Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Εκδήλωση σήμερα για τους εκτελεσθέντες του Ασβεστοχωρίου

Εκδήλωση μνήμης για τους 17 κατοίκους του Ασβεστοχωρίου που εκτελέστηκαν στις 26 Ιουλίου 1944 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους, διοργανώνει και φέτος σήμερα, Κυριακή 26 Ιουλίου, ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 71 χρόνων της θλιβερής επετείου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου και του Τοπικoύ Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ασβεστοχωρίου, τελείται αυτή την ώρα, Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα.
Θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. η αναχώρηση της πομπής από τον τόπο συγκέντρωσης των εκτελεσθέντων (Πάρκο Ασβεστοχωρίου) με προορισμό τον χώρο εκτέλεσης (στα όρια της Εξοχής) όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ομιλίες εκπροσώπων του δήμου και αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και καταθέσεις στεφάνων.

Η εκτέλεση των 17 Ελλήνων πατριωτών έγινε ως αντίποινα για την επίθεση ομάδας ανταρτών λίγες μέρες νωρίτερα στο Σανατόριο Ασβεστοχωρίου (που μετεξελίχθηκε στη συνέχεια σε γενικό περιφερειακό νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου») προκειμένου να εφοδιαστούν με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. Προκειμένου να εκδικηθούν, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και οι συνεργάτες τους, αφού συγκέντρωσαν τους κατοίκους του χωριού μην κάνοντας διάκριση ούτε ανάμεσα στους υπαλλήλους και ασθενείς του Σανατορίου Ασβεστοχωρίου επέλεξαν κατόπιν προδοσίας τα 17 θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.