκαραν εκ νέου τη διαδικασία
Τελικά, ο διαγωνισμός αναβλήθηκε, όμως αποφασίστηκε συνεδρίαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής στις 2 μ.μ. για να συνεχιστεί η διαδικασία, που διακόπηκε βιαίως (έτσι αναφέρθηκε). Επικράτησε χαώδης κατάσταση, αλλά τελικώς η Οικονομική Επιτροπή, με μοναδική αρνητική ψήφο αυτή του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, Σπύρου Κουζινόπουλου, αποφάσισε να συνεχιστεί η αποσφράγιση των προσφορών και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, χωρίς όμως στην απόφαση να διευκρινίζεται που και πότε θα γίνει αυτό.

Ο Δήμος
Όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γιάννης Μαυρομάτης, ο Δήμος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει όλο το έργο της καθαριότητας, επειδή ούτε επαρκή αριθμό απορριμματοφόρων έχει, ούτε και το απαιτούμενο προσωπικό, σε μια ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή, από την Περαία μέχρι την Επανομή.
Ο κ. Μαυρομάτης μάλιστα επισήμανε ότι η ανάθεση έργου καθαριότητας σε ιδιώτες δεν είναι απόφαση της σημερινής διοίκησης, αλλά άρχισε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Ουσιαστικά η σημερινή διοίκηση συνεχίζει τις συμβάσεις που έληξαν και όπως τονίζει ο κ. Μαυρομάτης επί θητείας του επιστράφηκε το 50% του έργου της καθαριότητας στις δημοτικές υπηρεσίες.

Στόχος της διοίκησης είναι κάποια στιγμή όλη η καθαριότητα να εκτελείται από τη δημοτική υπηρεσία. Αυτό όμως σήμερα δεν είναι εφικτό, λόγω των ελλείψεων σε άψυχο και έμψυχο δυναμικό. Δεδομένου ότι μέχρι το 2016 δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, είναι αναγκαία η συνέχιση εκτέλεσης του έργου της καθαριότητας με αυτόν τον τρόπο της ανάθεσης μέρους του έργου σε ιδιώτες. Ο δήμαρχος μάλιστα έχει και τις σχετικές θετικές εισηγήσεις των αρμόδιων προϊσταμένων του τμήματος Καθαριότητας του Δήμου, που δηλώνουν την αδυναμία υλοποίησης του συνόλου του έργου από την υπηρεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.