Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Προς διοίκηση Μαυρομάτη: «Αλλάξτε ρότα όσο είναι καιρός»

του Σπύρου Κουζινόπουλου*
To έργο που παίχτηκε την περασμένη Πέμπτη στο δήμο Θερμαϊκού, το έχουμε ξαναδεί. Και οι απεγνωσμένες προσπάθειες της διοίκησης Μαυρομάτη να υλοποιήσει πλήρως το σχέδιό της για το ξεπούλημα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικά συμφέροντα, δεν πρέπει να ξενίζουν κανέναν.
Η σημερινή δημοτική αρχή, που εκλέχθηκε στις εκλογές του Μαίου 2014 με σημαία της τον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων της δημοτικής περιουσίας, βάλθηκε, πριν ακόμη συμπληρωθεί έτος από την αναρρίχησή της στο δημαρχιακό αξίωμα, να παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα τις περισσότερες από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ακόμη ηχούν στα αυτιά των κατοίκων του Θερμαϊκού τα λόγια του Γιάννη Μαυρομάτη, όταν λίγο πριν τις εκλογές η τότε διοίκηση Αλεξανδρή προκήρυσσε διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση για ένα έτος της υπηρεσίας καθαριότητας. «Η υπηρεσία καθαριότητας όπως και κάθε άλλη υπηρεσία του Δήμου, επιτελούν κοινωνικό έργο. Αν είστε ανίκανοι να τις λειτουργήσετε και θέλετε να τις ξεπουλήσετε, αυτό δημιουργεί πρόβλημα». Αυτά έλεγε ο σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης όταν ήταν στην αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας ως «Προμελετημένο έγκλημα την παραχώρηση της καθαριότητας στους ιδιώτες».

Υλοποιώντας με… συνέπεια τις δεσμεύσεις του, ο κ. Μαυρομάτης όχι μόνο ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του, αλλά φρόντισε ώστε η σχετική σύμβαση που θα συναφθεί τώρα, να είναι διετούς διάρκειας και ο μεγαλοεργολάβος που θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της αποκομιδής των απορριμμάτων να εισπράξει τη διετία αυτή το διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή που ζούμε ποσό των 1.663.810,88 ευρώ. 
Την περασμένη Τετάρτη 29 Ιουλίου στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατηγορήσαμε τη δημοτική αρχή ότι σ’ αυτούς τους 11 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου Θερμαϊκού, δεν φρόντισε να αγοραστεί ούτε ένα απορριμματοφόρο αυτοκίνητο, ενώ δεν εκμεταλλεύθηκε ούτε και τη δυνατότητα που παρέχει το υπουργείο Εσωτερικών, από τον περασμένο Φεβρουάριο, για ανανέωση όλων των 5μηνων και 8μηνων συμβάσεων εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση μέχρι τέλους του χρόνου, προκειμένου να λειτουργήσει με δικά της μέσα η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.
Τα είπαμε όλα αυτά, καθώς το μόνιμο επιχείρημα της διοίκησης είναι ότι χρειάζεται ο εργολάβος, καθώς τα απορριμματοφόρα που σήμερα διαθέτει ο δήμος δεν επαρκούν, το ίδιο και το προσωπικό. Επί όλων αυτών ο κ. Μαυρομάτης δεν απάντησε, παρά μόνο κάποιος από τους συμβούλους του ψέλλισε πως «δεν ξέρεις πόσα πληρώσαμε για επισκευές των απορριμματοφόρων». Και κάποιος άλλος είπε ότι «δεν γίνεται δουλειά με τους 5μηνίτες και 8μηνίτες, καθώς χρειάζονται μόνιμοι οδηγοί στις σκουπιδιάρες», κάτι για το οποίο εμείς φωνάζουμε εδώ και καιρό.
Στο μόνο που απάντησε ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης, ήταν όταν τον εγκαλέσαμε που δεν έλαβε υπόψη του τη μελέτη, την οποία εκπόνησε από την περασμένη άνοιξη το στέλεχος της «Συμπολιτείας», Τάκης Μήλιος για τον τρόπο που θα μπορούσε ο δήμος να ανανεώσει το στόλο των απορριμματοφόρων του, αλλά και τις σοβαρές οικονομίες που θα γίνονται, φτάνοντας σε ορίζοντα δεκαετίας τα 3 εκατ. Ευρώ. Και τι είπε ο κ.Μαυρομάτης; Ότι η μελέτη, που είναι πλήρως τεκμηριωμένη και αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας, δεν είναι έγκυρη, γιατί ο συντάκτης της… «δεν είναι οικονομολόγος»!
Η διαδικασία της Πέμπτης για την εκποίηση της καθαριότητας, η πρόσκληση στα ΜΑΤ να σπεύσουν στο Δημαρχείο Θερμαϊκού, αλλά και η μεθόδευση της συνεδρίασης-παρωδία της Οικονομικής Επιτροπής, αντικανονικά και παράτυπα και με μία απόφαση-φάντασμα, θα αποτελούν όνειδος εσαεί που θα συνοδεύει αυτή τη διοίκηση. Πολύ περισσότερο που δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποία μετέρχεται παρόμοια μέσα. Καθώς όλους αυτούς τους μήνες, η διοίκηση Μαυρομάτη, κατέφευγε κάθε τόσο σε αδιαφανείς ενέργειες, στην προσπάθειά της να προχωρήσει είτε στην παραχώρηση δημοτικής περιουσίας, είτε στην εκποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την προσπάθεια παραχώρησης των 23,5 στρεμμάτων του Ποταμού ή την απώλεια του δημοτικού οικοπέδου της πρώην Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Επανομής, ή την απευθείας ανάθεση των ηλεκτρολογικών εργασιών του δήμου σε ιδιώτη, την ώρα που ανάγκαζαν τους πεπειραμένους ηλεκτρολόγους δημοτικούς υπαλλήλους να … κλαδεύουν δέντρα!
Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τη διοίκηση Μαυρομάτη ότι ο δρόμος που ακολουθεί με την ιδιωτικοποίηση των πάντων και το ξεπούλημα των υπηρεσιών και της περιουσίας του Δήμου στους εργολάβους, είναι ιδιαίτερα ολισθηρός και θα βρει απέναντι όχι μόνο την παράταξή μας, τη «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», που με συνέπεια υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Ας αλλάξει ρότα όσο είναι καιρός.

*Ο Σπύρος Κουζινόπουλος είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.