Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Θέμα ωρών ο σαρωτικός ανασχηματισμός

Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης μετά τις 39 διαρροές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να είναι ευρύς.

Δεδομένες θεωρούνται με απόφαση του πρωθυπουργού οι απομακρύνσεις των υπουργών που πρόσκεινται στην «Αριστερή Πλατφόρμα» Λαφαζάνη, Στρατούλη και Ήσυχου, οι οποίοι καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ η Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη παραιτηθεί. Εκτός κυβέρνησης θα μείνει ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Ν. Χουντής ο οποίος παραιτήθηκε και θα λάβει τη θέση του παραιτηθέντος Μ. Γλέζου στην Ευρωβουλή ενώ τη μετακίνησή του από το υπουργείο Εργασίας φερεται να έχει ζητήσει ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο ανασχηματισμός αναμένεται να «ακουμπήσει» και άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία θα μετακινηθούν προς άλλα υπουργεία ενώ παράλληλα αναμένεται και η συμμετοχή και εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.
Ο ανασχηματισμός θα δώσει το πρώτο σήμα για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στον απόηχο τόσο του ρήγματος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όσο βέβαια και της υπογραφής κειμένου από την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως 109 (επί συνόλου 201) μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ υπόστηριξαν πως η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις ιδέες και τις αρχές της αριστεράς, κυρίως, όμως, με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. "Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ", ανέφεραν στην επιστολή τους και ζήτησαν την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ενδεικτικό έιναι πως με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα γίνει με  κρίσιμα χαρτοφυλάκια για την Αριστερά. Ενδεικτικό είναι ότι την παραίτηση του Υπουργού Προ.Πο Γιάννη Πανούση ζητά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. "Δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δε θα επιτρέψουμε την επιστροφή στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά. Συνεχίζουμε να απαιτούμε άμεση απομάκρυνση του αναπληρωτή Υπουργού Προ.Πο. Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Από τη πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα σε σύσκεψη την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας, τόνισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός. 
"Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών", πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.  
"Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων", κατέληξε.
Οι διαφοροποιήσεις
Υπενθυμίζετα ότι κατά πλειοψηφία με 229 «ΝΑΙ», 64 «ΟΧΙ» και 6 «παρών» εγκρίθηκαν από τη Βουλή τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη συμφωνία. 
Ψήφισαν OXI από τον ΣΥΡΙΖΑ: Ήσυχος Κωνσταντίνος, Κατριβάνου Βασιλική, Στρατούλης Δημήτριος, Βαλαβάνη Νάντια, Βαρουφάκης Ιωάννης, Κωνσταντοπούλου Ζωή, Κοδέλλας Δημήτριος, Ζαχαριά Κωνσταντίνος, Σωτηρίου Ελένη, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Σταθάς Ιωάννης, Λαπαβίτσας Κώστας, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Γαϊτάνη Ιωάννα, Γερασιμίδου Ελένη, Αμανατίδου Ευαγγελία, Ιωαννίδης Ηλίας, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμουήλ Στέφανος, Ραχήλ Μακρή, Ουζουνίδου Ευγενία, Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος, Ζερδελής Ιωάννης, Πετράκος Αθανάσιος, Ψαρέα Ελένη, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ζάνας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλειος, 

Ψήφισαν ΠΑΡΩΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ: Κατριβάνου Βασιλική, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Διώτη Ηρώ, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Βασιλική Λέβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.