Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Επιμένουν οι υπό τον Σόϊμπλε ακραίοι κύκλοι για "ατύχημα"

Η ομάδα Σόιμπλε και οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό το σχέδιο για "ατύχημα" στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, με άμεση συνέπεια την οριστική ή προσωρινή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Επειδή το σχέδιο θα κηρυχθεί και τυπικά νεκρό με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, προσπαθούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αυγή», να βάλουν από το παράθυρο την απαίτηση για ένα τρίτο πακέτο "προαπαιτούμενων" προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες (3,5 δισ.) της 20ής Αυγούστου και η έγκριση της συμφωνίας να μετατεθεί για αργότερα. Ανάμεσα στα "προαπαιτούμενα" που επιχειρούν να βάλουν στο τραπέζι είναι και ορισμένα μέτρα που είναι σχεδόν αδύνατον να περάσουν από τη σημερινή Βουλή.
Σταθερά προσηλωμένοι στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν καθοριστεί εμφανίζονται η  ελληνική κυβέρνηση, η Κομισιόν και δυνάμεις που υποστήριξαν την Ελλάδα και στην προηγούμενη φάση, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαίωσαν την Παρασκευή την σημασία του να τηρηθούν αμοιβαία και κατά γράμμα οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο γραπτό κείμενο της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", οι τρεις «θεσμοί» προσανατολίζονται προς τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, σε 1% του ΑΕΠ αντί του προγραμματισμένου 2%. Κι αυτό διότι, πάντα κατά το Spiegel , οι «θεσμοί» διαπιστώνουν πως μια ισοπεδωμένη οικονομία, όπως η ελληνική, μόνο σε ύφεση θα βυθιζόταν σε περίπτωση ισχύος των υπερβολικών απαιτήσεων για το πλεόνασμα.


Με αυτό το πνεύμα «χαλάρωσης» θα κινηθούν και για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών, γράφει το Spiegel. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, βλέποντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι δανειστές εκτιμούν ότι  είναι ανέφικτος και ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Μένει λοιπόν να φανεί κατά πόσο θα επαληθευθεί η «προαναγγελία» του Spiegel, αλλά και πόση διεισδυτικότητα θα έχουν οι προσπάθειες των «σκληρών» της ΕΕ να τεθεί ζήτημα 3ου πακέτου προαπαιτούμενων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.