Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Τιμήθηκαν απόφοιτοι που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Τιμητικές διακρίσεις και βραβεία απένειμε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα. Μαρία Κόλλια, σε φοιτητές των πανεπιστημίων της Μακεδονίας και της Θράκης, οι οποίοι εισήχθησαν σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν. 3794/2009 (Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις) και αποφοίτησαν το 2015.


Βραβεύτηκαν απόφοιτοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και διοργανώθηκε από το Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης).
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης),  Γεώργιος Αυγουστίδης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και η πρόεδρος του Τμήματος Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού εκπρόσωπος της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές επιτροπές για την Κάκωση Νωτιαίου Μυελού, Αναστασία-Χριστίνα Ραπίδη.
Η Υφυπουργός, κα. Μαρία Κόλλια, στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, είπε:
Η σημερινή εκδήλωση στέλνει το ανεκτίμητο για όλους μας μήνυμα ότι η ανθρώπινη θέληση, η επιμονή και η πίστη, μπορούν να ξεπεράσουν κάθε δυσκολία και κάθε εμπόδιο. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι μας, οι σημερινοί απόφοιτοι των Πανεπιστημίων του τόπου μας, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ανθρώπινη ψυχή είναι η μεγαλύτερη δύναμη από όλες, και σ' αυτήν μονάχα πρέπει, και έχει αξία, να επενδύουμε το μέλλον μας και την προσοχή μας.
Κανένας μας, βέβαια, όσο και μεγάλες λέξεις αν χρησιμοποιήσει, δεν μπορεί να μπει στη θέση των ανθρώπων με αναπηρία, και να αντιληφθεί σε όλο το μέγεθός τους, τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκαλεί μια χρόνια πάθηση. Ειδικά στην εποχή μας, που είναι για όλους μας πραγματικά δύσκολη, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναπηρίας είναι αναγκασμένοι να κάνουν ακόμη μεγαλύτερο αγώνα από τους υπόλοιπους, για να καταφέρουν τους ακαδημαϊκούς και καθημερινούς στόχους τους.
Το γεγονός όμως ότι καταφέρνουν να ξεπεράσουν με επιτυχία τα μεγαλύτερα εμπόδια, δεν μειώνει τη συλλογική και κοινωνική ευθύνη, για τη βοήθεια και την ενίσχυση του καθημερινού αγώνα τους, η οποία είναι νομίζω, αυτονόητη ανάγκη. Δυστυχώς, η κρίση και τα περίπλοκα οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, δυσκολεύουν την επαρκή παροχή των αυτονόητων στους συνανθρώπους μας, και αυτή η έλλειψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα τεράστιο ποσοστό συμπολιτών μας έχουν ειδικές ανάγκες ή αναπηρίες.
Προσωπικά, αναλογιζόμενη τον τεράστιο αριθμό των συμπολιτών μας που τα χρειάζονται, και τα μέτρα που τελικά λαμβάνονται, δεν μπορώ παρά να καταλήξω ότι ως κοινωνία έχουμε πολύ δρόμο να βαδίσουμε. Αλλά θα προσπαθήσουμε και θα τον βαδίσουμε.
Ως μέλος της Κυβέρνησης και ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη Μακεδονία και τη Θράκη, θεωρώ απόλυτη προτεραιότητά μου να βελτιώσουμε τις υποδομές για τους ανθρώπους που τις χρειάζονται. Η οικονομική κρίση και τα παγκόσμια γεγονότα δεν αποτελούν καμία δικαιολογία για να ολιγωρήσουμε, ειδικά όταν βρισκόμαστε απέναντι σε ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι κανένα εμπόδιο δεν είναι ανυπέρβλητο.
Πιστεύω ότι το γεγονός ότι ο πολιτικός μου προϊστάμενος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, είναι και ο ίδιος ένα άτομο με αναπηρία, δείχνει τη στάση και την ευαισθητοποίηση μας απέναντι στο θέμα. Και πιστεύω ότι, κόντρα σε κάθε αρνητική πρόβλεψη, από τις οποίες έχουμε χορτάσει τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα μας, η Ευρώπη, και όλες εκείνες οι δυνάμεις που εκφράζουν τον Πολιτισμό, την Ανθρωπιά και το Όραμα για κάτι καλύτερο, στο τέλος θα βγούμε νικητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.