Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Φιλί ζωής της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες με αύξηση ELA

Το ξεπάγωμα της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού στήριξης (ELA), αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι. Η αύξηση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ, για μία εβδομάδα.

Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, πλέον οι συνθήκες για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κατάλληλες για αύξηση του ορίου του ELA. «Η απόφαση να αυξήσουμε τον ELA σήμερα ήταν συμμετρική με την απόφαση να τον παγώσουμε πριν μερικές ημέρες», πρόσθεσε ο Ιταλός τραπεζίτης.
Αναγνώρισε ότι «τα πράγματα έχουν αλλάξει τώρα με την απόφαση για χρηματοδότηση – γέφυρα αλλά και την ψήφιση από διάφορα κοινοβούλια της συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές». Ανέφερε, δε, ότι τις προηγούμενες ημέρες «υπήρξαν φωνές τις προηγούμενες ημέρες που μιλούσαν για έλξη του ELA προς το μηδέν κάτι που θα οδηγούσε σε κατάρρευση».
Ξεκαθάρισε, ακόμη, πως «υπήρχαν τοποθετήσεις από αξιωματούχους για διακοπή του ELA τις προηγούμενες ημέρες, αλλά η ΕΚΤ δεν αποφασίζει ποιο κράτος μέλος παραμένει και ποιο όχι» είπε ο Ντράγκι.
Ερωτηθείς για το θέμα του Grexit, ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει υπό την υπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη.
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αποφάσεις για τον ELA ελήφθησαν για τις δύσκολες εβδομάδες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παροχή ρευστότητας ποτέ δεν σήμαινε πως θα ερχόταν χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
«Ο ELA έχει αυξηθεί από το μηδέν, στα 90 δισ. ευρώ», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως είναι αδικαιολόγητες οι κατηγορίες ότι προκλήθηκε bank run από την ΕΚΤ ή ότι δεν υπήρχε αρκετός ELA. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τα capital controls», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι «δεν θεωρούμε πως είναι αμφιλεγόμενο ότι το ελληνικό χρέος χρειάζεται απαραιτήτως ελάφρυνση, το ερώτημα είναι ποια είναι η καλύτερη μορφή μιας ελάφρυνσης».
Τόνισε δε ότι η βελτίωση στην ποιότητα των ελληνικών τίτλων, βελτιώνει τα collateral των ελληνικών τραπεζών, καθώς και ότι η ΕΚΤ αποδέχθηκε την αξιολόγηση της ΤτΕ για τις ανάγκες ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.