Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Επεισοδιακή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για τα σκουπίδια

Εκρηκτική, ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης η συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θερμαϊκού την οποία συγκάλεσε εσπευσμένα η διοίκηση Μαυρομάτη, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των μελών της, χωρίς ημερήσια διάταξη και χωρίς την απαιτούμενη γραπτή εισήγηση του προέδρου της, στο πλαίσιο της διαφαινόμενης μεθόδευσης να περάσει "με το έτσι θέλω" την παραχώρηση σε ιδιώτη για δύο χρόνια της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου.

Το πρωί, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο η αποσφράγιση φακέλων των προσφορών που κατατέθηκαν για συμμετοχή στο διεθνή διαγωνισμό ανάδειξης του εργολάβου ο οποίος θα αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών του δήμου Θερμαϊκού. Οι εργαζόμενοι του δήμου που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το «ξεπούλημα», όπως το χαρακτηρίζουν της καθαριότητας στα ιδιωτικά συμφέροντα, κινητοποιήθηκαν, ύστερα από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του συλλόγου εργαζομένων δήμου Θερμαϊκού, και απέτρεψαν τη συνέχιση της διαδικασίας η οποία διακόπηκε γύρω στις 10:30 π.μ., ενώ η διοίκηση Μαυρομάτη κάλεσε τα ΜΑΤ.

Το μεσημέρι, εντελώς απροειδοποίητα, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, κλήθηκαν αιφνιδιαστικά να μεταβούν εσπευσμένα στο Δημαρχείο προκειμένου να ληφθεί απόφαση «για τη συνέχιση της βιαίως διακοπείσας διαδικασίας», όπως τους ανακοινώθηκε.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντα τα προερχόμενα από τη διοίκηση Μαυρομάτη μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Παναγιώτης Μήλιος, Παρθένα Πασχαλίδου, Θεόδωρος Τζέκος, Ιωσήφ Μισαλέμης, Νικόλαος Τσουρούς και Ιωάννης Καλλονάς, που κατέχουν όλοι θέσεις αντιδημάρχων ή προέδρων δημοτικών εταιριών και μόνος εκπρόσωπος από την αντιπολίτευση, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος, ενώ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης Γεώργιος Τσαμασλής και Ιωάννης Βογιατζής.   

Ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» έθεσε εξ αρχής θέμα αντικανονικής σύγκλισης, καθώς δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση αλλά και ούτε ημερήσια διάταξη ή γραπτή εισήγηση, ελλείψεις τις οποίες ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Παναγιώτης Μήλιος δικαιολόγησε, αποδίδοντάς τες στο κατεπείγον του θέματος.

Όταν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν να τους δοθεί ο λόγος για να αναπτύξουν τις απόψεις τους, υπήρξαν μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που τους αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα. Παρεμβαίνοντας ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας» παρατήρησε ότι ο δήμος Θερμαϊκού δεν αποτελείται από τα άψυχα ντουβάρια των γραφείων του, αλλά πρωτίστως από τους δημότες του και τους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους. Για να εισπράξει την ειρωνική παρατήρηση της αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών ότι τα λέει αυτά…. «επειδή βρήκε ακροατήριο».

Τελικά η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής αποφάσισε να εγκρίνει τη συνέχιση της διακοπείσας διαδικασίας, χωρίς να απαντήσει όμως στα ερωτήματα που έθεσε ο Σπύρος Κουζινόπουλος σχετικά με το πότε θα επαναληφθεί αυτή η διαδικασία, ποια ημέρα, ποια ώρα και σε ποιο χώρο. «Να ξέρετε ότι λαμβάνετε μία ασαφή, αόριστη και χωρίς επαρκή στοιχεία απόφαση, η οποία σίγουρα θα καταπέσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στην οποία θα προσφύγω αύριο το πρωί», τόνισε ο Σπύρος Κουζινόπουλος, καταψηφίζοντας την. Για να προσθέσει ότι τα μέλη της διοίκησης Μαυρομάτη λαμβάνουν την απόφαση αυτή προκειμένου να στήσουν παρασυναγωγή «εν κρυπτώ και παραβύστω», προκειμένου να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και να προχωρήσει το ξεπούλημα της καθαριότητας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Καταγγελία των εργαζομένων
Με γραπτή καταγγελία τους στα μέσα ενημέρωσης πέντε μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι δύο πρόεδροι των συλλόγων εργαζομένων, καταγγέλουν τις μεθοδεύσεις της διοίκησης του δήμου Θερμαϊκού για την εκχώρηση της καθαριότητας στους μεγαλοεργολάβους και ιδιαίτερα καυτηριάζουν τη στάση του Γενικού Γραμματέα του δήμου, Θεοδόση Χατζηϊωαννίδη. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Σήμερα 30/7/2015 στο Δημοτικό Κατάστημα Θερμαϊκού στην Περαία και ώρα 14:15 συνεδρίασαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής έκτακτα χωρίς επίδοση προσκλήσεων στα μέλη και χωρίς να έχει προηγηθεί ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου και αποφάσισαν την συνέχιση του διαγωνισμού για την εργασία «Διαχείριση Απορριμμάτων Δήμου Θερμαϊκού για 24 μήνες», χωρίς να προσδιορίζουν στην απόφασή τους ημερομηνία, ώρα και τόπο συνέχισης της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαγωνισμού.
Επισημαίνουμε ότι προηγήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Μηχανιώνας διακοπή της συνεδρίασης της εν λόγω επιτροπής στις 10:30 πμ κατόπιν παρέμβασης εργαζομένων του Νομού Θεσσαλονίκης και μελών της ΠΟΕ- ΟΤΑ.
Κατά την παρουσία των εργαζομένων στον χώρο συνεδρίασης της Επιτροπής διαπιστώθηκε και καταγγέλλεται ότι κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής από την έναρξη της συνεδρίασης της έως και τις 10:30 παρευρισκόταν ο ΓΓ του Δήμου Θερμαϊκού. Κατά την εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των εργαζομένων και της Επιτροπής Διαγωνισμού με σκοπό την ματαίωση του Διαγωνισμού συνεχώς παρενέβαιναν ασκώντας πίεση στα μέλη της Επιτροπής είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεφωνικές οχλήσεις οι Αντιδήμαρχοι, ο ίδιος ο Δήμαρχος. Όταν είχε διαμορφωθεί το πρακτικό της Επιτροπής με το οποίο αποφασιζόταν η διακοπή της συνεδρίασης της επιτροπής ο Γ.Γ του Δήμου Θερμαϊκού παρενέβη παρουσία όλων των εργαζομένων και εξαλείφτηκε ολόκληρη η πρόταση από το πρακτικό. Μόνο μετά την επίμονη αντίδραση συμπεριλήφθηκε η επίμαχη πρόταση.
Όταν ολοκληρώθηκε η σύνταξη του πρακτικού και υπογράφηκε από τα μέλη της Επιτροπής, η πρόεδρος της Επιτροπής κλήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου όπου και της υποδεικνύονταν η σύνταξη νέας εισήγησης και η συνέχιση της διαδικασίας.

Περαία, 30/7/2015

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Γ.Σ. ΠΟΕ ΟΤΑ 


1.ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΔΗΣ ΜΗΝΑΣ
2.ΧΟΡΟΖΙΔΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
3. ΧΑΒΔΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
4.ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
5.ΚΑΤΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

1.ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
2.ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.