Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Οι καταστροφικές συνέπειες ενός Grexit

Τις συνέπειες ενός Grexit και το πώς θα διαμορφωθεί το οικονομικό, επιχειρηματικό, επενδυτικό και κοινωνικό πεδίο μετά από αυτό, ανέλυσε ο διεθνής οίκος συμβουλευτικών και ελεγκτικών υπηρεσιών Ernst & Young.

H μελέτη αυτή, εκπονήθηκε στο χρονικό διάστημα του Μαρτίου έως και Μαΐου 2015, σε συνεργασία με την Oxford Economics, ενός εκ των κορυφαίων Βρετανικών συμβουλευτικών οίκων σε θέματα διεθνούς οικονομίας.
Στη μελέτη διερευνώνται οι παρενέργειες μόνο για την περίπτωση μιας συντεταγμένης αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, με τη χώρα να παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναδιαπραγματεύεται τους όρους της συνθήκης της Λισσαβόνας.
Το ενδεχόμενο άτακτης χρεοκοπίας και αιφνίδιας εξόδου από την Ευρωζώνη, δεν εξετάζεται, διότι σ’ αυτή την περίπτωση «θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY στην Ελλάδα, κ. Πάνος Παπάζογλου.
Αντίθετα, το σενάριο μιας συντεταγμένης εξόδου από την Ευρωζώνη, προϋποθέτει διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές της χώρας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος θα είναι ομαλή.

Οι άμεσες επιπτώσεις συνοπτικά
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, συνοπτικά οι άμεσα αισθητές επιπτώσεις θα είναι οι ακόλουθες:
► Τουλάχιστον 50% η άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος. Θα μπορούσε δε, να είναι σημαντικά μεγαλύτερη ανάλογα με τις οικονομικές πολιτικές που θα εφαρμοσθούν.
Σημειώνεται ότι, στην εκτιμώμενη επίσημη υποτίμηση, δεν έχουν συνυπολογιστεί οι όποιες κερδοσκοπικές πιέσεις που μπορεί να εκδηλωθούν στο νέο νόμισμα ή και στις υποσχετικές πληρωμής (IOUs), που θα εκδοθούν κατά τη μεταβατική περίοδο από το ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα.
► Άμεση μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 25% και του πραγματικού ΑΕΠ από 15% έως και 20%, που θα σήμαινε ότι η χώρα σωρευτικά από το 2007 θα έχανε σχεδόν το ήμισυ του εγχώριου πραγματικού εισοδήματος.
► Εκτίναξη του πληθωρισμού και περαιτέρω σημαντική αύξηση της ανεργίας.
► Mείωση των πραγματικών μισθών, των πιστώσεων και των επενδύσεων.
► Σε όρους ευρώ, η ελληνική οικονομία το πιθανότερο είναι να μην ανακτήσει ποτέ τις απώλειες στο ΑΕΠ, καθώς η έξοδος, η στάση πληρωμών και η υποτίμηση του νομίσματος, θα οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια εθνικού εισοδήματος.
► Σημαντική συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, που θα πλήξει πολύ περισσότερο τα νοικοκυριά σταθερού και χαμηλού εισοδήματος, με επακόλουθο αντίκτυπο τη φτώχεια και τη μεγάλη αύξηση της ανισότητας.
► Σύμφωνα με μια πρώτη προσέγγιση, κατά τον πρώτο χρόνο μετά την έξοδο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε όρους ευρώ, λόγω της συνδυαστικής επίδρασης της οικονομικής συρρίκνωσης και την υποτίμησης, θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου € 11.000, σε σύγκριση με τα επίπεδα των € 17.000 το 2014
► Ακόμη και σε υποθετικό σενάριο μείωσης του δημοσίου χρέους κατά 50%, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα παρέμενε σε επίπεδα άνω του 130% - λόγω της υποτίμησης, της αδυναμίας μετατροπής του σε δραχμές και της δραματικής μείωσης του ΑΕΠ.

► Το Grexit δε θα σηματοδοτούσε το τέλος της λιτότητας – αντίθετα, το υψηλό χρέος θα άφηνε ελάχιστα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.