Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

"Κόντρα" κυβέρνησης-Ν.Δ. για τα Γραφεία Τύπου εξωτερικού

Την απόφαση να αναστείλει την λειτουργία δέκα γραφείων Τύπου στο εξωτερικό έλαβε η κυβέρνηση, με στόχο όπως ανακοίνωσε τον εξορθολογισμό των δαπανών του Δημοσίου. Η απόφαση, η οποία ελήφθη από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Ιουλίου.


Σύμφωνα με αυτή από την 1η Αυγούστου κλείνει το γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στο Ελσίνκι, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 κλείνουν ακόμη εννέα γραφεία Τύπου σε ισάριθμες πόλεις του εξωτερικού και συγκεκριμένα: στη Βαρσοβία, στη Βουδαπέστη, στο Βουκουρέστι, στο Δουβλίνο, στην Κοπεγχάγη, στην Οτάβα, στη Σαγκάη, στο Σίδνεϊ και στη Χάγη.

Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, η αναστολή λειτουργίας των γραφείων Τύπου είναι μέρος των ενεργειών που απαιτούνται για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου και λαμβάνουν υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, καθώς και τις νέες τεχνολογικές και διοικητικές εξελίξεις.

Το κλείσιμο συγκεκριμένων γραφείων Τύπου, όπως για παράδειγμα αυτού στο Σίδνεϊ, προκαλεί αντιδράσεις μελών της ομογένειας ενώ προβληματική εκτιμάται ότι είναι και η κατάργηση γραφείου Τύπου στη Σαγκάη, μια πόλη που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.

Σφοδρή ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε και η Νέα Δημοκρατίας κατά του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Λεφτά υπάρχουν για τους ημέτερους, αλλά όχι για τα εθνικά συμφέροντα. Να πληρώσουν τον λογαριασμό από την τσέπη τους οι κ.κ. Παππάς και Κρέτσος. Προκλητική ενέργεια την ώρα που φέρνουν τρίτο μνημόνιο, με μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία και τον αγροτικό κόσμο» σημειώνεται σε non paper της ΝΔ που υποστηρίζει ότι στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λεφτά υπάρχουν και μάλιστα μοιράζονται όχι με βάση τις ανάγκες της χώρας, αλλά με βάση έναν αλλοπρόσαλλο, όσον αφορά στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς, πελατειακού τύπου σχεδιασμό.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Κατά την ΝΔ, με αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργού Επικρατείας κ. Παππά, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 17 Ιουλίου, αναστέλλεται η λειτουργία δέκα γραφείων Τύπου εξωτερικού: Βαρσοβία, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Δουβλίνο, Κοπεγχάγη, Οτάβα, Σαγκάη, Σίδνεϋ, Χάγη από την 1η Οκτωβρίου 2015 και Ελσίνκι από την 1η Αυγούστου 2015. Παράλληλα, επιστρέφει ο αποσπασμένος στη Φρανκφούρτη σύμβουλος επικοινωνίας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, στις 15 και στις 16 Ιουλίου, προκηρύχθηκαν 36 θέσεις εξωτερικού και μάλιστα με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα πέντε θερινών ημερών. Από αυτούς, μόνο οι 7 ή 8 έχουν, βάσει νόμου, υποχρέωση επιστροφής στην υπηρεσία. Οι υπόλοιποι αντικαθίστανται πρόωρα, ώστε να τοποθετηθούν εκεί πρόσωπα της αρεσκείας της κυβέρνησης και του γενικού γραμματέα, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό της Γραμματείας με ιλιγγιώδη ποσά για έξοδα πρώτης εγκατάστασης. Σημειώνεται ότι το επίδομα πρώτης εγκατάστασης ισούται με ένα μηνιαίο επίδομα υπηρεσίας στην αλλοδαπή χωρίς τις προσαυξήσεις στεγαστικού επιδόματος, ενώ πρέπει να συνυπολογιστούν και τα επιδόματα οικοσκευής. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν 30 άτομα μετακινούνται στο εξωτερικό με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων, χωρίς αυτό να απαιτείται αυτή την κρίσιμη ώρα.

Συγκεκριμένα προκηρύσσονται:

-16 θέσεις προϊσταμένων σε Άγκυρα, Βερολίνο, Βιέννη, Λευκωσία, Λισαβόνα, Λονδίνο, Μαδρίτη, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Παρίσι, Πεκίνο, Σκόπια, Σόφια, Στοκχόλμη, Τελ Αβίβ, Τίρανα.

-9 θέσεις συμβούλων και γραμματέων επικοινωνίας σε Βερολίνο, Βρυξέλλες (2 θέσεις), Κωνσταντινούπολη, Μόσχα (2 θέσεις), Νέας Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λευκωσία, Παρίσι και Βιέννη.

-4 θέσεις δημοσιογράφων σε Βελιγράδι, Τίρανα, Στοκχόλμη και Λευκωσία

-6 θέσεις κλάδου διοικητικών σε Βερολίνο, Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Μόσχα, Βελιγράδι και Παρίσι.

Έτσι, την ώρα που καταργεί σημαντικά γραφεία Τύπου, ο κ. Παππάς ενισχύει άλλα γραφεία, χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση όσον αφορά στις ανάγκες της χώρας.

