Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βιομηχανία γάμων-μαϊμού !

Περισσότερα από 50 άτομα, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, για την εμπλοκή τους σε υπόθεση με εικονικούς γάμους, μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.

Κατηγορούνται για διευκόλυνση παράνομης διαμονής, σύσταση συμμορίας, δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων κατά περίπτωση ενώ άλλοι 52 συγκατηγορούμενοι τους απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες (οι δύο λόγω θανάτου), με το ίδιο βούλευμα.
Από τους 50  υπόδικους οι 15, ανάμεσα τους και δημόσιοι υπάλληλοι, φέρονται ότι οργάνωναν την παράνομη διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών, κυρίως Γεωργιανών, στο ελληνικό έδαφος και ότι, από τους τετελεσμένους γάμους  και τις υπόλοιπες ενέργειες νομιμοποίησης των αλλοδαπών, αποκόμισαν χρηματικά ποσά άνω των 500.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι παραπέμπονται γιατί  έπαιξαν τον ρόλου του γαμπρού και της νύφης ή δήλωναν ψευδώς ότι φιλοξενούσαν τους υπό νομιμοποίηση αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής ή ανταμοιβής.
"Στους αλλοδαπούς, των οποίων την παραμονή διευκόλυναν, περιλαμβάνονται και πρόσωπα που έχουν αναπτύξει σοβαρή εγκληματική δραστηριότητας και δύναται να χαρακτηριστούν επικίνδυνα για τη δημόσια τάξης και ασφάλεια" αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Στον κατάλογο των νυμφευμένων βρίσκεται και το όνομα κατάδικου - έγκλειστου στις ελληνικές φυλακές ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της γεωργιανής μαφίας στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το βούλευμα:
Οι αλλοδαποί ενώ εισέρχονταν παράνομα στη χώρα υπέβαλλαν στις αρμόδιες αρχές , αιτήσεις διεθνούς προστασίας - ασύλου, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Έτσι εφοδιάζονταν ροζ κάρτα (ειδικό δελτίο αιτήσαντος ασύλου)και μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της χρονοβόρας διοικητικής διαδικασίας.
Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι έβρισκαν πρόσωπα, κυρίως Ρομά και τοξικομανείς, που είχαν την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και δέχονταν έναντι αμοιβής να τελέσουν γάμους με τους παραπάνω αλλοδαπούς. Τη διετία 2011- 2012, τελέστηκαν 73 γάμοι και είχε δρομολογηθεί η τέλεση κι άλλων 58 γάμων αλλοδαπών. Σε πολλές περιπτώσεις είχαν χορηγηθεί άδειες γάμου από το δήμο Σερρών.
Οι κατηγορούμενοι χορήγησαν ροζ κάρτα σε τουλάχιστον 12 αλλοδαπούς που δεν επιθυμούσαν να τελέσουν γάμο ενώ προέβησαν στις αναγκαίες ενέργειες για να χορηγηθεί "μπλε κάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης" σε μια Γεωργιανή,  που υπέβαλλε σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. Μεσολάβησαν για να δοθεί άδεια διαμονής λόγω εξαρτημένης εργασίας σε δύο αλλοδαπούς των οποίων τα στοιχεία ταυτότητας δεν διακριβώθηκαν.
Όπως αναφέρεται στο 200 σελίδων διατακτικό του βουλεύματος, οι ταρίφες κυμαίνονταν από 700 έως 7000 ευρώ. Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι κατέβαλαν για το Δελτίο Αιτήσαντος Ασύλου (ροζ κάρτα), από 700 έως 1000 ευρώ, για την "μπλε κάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", 1400 ευρώ, για την άδεια εξαρτημένης εργασίας, 150-200 ευρώ, και για την έκδοση του Δελτίου Άδειας Διαμονής, 4500 ευρώ αν ο γάμος τελούνταν στην Ελλάδα και 7000 ευρώ αν τελούνταν στην Γεωργία.


Πηγή: voria.gr

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.