Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

H πλήρης συζήτηση στο Δ.Σ. Θερμαϊκού για τα δημοτικά τέλη

Όλο το ρεσιτάλ ανακριβειών του κ. Μαυρομάτη
Η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» δίνει στη δημοσιότητα το πλήρες απόσπασμα των απομαγνητοφωνημένων πρακτικών της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2015, κατά την οποία η δημοτική αρχή επιχείρησε να παρουσιάσει παραποιημένα τη στάση της παράταξής μας στο θέμα των δημοτικών τελών.

Κατά τη συνεδρίαση εκείνη, ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης, επιχειρώντας να απαντήσει σε ερώτηση της «Συμπολιτείας» για το γεγονός ότι ο Δήμος έχει τα ακριβότερα δημοτικά τέλη σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ισχυρίστηκε ανακριβώς και μάλιστα πολλές φορές ότι η παράταξή μας δήθεν … καταψήφισε εισήγησή του για μείωση των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της 11ης Νοεμβρίου 2015 η διοίκηση είχε φέρει για ψήφιση δύο θέματα, το 27ο που αφορούσε τη διατήρηση των δημοτικών τελών στο ίδιο απαράδεκτο περυσινό επίπεδο, που υα καθιστά ως τα ακριβότερα μεταξύ όλων των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης και το 28ο θέμα που αφορούσε πρόταση για μείωση στα δημοτικά τέλη που πληρώνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ). 
Στο μεν 27ο θέμα οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπολιτείας», καταψήφισαν την πρόταση του δημάρχου, καλώντας τον να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση για μείωση τουλάχιστον κατά 15%. Και μάλιστα με την υποσημείωση κάτω από την ψήφο τους ότι «Θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη που αφορούν τα νοικοκυριά. Ενώ το 28ο θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που σημαίνει ότι το υπερψήφισαν και οι τρεις σύμβουλοι της «Συμπολιτείας».
Κι όμως ο κ. Μαυρομάτης κατά την προσφιλή του τακτική να βαφτίζει το κρέας ψάρι, ισχυρίστηκε κατ’ επανάληψη ανακριβώς ότι οι σύμβουλοι της παράταξης ψήφισαν κατά της μείωσης στις ευπαθείς ομάδες, πιστεύοντας αφελώς ότι με τον τρόπο αυτό θα εκθέσει την «Συμπολιτεία».

ΘΕΜΑ 27ο : Έγκριση της υπ’ αριθ. 451/2015 απόφασης της Οικονομικής επιτροπής περί «Καθορισμού τελών καθαριότητας και φωτισμού, φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων και συντελεστή Τ.Α.Π., έτους 2016». Εισηγητής : Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών - κ. Παναγιώτης Μήλιος.
ΘΕΜΑ 28ο : Έγκριση της υπ’ αριθ. 452/2015 απόφασης της Οικονομικής επιτροπής που αφορά σε «Μειώσεις ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, για το έτος 2016».

Στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά που παρουσιάζουμε, ακούγεται ο κ.Μαυρομάτης να επαναλαμβάνει τουλάχιστον 12 φορές τον προκλητικό ανυπόστατο ισχυρισμό ότι τάχα η «Συμπολιτεία» καταψήφισε τη μείωση για τις ευπαθείς ομάδες. Και σε άλλο σημείο, προβάλει την ανακρίβεια ότι δεν ήταν δύο τα θέματα στην ημερήσια διάταξη και άρα δύο και οι αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, αλλά … μία. «Βεβαίως και καταψηφίσατε γιατί η απόφαση είναι ενιαία, ενιαία, ενιαία, ενιαία είναι η απόφαση», ακούγεται να φωνάζει εκνευρισμένος ο δήμαρχος.      


