Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν»

«Χρεοκοπία και Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν» είναι ο τίτλος της νέας τριμηνιαίας έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην τριμηνιαία έκθεση (Απρίλιος – Ιούνιος 2015) του γραφείου του προϋπολογισμού του κράτους που εδρεύει στη Βουλή αποτυπώνονται οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία λόγω των κυβερνητικών χειρισμών.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι συντάκτες της έκθεσης δεν κρύβουν ότι το σενάριο της χρεοκοπίας και ενός Grexit δεν είναι αναπόφευκτο να συμβούν.
Στην 20σελιδη σύνοψη τονίζεται ότι «η κατάσταση της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους χειροτέρευσε καθώς η χώρα επανήλθε σε υφεσιακή τροχιά».
Ως κύριες αιτίες αναφέρονται οι εξής:
Η εκλογική διαδικασία
Η μη συμφωνία με τους θεσμούς
Η φειδωλή παροχή ρευστότητας από τον ELA
H αύξηση των εκροών των τραπεζικών καταθέσεων
Η διακοπή της αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ
Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου
Η επιβολή των Capital Controls.

«Προς στιγμή η χώρα φάνηκε να βαδίζει προς μια χαοτική χρεοκοπία» αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές, επικαλούμενοι την δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού στη Βουλή (15/7/2015) ότι η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίλημμα ή να αποδεχθεί μια νέα συμφωνία με τους εταίρους ή να χρεοκοπήσει και να βρεθεί εκτός ευρωζώνης αποκομμένη από τους μηχανισμούς αλληλεγγύης της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.