Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

H Frankfurter Allgemeine Zeitung για τον Τσίπρα

«Μόνο αυτός μπορεί ακόμη να σώσει την Ελλάδα», τιτλοφορείται άρθρο σχόλιο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine, το οποίο αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παρά την αλλαγή πορείας που έκανε, οι περισσότεροι Έλληνες εμπιστεύονται απόλυτα τον Τσίπρα, εξηγεί η εφημερίδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που εξακολουθεί να διαθέτει η χώρα, τονίζει.
Τα πράγματα φαίνεται να έχουν μπει σε μια σειρά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ να έχουν ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποφευχθεί ένα Grexit, σημειώνει η FAZ. Όμως, προσθέτει, δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της, αν και την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει το κύρος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε απέναντι στους Ευρωπαίους, υπογραμμίζει η εφημερίδα και εξηγεί ότι τα τελευταία σαράντα χρόνια κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν έλεγχε τόσο πολύ την κοινή γνώμη όσο αυτός.
Παρά την αλλαγή πορείας που έκανε μετά το δημοψήφισμα, η πλειονότητα των Ελλήνων εμπιστεύονται τον Τσίπρα σχεδόν απόλυτα. Είναι πεπεισμένοι ότι προσπάθησε τα πάντα και ότι δεν υπάρχει καμία καλύτερη λύση από αυτή που τελικά αποδέχθηκε, σημειώνει η FAZ.
Ακόμη και τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δίνοντας στην κυβέρνηση μια άνετη πλειοψηφία, παρά τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ισχυρότερο χαρτί του Τσίπρα, εξηγεί η FAZ, είναι το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ και πιο πρόσφατα το γεγονός ότι αν και συνδέεται με επώδυνες περικοπές, το νέο πρόγραμμα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Και όμως υπάρχουν αρκετά εμπόδια στον δρόμο της Αθήνας προς το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, με τις αμφιβολίες να ξεκινούν από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αν και δεν πιστεύει σε αυτές.
Σύμφωνα μάλιστα με τη FAZ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εν μέρει δίκιο που δεν πιστεύει στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος: πώς αναμένεται να έχει αποτέλεσμα η τρίτη εκδοχή ενός προγράμματος όταν οι δύο προηγούμενες απέτυχαν;
Μόνο η αύξηση των φόρων και η περικοπή των επιδομάτων δεν μπορεί να βγάλει από την ύφεση μια αδύναμη οικονομία όπως η ελληνική, εξηγεί η εφημερίδα. Όπως χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό κράτος, έτσι χρειάζεται και η ελληνική οικονομία μια νέα αρχή, εκτιμά η FAZ.
Η κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πολιτικής των καθυστερήσεων, καταλήγει η εφημερίδα. Οι όροι στους οποίους συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιο σκληροί απ΄ ό,τι θα ήταν τον Φεβρουάριο. Όμως αυτό δεν έπληξε τη δημοφιλία του. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που έχει απομείνει στη χώρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.