Όλος ο διάλογος
Σύμφωνα λοιπόν με τα ηχογραφημένα πρακτικά της συνεδρίασης, υπήρξε ο εξής μακροσκελής διάλογος του δημάρχου με τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας» για το θέμα των δημοτικών τελών:
-Μαυρομάτης: «Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, περνάω στον κ. Κουζινόπουλο, κάναμε την ελάφρυνση των ευπαθών ομάδων και την περνάτε στο ντούκου. Δεν την ψηφίσατε. Την κ-α-τ-α-ψ-η-φ-ί-σ-α-τ-ε. Γι’ αυτούς τους έρμους πολίτες που έχουν ανάγκη, όταν το φέραμε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο το καταψηφίσατε. Με τι μούτρα λοιπόν θα μιλήσετε σε αυτούς τους ανθρώπους, τον άνθρωπο που έχει ΑΜΕΑ 67%, τον άνθρωπο που είναι άνεργος. Λοιπόν, εδώ είναι πρόκληση. Κάνετε αυτή τη στιγμή εδώ στο δημοτικό συμβούλιο ότι θέλετε να κατεβάσετε τα δημοτικά τέλη κι εσείς καταψηφίζετε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Τον άνεργο του ενός χρόνου τουλάχιστον, τον καταψηφίσατε. Να μην έχει μείωση 50%. Αυτό κάνατε εσείς. Αυτά γράψατε στο blog σας. Πέστε εγώ καταψήφισα τις ευπαθείς ομάδες. Έχετε το θάρρος να το κάνετε; Είναι πολύ εύκολο να ρθούμε και να γράψουμε στα blog και να πούμε ότι… Αλλά δεν το κάναμε γιατί αυτό… αυτό είναι μία πολιτική λαϊκισμού.
-Κουζινόπουλος (μη ακουόμενος): Που είδατε ότι καταψηφίσαμε τις μειώσεις;
-Μαυρομάτης: Καταψηφίσατε, βεβαίως καταψηφίσατε…
-Κουζινόπουλος: Σας προκαλώ να φέρετε εδώ μπροστά αποδείξεις ότι εμείς καταψηφίσαμε.
-Πρόεδρος Δ.Σ.: Μη διακόπτετε
-Κουζινόπουλος: Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Είναι απαράδεκτο.
-Πρόεδρος Δ.Σ.: Μη διακόπτετε
-Μαυρομάτης: Εντάξει, εντάξει…
-Κουζινόπουλος: Λασπολογείτε ασύστολα. Ντροπή τέτοιες ημέρες Χριστουγέννων.
-Μαυρομάτης: Τώρα τι θέλετε; Είναι δυνατόν να διακόπτετε και να εκνευρίζεστε; Για ποιο λόγο;
-Κουζινόπιουλος: Αυτά είναι «άρες-μάρες»
-Μαυρομάτης: Εγώ δεν σας έθιξα ποτέ και δεν σας πρόσβαλα.
-Κουζινόπουλος: Σας έθεσα τέτοιο θέμα ποτέ;
-Μαυρομάτης: Δεν καταψηφίσατε τον προϋπολογισμό; Δεν τον καταψηφίσατε;
-Κουζινόπουλος: Εμείς στις μειώσεις (υπέρ των ευπαθών ομάδων) ψηφίσαμε υπέρ
-Μαυρομάτης: Όλο είναι ένα. Τι θα πει… Έχετε αμνησία. Θέλετε να σας χαρακτηρίσω ότι έχετε αλτσχάϊμερ; Πάρτε την απόφαση λοιπόν και να σας την πω μια χαρά.
-Πρόεδρος Δ.Σ.: Κύριε δήμαρχε….
-Μαυρομάτης:: Όχι να την πάρει και να την κάνετε λοιπόν. Ορίστε. Και να έχετε την απόφαση και να μην λέτε ψέματα. (Διαβάζει): «Κύριος Κουζινόπουλος..». Γράφει λοιπόν αν ψηφίσατε κι αν δεν ψηφίσατε…
-Κουζινόπουλος: Τι λέει:
-Μαυρομάτης: «Θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη που αφορούν… το καταψηφίζουμε». Νάτο. Πάρτε το.
-Κουζινόπουλος: Εμείς είχαμε ψηφίσει υπέρ της μείωσης των δημοτικών τελών, ότι κι αν λέτε τώρα.
-Μαυρομάτης: Τι είχατε ψηφίσει τώρα… Σας παρακαλώ πολύ. Μη γίνεστε ρόμπες άλλο. Φτάνει. Φτάνει. Φτάνει. Ξεφύγαμε τώρα. Γιατί κάποιοι άνθρωποι μας λένε μειώνουνε… Δεν είναι δυνατό να βγαίνουν και να μας λένε πράγματα ότι καταψηφίζουνε.
-Κάποιος δημοτικός σύμβουλος (μη ακουόμενος): Χαλάμε το επίπεδο
-Μαυρομάτης: Χαλάμε το επίπεδο μ’ αυτό; Ε, πως για… Τι χαλάμε το επίπεδο όταν σε λέει κάποιος ότι μείωσε τα τέλη κι αυτός καταψηφίζει τον φτωχό και βγαίνει και γράφει πράγματα… Να βγει και να γράψει ότι εγώ τους φτωχούς εγώ τους καταψηφίζω. Αυτό είναι το θάρρος ενός ανθρώπου. Αυτοί που έχουν ανάγκη τους καταψήφισε ο κ. Κουζινόπουλος και η παράταξή του.
-Κουζινόπουλος: Έτσι είδατε ότι εμείς καταψηφίσαμε;

-Μαυρομάτης: Βεβαίως. Γιατί η απόφαση είναι ενιαία. Είναι ενιαία η απόφαση. Ενιαία. Ενιαία είναι η απόφαση.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.