Κρίνει δηλαδή ο κ. Παππάς ότι είναι άχρηστο το γραφείο Τύπου στο Ελσίνκι, πρωτεύουσα της Φινλανδίας, από όπου κατάγεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν, αρμόδιος για θέματα Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, και ενώ είναι γνωστά τα θέματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη χώρα αυτή.

Κρίνει επίσης ότι στη Φρανκφούρτη, όπου έχει την έδρα της η ΕΚΤ, δεν απαιτείται η επί τόπου παρακολούθηση των σχετικών με τη χώρα θεμάτων.

Κρίνει επίσης ότι η Χάγη, πρωτεύουσα της Ολλανδίας, όπου υπουργός των Οικονομικών είναι ο κ. Ντάισελμπλουμ και από όπου κατάγεται ο πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός των Εξωτερικών της χώρας Φρανς Τίμερμανς, δεν χρειάζεται να διαθέτει γραφείο Τύπου.

Ούτε και η Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, από όπου κατάγεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ και Επίτροπος είναι η Ελιζαμπέτα Μπιενκόβσκα, αρμόδια Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ.

Ούτε και το Δουβλίνο, πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, χώρας που έχει περάσει από Μνημόνιο και ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν είναι αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.

Ούτε και η Κοπεγχάγη, πρωτεύουσα της Δανίας, στη φιλική διάθεση της οποίας στηριζόμαστε και έχουμε την υποχρέωση να ενισχύουμε, με την Μαργκρέτε Βεστάγκερ να είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Ούτε η Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, με τα γνωστά θέματα όσον αφορά στη μετανάστευση, τις σχέσεις με τη Ρωσία, τους αγωγούς και άλλα που παρέλκει να αναφέρουμε αυτή την περίοδο.

Ούτε το Βουκουρέστι, πρωτεύουσα της Ρουμανίας, χώρας – μέλους της ΕΕ, που θα αναλάβει την προεδρία τον Ιούλιο του 2019 και που κράτησε σθεναρή στάση υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας, ενώ Ρουμάνα είναι η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρετού.

Και βέβαια, ούτε η Σαγκάη, μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Κίνας, ούτε η Οτάβα και το Σίδνεϋ, όπου ανθεί η ομογένεια – εκτός και αν ο κ. Παππάς θεωρεί ότι τα θέματα στην Αυστραλία τα έχει επαρκώς λύσει ο… κ. Βαρουφάκης!

Τέλος, σημειώστε ότι μέχρι να γίνουν οι μετακινήσεις, κινδύνευσε να μείνει χωρίς γραφείο Τύπου και η Λισαβόνα, όπου τελικά θα παραμείνει στη θέση του ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου έως τις εκλογές!

Αντί όλων αυτών, κρίνεται σκόπιμο να διογκωθούν τα γραφεία της Μόσχας (προς δόξαν του κ. Λαφαζάνη), της Λευκωσίας (ένα από τα πιο εύκολα «πόστα») και βέβαια αυτά όλων των κοσμοπολίτικων πρωτευουσών. Αν ο υπουργός κ. Παππάς και ο γενικός γραμματέας κ. Κρέτσος θέλουν να εξυπηρετήσουν τους φίλους τους, τους καλούμε να το κάνουν πληρώνοντας οι ίδιοι τον λογαριασμό! Από την τσέπη τους!»

Η απάντηση της Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Ηχηρή ήρθε και η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η οποία αναφερόμενη στις καταγγελίες της ΝΔ επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίζεται «βασιλικά προνόμια ημετέρων». Υποστηρίζει επίσης ότι οι απελθόντες, άφησαν χρέη ύψους 13 εκατ. ευρώ στην γ.γ. Ενημέρωσης και κάνει λόγο για σωρεία παρατυπιών και παραβάσεων και για «κατάλογο της διαπλοκής», τον οποίο μάλιστα προειδοποιεί ότι θα δώσει στη δημοσιότητα.

«Με μια πρωτοφανών διαστάσεων συκοφαντική ανακοίνωση η Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης της ΝΔ επιχειρεί να παρουσιάσει την προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού της λειτουργίας της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ως μείζον σκάνδαλο. Η ανακοίνωση δεν είναι μόνο πολιτικά απαράδεκτη, αφού υπερασπίζεται βασιλικά προνόμια πρώην «ημετέρων» αλλά είναι και γεμάτη ανακρίβειες.

Συγκεκριμένα: Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν! Φρόντισε γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία άφησε χρέος 13 εκ. Ευρώ. Μάζεψε όμως και τα «ψιλά», αφού οι δύο πρώην ΓΓ φρόντισαν να αφήσουν απλήρωτο μέχρι και το λογαριασμό της βενζίνης των υπηρεσιακών αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν, «ψιλά» τα οποία τους έχουν ήδη καταλογιστεί αλλά απαξιούν να τα πληρώσουν.

«Με βάση έναν αλλοπρόσαλλο πελατειακού τύπου σχεδιασμό», αναφέρει η ανακοίνωση, η οποία προφανώς υπερασπίζεται τη λειτουργία Γραφείων Τύπου σε «ζωτικής σημασίας» πόλεις όπως η Βαρσοβία αλλά «ξεχνά» πώς δεν υπάρχει Γραφείο Τύπου στο Πεκίνο αλλά και σε άλλες σημαντικές μεγαλουπόλεις στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Ο κατάλογος της διαπλοκής είναι μακρύς και αύριο το πρωί, η ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτική λίστα παρατυπιών και παραβάσεων».


Πληροφορίες: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.