Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Λαμτζίδης: «Φάνηκε η γύμνια των αρχών στην περίπτωση των αρχαιοκαπήλων του Κόδρα»

Την έντονη αντίδραση της δημοτικής παράταξης «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» και του επικεφαλής της, Μανόλη Λαμτζίδη, προκάλεσε το γεγονός ότι τα τρία άτομα, που συνελήφθησαν το πρωί του περασμένου Σαββάτου να σκάβουν παράνομα σε περιφραγμένο αρχαιολογικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «Κόδρα» στην περιοχή της Καλαμαριάς, αναζητώντας λίρες και κοσμήματα, φαίνεται ότι ενεργούσαν εκεί εδώ και καιρό,  χωρίς κάποιος από τους «αρμόδιους» να αντιληφθεί τίποτα.

Αυτά τα τρία άτομα, δύο άνδρες ηλικίας 42 και 34 ετών και μία γυναίκα 66 ετών, από το φθινόπωρο του 2014 είχαν διανοίξει  την περίφραξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου και έκαναν ανασκαφή, δημιουργώντας όρυγμα βάθους τουλάχιστον 10 μέτρων στο οποίο είχαν τοποθετήσει και ξύλινη σκάλα για να διευκολύνουν την αναζήτηση σε ακόμα μεγαλύτερο βάθος.
Όταν οι δύο άντρες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στον αρχαιολογικό χώρο και συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω, έχοντας μαζί τους οικοδομικά εργαλεία, κομπρεσέρ και σχοινί ορειβασίας, τα οποία μετέφεραν με φορτηγό αυτοκίνητο, ισχυρίστηκαν ότι αναζητούσαν θησαυρό που τον είχε δει σε όνειρο η 66χρονη γυναίκα.


Δήλωση Μανόλη Λαμτζίδη
Τη στάση των επίσημων φορέων, που εμπλέκονται στο "Κόδρα" (Κυβέρνηση, Δήμος κλπ.), ο επικεφαλής της ΡΕΚΚ στο δήμο Καλαμαριάς, Μανόλης Λαμτζίδης, τη χαρακτηρίζει ως σκάνδαλο, καθώς όπως τονίζει, «έτσι φάνηκε η "γύμνια" και η υποκρισία τους, όσον αφορά την προστασία του χώρου, ενώ επιβεβαιώνεται η θέση της ΡΕΚΚ ότι το πρώην στρατόπεδο αποτελεί "χώρο εγκατάλειψης" από  όλους αυτούς.
Ο κ. Λαμτζίδης, που είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Καλαμαριάς, επισημαίνοντας ότι οι δράστες ανενόχλητοι έσκαβαν στα έγκατα της περιοχής από το φθινόπωρο του 2014, ρωτάει δικαιολογημένα: «Κανένας από τους αρμόδιους δεν  αντιλήφθηκε τίποτε;». Και συνεχίζει:
«Περιμένουμε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και τις αντιδράσεις του Δημάρχου Καλαμαριάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται για το "Κόδρα". Μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι στο χώρο λειτουργεί ανενόχλητο ένα παράνομο κυνοκομείο (με την ανοχή του Δήμου και του ΣΥΠΠΑΖΑΘ), ενώ ο ίδιος ο Δήμος απέθετε  στερεά απόβλητα (μέχρι που αντέδρασε η παράταξή μας , η ΡΕΚΚ) , ενώ οι ιδιώτες που υποστηρίζουν ότι έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. απλά  καραδοκούν και περιμένουν "στη γωνία" μόνο και μόνο για να πάρουν παχυλές αποζημιώσεις, όπως έπραξαν κάποιοι άλλοι "όμοιοί" τους στο παρελθόν παίζοντας ένα άσχημο παιχνίδι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου.

Καλούμε τους πολίτες σε εγρήγορση και επιφυλακή γιατί οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως ο συγκεκριμένος, αποτελούν περιουσία και κτήμα όλου του ελληνικού λαού και όχι μόνο των πολιτών της Καλαμαριάς. Ζητούμε τη διερεύνηση σε βάθος και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.