Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Αποχώρησε η Συμπολιτεία διαμαρτυρόμενη για τις μεθοδεύσεις της δημοτικής αρχής στον "Στρατηγικό Σχεδιασμό Δήμου Θερμαϊκού"

Στο δήμο Θέρμης ήταν έντονη η καμπάνια για τη συμμετοχή των δημοτών στην
εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού. "Ψιλά γράμματα"  αυτό για το Θερμαϊκό
Αποχώρησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις της διοίκησης Μαυρομάτη στη διαμόρφωση και ψήφιση του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Θερμαϊκού 2015-2019».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 122 σελίδων, που θα έπρεπε να αποτελεί τον καταστατικό χάρτη, τον «οδηγό» του δήμου Θερμαϊκού για την επόμενη τετραετία και ο οποίος ήρθε αιφνιδιαστικά στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να έχει δοθεί έγκαιρα στις δημοτικές παρατάξεις και τους συμβούλους για μελέτη και προτάσεις, παρά μόνο με ηλεκτρονική αποστολή τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση. Και φυσικά, δίχως να έχει προϋπάρξει διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των φορέων που υπάρχουν στο δήμο αλλά και των πολιτών, όπως γίνεται σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας!

Με τη μεθόδευση αυτή, η διοίκηση Μαυρομάτη διεκδικεί ίσως και μία θέση στα ρεκόρ Γκίνες, καθώς πρωτοτυπώντας πανελληνίως και παγκοσμίως, πρώτα ψηφίζει με συνοπτικές διαδικασίες το Στρατηγικό Σχεδιασμό και μετά, λέει, θα τον φέρει για …διαβούλευση !!
Κι’ όμως, υποκριτικά η δημοτική αρχή αναφέρει στην εισαγωγή του σχεδίου ότι «το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιπέδων συμμετοχικής δημοκρατίας, μέσω της διαδικασίας ανοιχτής δημόσιας διαβούλευσης».
Η ανάρτηση του Δήμου Θέρμης για τη δημόσια διαβούλευση
Σημειώνεται ότι στους περισσότερους δήμους της χώρας δόθηκε η δυνατότητα μακροχρόνιας διαβούλευσης σε μία διαδικασία που την άρχισαν από την αρχή ακόμη του 2015, ή κάποιοι Δήμοι από τα τέλη του 2014, και έγκαιρα προχώρησαν, αφού πήραν τις απόψεις όλων των φορέων της περιοχής τους αλλά και των απλών δημοτών, στη σύνταξη και τον καταρτισμό  του Στρατηγικού Σχεδιασμού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο γειτονικός δήμος Θέρμης, είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες το σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού και συγκεκριμένα από τις 7 έως τις 22 Νοεμβρίου, ενώ το ίδιο συνέβη και με όλους τους άλλους δήμους της χώρας που μάλιστα ζητούσαν από τους δημότες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο με τις προτάσεις τους.

Και στο δήμο Θερμαϊκού τι συνέβη; Όπως φαίνεται, άφησαν τη σύνταξη του προγράμματος για την τελευταία στιγμή και όταν διαπίστωσαν το «τέλος χρόνου», προσπάθησαν να μπαλώσουν τα πράγματα όπως-όπως

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», το μεγαλύτερο μέρος του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Θερμαϊκού 2015-2019», συντάχθηκε με αντιγραφή του προηγούμενου σχεδιασμού της περιόδου 2010-2014, χωρίς να μπει κανείς στον κόπο να κάνει και τις ανάλογες διορθώσεις.
Έτσι για παράδειγμα :
-Ένα σχεδόν χρόνο μετά την ολοκλήρωση του αποχετευτικού αγωγού της Επανομής, υπάρχει αναφορά στο νέο Σχέδιο για «κατασκευή αποχετευτικού δικτύου Επανομής και σύνδεσή του με τον σταθμό επεξεργασίας λυμάτων Αινείας». Και όπως ρώτησε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Κουζινόπουλος: «Μήπως πρόκειται να κατασκευαστεί και δεύτερο αγωγό και δεν το ξέρουμε;»
-Ένα άλλο δείγμα προχειρότητας και αντιγραφής είναι η αναφορά στη σελίδα 12 του κειμένου ότι… «η ευρύτερη Περιοχή Θεσσαλονίκης στην οποία εντάσσεται ο Δήμος Θερμαϊκού, σημειώνει ραγδαία οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη». Μία εκτίμηση που σίγουρα γράφτηκε προ κρίσης. Και ήταν δικαιολογημένο το ερώτημα του επικεφαλής της Συμπολιτείας: «Που την είδατε την οικιστική ανάπτυξη; Το ότι αυτή είναι ανύπαρκτη την τελευταία εξαετία, το μαρτυρούν οι εκατοντάδες άνεργοι, τα χιλιάδες απούλητα και ανοίκιαστα διαμερίσματα και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου με αποτέλεσμα το κλείσιμο των καταστημάτων της περιοχής μας».

Από μία πρώτη ανάγνωση του Σχεδίου, προκύπτουν και μία σειρά άλλων τρωτών σημείων του.  Παράδειγμα στη σελίδα 87, στο «Όραμα του δήμου Θερμαϊκού», γίνονται γενικόλογες αναφορές για «σεβασμό του πολίτη», για «ανάδειξη του δήμου Θερμαϊκού ως τουριστικού προορισμού», για «επενδύσεις σε βασικές υποδομές» και «κοινωνική ευαισθησία»,  χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις για το πώς θα γίνουν όλα αυτά, δίχως χρονοδιαγράμματα.

Ακόμη γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα γενικόλογα σε «αντικατάσταση παλαιών υδρευτικών δικτύων», χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αναφορά στους καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες που υπάρχουν σε ένα μεγάλο μέρος του δικτύου ύδρευσης του δήμου Θερμαϊκού.

Κι ένα τελευταίο παράδειγμα: στο κεφάλαιο για την «ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας», δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για συγκεκριμένες ενέργειες που θα αποβλέπουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως π.χ. για τη μελέτη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας. Ένα αίτημα που διατυπώθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες από όλους τους ομιλητές στην ημερίδα για τις αρχαιότητες του Θερμαϊκού που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΠΑ-2000. Αντιθέτως, υπάρχουν στο Στρατηγικό Σχέδιο γενικόλογες αναφορές περί «εξασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας των σχολείων του Δήμου», λες και θα υπήρχε δημοτική αρχή σε όλη τη χώρα που δεν θα μεριμνούσε για την καλή λειτουργία των σχολείων της περιοχής.


Αυτά και άλλα πολλά, ήταν που οδήγησαν τους δημοτικούς συμβούλους της Συμπολιτείας να καταγγείλουν όχι μόνο τη μεθόδευση της διοίκησης Μαυρομάτη στην εκπόνηση του Σχεδίου αλλά και το περιεχόμενό του, που μάλλον θυμίζει έκθεση ιδεών και να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.