Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Σ.Φάμελλος: "Για να παραμείνει όρθια η χώρα και η κοινωνία"

«Οι δανειστές και ο πυρήνας της Γερμανικής Ευρώπης θα επιδιώξουν να αποτρέψουν τη συμφωνία και τη διάσωση της χώρας και να μας εκβιάσουν και πάλι», επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να τιμηθεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου και η ιστορική ευθύνη της Αριστεράς. Να υπερασπιστούν τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή, για να παραμείνει όρθια η χώρα και η κοινωνία. 
       
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Φάμελλου έχει ως εξής:
«Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο ελληνικός λαός μας έδωσε μία ισχυρή εντολή. Να διαπραγματευτούμε με όλες μας τις δυνάμεις για μία τίμια και βιώσιμη συμφωνία.  Στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αποκαλύφθηκαν τα σχέδια του συντηρητικού πυρήνα της Ευρώπης. Η έξωση της Ελλάδας από το Ευρώ και την ΟΝΕ, η ταπείνωση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, η συντριβή μιας εναλλακτικής προοδευτικής φωνής στην Ευρώπη. 
Πετύχαμε να αποτρέψουμε το βασικό τους σχέδιο. Διεκδικήσαμε μια συμφωνία στο πλαίσιο της προγραμματικής μας πρότασης, δηλαδή μέσα στο ευρώ. Η κατάληξη είναι μια αρνητική συμφωνία, που όμως αποτελεί σήμερα τη μόνη διέξοδο σωτηρίας της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να επιλέξουμε την άτακτη καταστροφή της χώρας, όπου ήθελαν να μας οδηγήσουν δανειστές και τρόικα εσωτερικού. Η χρεοκοπία θα έπληττε τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους αγρότες. Η συμφωνία έχει στοιχεία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών, κύρια αυτών που πλήττονται από την κρίση.
Για όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατο να υποστηρίξουν υφεσιακά και συντηρητικά μέτρα. Για την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας κυριάρχησε η ευθύνη απέναντι στη χώρα και τους Έλληνες. Διότι, δεν δικαιούμαστε να αποφασίζουμε με βάση μόνο τις ιδεολογικές μας αξίες, χωρίς κοινωνικό μέτρο. Είναι έλλειμμα για την Αριστερά και την κοινωνία η επιλογή των συναδέλφων που καταψήφισαν την πρόταση.
Παραμένουμε σε μια Ευρώπη που γεννά ευρωσκεπτικισμό και ακροδεξιά μορφώματα. Πετύχαμε να ανοίξει μία ευρωπαϊκή συζήτηση που πρέπει να ολοκληρωθεί. Το μαρτυρούν οι κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για την Ελλάδα των λαών της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας στρατηγική. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί με χρεοκοπημένη Ελλάδα και ηττημένο λαό. Θα αποτελεί μακροχρόνια ήττα της Αριστεράς. Το άλμα στο κενό θα ήταν ξεκάθαρη αποδοχή της αριστερής παρένθεσης.
Με αίσθημα ευθύνης υπερασπίστηκα αυτόν τον οδυνηρό συμβιβασμό. Χωρίς να ξεχνώ ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είχε μερίδιο ευθύνης για την κατάντια της χώρας. Η απόφασή μου  περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις του Ιανουαρίου: Αξιοπρέπεια, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Δημοκρατία. Και σε όλες αυτές τις μεγάλες λέξεις μία αξιακή βάση υπάρχει. Η προτεραιότητα στον άνθρωπο. Και η επιλογή του Πρωθυπουργού εξασφαλίζει κατ' ελάχιστο τη λειτουργία της κοινωνίας και το σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση.
Οι δανειστές και ο πυρήνας της Γερμανικής Ευρώπης θα επιδιώξουν να αποτρέψουν τη συμφωνία και τη διάσωση της χώρας. Και να μας εκβιάσουν και πάλι. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Να τιμήσουμε το ρόλο του Κοινοβουλίου και την ιστορική ευθύνη της Αριστεράς. Να μείνουμε ενωμένοι και δυνατοί. Να υπερασπιστούμε τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από τη Βουλή. Για να παραμείνει όρθια η χώρα και η κοινωνία.        
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.