Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Νέα "μαύρη τρύπα" 7 εκατ. ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης

Νέα μαύρη τρύπα στο δήμο Θεσσαλονίκης, ύψους περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ, εντόπισε ο έλεγχος της οικονομικής επιθεωρήτριας Μαρίας Θεοδωροπούλου, ο οποίος ολοκληρώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου. Πρόκειται για εισφορές υπαλλήλων οι οποίες παρακρατήθηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και αφορούν την περίοδο 1999-2008.

Το τελικό πολυσέλιδο πόρισμα, περίπου τετρακοσίων σελίδων, το οποίο έχει στα χέρια της η εφημερίδα «Μακεδονία», παραδόθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Μπουτάρης υπέστη σοκ όταν πληροφορήθηκε το ύψος του ποσού που καταλογίζεται εκ νέου στο δήμο. Σημειώνεται δε ότι στα περίπου νέα επτά εκατομμύρια δεν υπολογίζονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που αναμένεται να εκτινάξουν το χρέος έτι περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα ο δήμος έχει πληρώσει περί τα 7,1 εκατ. ευρώ προς τη Θ' ΔΟΥ για τα υπεξαιρεθέντα της εφορίας, ενώ εκκρεμεί ακόμη ο ακριβής υπολογισμός των οφειλομένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
"ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ"
"Εάν μου ζητήσουν να πληρώσω και αυτά τα ποσά, θα τους παραδώσω τα κλειδιά του δημαρχείου" είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τους συνεργάτες του ο κ. Μπουτάρης, όταν παρέλαβε το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας. Ο δήμαρχος έδωσε εντολή στον νομικό του σύμβουλο να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιτύχει την αναστολή εκτέλεσης των πολύ πιθανών μέτρων διασφάλισης που αναμένεται να λάβει το δημόσιο σε βάρος του δήμου, προκειμένου να εισπράξει τα υπεξαιρεθέντα. Ειδικότερα, στο δήμο φοβούνται ότι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, την απειλή κατάσχεσης ακινήτων του κ.ά. Παράλληλα, ο κ. Μπουτάρης αναζητεί τρόπους να έρθει σε επαφή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί κάποια πολιτική λύση στο πρόβλημα, ώστε να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός του δήμου.
ΤΙ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ
Ο έλεγχος της οικονομικής επιθεωρήτριας Μαρίας Θεοδωροπούλου ξεκίνησε στις 2 Ιανουαρίου 2014. Ωστόσο, λίγο πριν από την ολοκλήρωσή του, στις 30 Ιουνίου 2014 διεκόπη, καθώς έπαυσε η λειτουργία της γενικής διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης. Το τελικό στάδιο έγινε τον περασμένο μήνα και το πόρισμα παραδόθηκε στις 30 Νοεμβρίου.
Ο έλεγχος διεξήχθη στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με την υπόθεση των ελλειμμάτων στο δήμο Θεσσαλονίκης κατά την απόδοση παρακρατούμενων φόρων, εισφορών, κρατήσεων κλπ. Η επιθεωρήτρια διαπίστωσε ότι κρατήσεις τις οποίες είχε κάνει ο δήμος υπέρ του Ταμείου Σύνταξης, εξαγοράς στρατού κλπ., εμφανίζονταν στους σχετικούς φακέλους του δήμου ως αποδοθείσες, με παραστατικά που όμως ήταν πλαστά. Συγκεκριμένα, φαινόταν ότι οι εισφορές αποδίδονταν μέσω της Θ' ΔΟΥ, αλλά τα παραστατικά έφεραν υπογραφές ανύπαρκτων υπαλλήλων της ΔΟΥ, όπως δηλαδή είχε συμβεί και με τις αντίστοιχες οφειλές προς την εφορία. Για τη συγκάλυψη αυτής της απάτης είχαν εκδοθεί συνολικά 25 πλαστά διπλότυπα της Θ' ΔΟΥ. Τα περισσότερα εξ αυτών φέρουν ημερομηνία μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων κάθε χρόνου. Το πρώτο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 και το τελευταίο τον Ιούλιο του 2007. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο εκείνη είχε αποκαλυφθεί το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου που αφορούσε την υπεξαίρεση των χρημάτων της παγίας προκαταβολής, το οποίο δεν έχει φτάσει ακόμη στο ακροατήριο.
ΤΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΘΕΝΤΑ
Τα περισσότερα υπεξαιρεθέντα αφορούν εισφορές υπέρ της σύνταξης των υπαλλήλων, ύψους 6.916.469,62 ευρώ. Πέραν αυτών, άλλα 33.482,78 ευρώ αφορούν εισφορές προς το ΤΥΔΚ, 14.468,07 εξαγορά στρατιωτικής θητείας, 10.578,30 διαδοχική ασφάλιση. Σημειώνεται ότι διαχειριστής των υπέρ τρίτων κρατήσεων ήταν και σε αυτή την περίπτωση ο καταδικασθείς για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης Παναγιώτης Σαξώνης. Στο πόρισμα σημειώνεται επιπλέον ότι "η απώλεια αυτών των ποσών από τα έσοδα του δημοσίου σηματοδοτεί μέγα πλήγμα στα συμφέροντά του. Διότι, ενώ τούτο δεν εισέπραξε τα ποσά, τουλάχιστον των πλαστών διπλοτύπων, δύναται όμως να έχει χορηγηθεί σύνταξη ή να έχει επιστραφεί ποσό σε υπαλλήλους του δήμου, των οποίων οι κρατήσεις τους περιέχονται στα ποσά που υπεξαιρέθηκαν και ως εκ τούτου δεν αποδόθηκαν. Συνεπώς, η οποιαδήποτε πορεία ή της χορήγησης σύνταξης ή της επιστροφής ποσών είναι η πλέον ζημιογόνος για το δημόσιο και έχει λειτουργήσει σε βάρος των συμφερόντων του".
Για τη νέα αυτή μαύρη τρύπα ενημερώθηκε την Πέμπτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη" Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μηταφίδης, συνοδευόμενος από τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Αβαρλή επισκέφθηκαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου είχαν συνάντηση με τον γραμματέα του, Φραγκίσκο Κουτεντάκη. Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να τους παραδοθεί το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας καθώς και να αναζητηθεί λύση ώστε ο δήμος να μην πληρώσει και δεύτερη φορά τα 7 εκατ. Ανάλογο αίτημα υπέβαλε ο κ. Μηταφίδης και προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι παρόμοια πρόταση είχε κάνει κατά το παρελθόν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για τα υπεξαιρεθέντα της εφορίας, η οποία απερρίφθη από την κυβέρνηση.
Ακόμα ψάχνονται τα ασφαλιστικά ταμεία
Σε αντίθεση με την εφορία και πλέον και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ακριβές ποσόν το οποίο έχει υπεξαιρεθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει ακόμη άγνωστο. Ο μόνος ποσοτικός προσδιορισμός είναι αυτός που υπήρχε στο πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, η οποία είχε υπολογίσει τις απώλειες στα Ταμεία Υγείας και Ασφάλισης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ και ΤΑΔΚΥ), όπως επίσης στο Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), στα 7,2 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επίσημος τελικός καταλογισμός δεν υπάρχει, καθώς τα ταμεία (πλην του ΙΚΑ) αδυνατούν, λόγω απουσίας μηχανοργάνωσης, να προσδιορίσουν το ύψος των οφειλομένων από το δήμο. Ορισμένα απ' αυτά μάλιστα έχουν στείλει επιστολές προς τον δήμο ζητώντας από εκείνον να προσδιορίσει το ακριβές ύψος των οφειλών του προς αυτά!
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι πριν από λίγο καιρό ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε για την υπόθεση αυτή την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος 13 υπαλλήλων τριών ασφαλιστικών ταμείων (ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ και ΤΣΜΕΔΕ). Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, οι κατηγορούμενοι υπάλληλοι όφειλαν να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους για τις παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στο δήμο Θεσσαλονίκης και να εντοπίσουν τη ζημιά που υπέστησαν τα ταμεία τους.

Πηγή: εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.