Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Πλώρη για νέα εποχή βάζει η ΑΕΝ Μακεδονίας

Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων της Ν.Μηχανιώνας στην ΑΕΝ
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά το νέο έτος για την ιστορική, μα πολύπαθη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Ν. Μηχανιώνα, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καρφίτσα», ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης και ριζικής επισκευής, που οδηγούν σε αύξηση των εισακτέων.

Στη γνωστή μας Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) στη Μηχανιώνα κάτι κινείται έντονα τους τελευταίους μήνες… Το λένε οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν εργάτες και μηχανήματα να εργάζονται ακατάπαυστα, το μαρτυρούν τα χαμόγελα των νεαρών σπουδαστών της σχολή, οι οποίοι δεν σταματούν να κάνουν όνειρα με φόντο τη θάλασσα!

Σπουδαστές στα κτίρια της ΑΕΝ Μακεδονίας
Η ιδιωτική πρωτοβουλία
Ο οργασμός εργασιών στην ΑΕΝ έχει εξήγηση. Η Ακαδημία ξυπνά από έναν πολυετή λήθαργο, φορά τα «καλά» της και ετοιμάζεται να βάλει πλώρη για τη νέα εποχή. Εδώ και αρκετό καιρό, με πρωτοβουλία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία έβαλε για τα καλά το χέρι στην «τσέπη», έχουν προχωρήσει εργασίες ολικού «λίφτινγκ» που αναστήλωσαν τα κτίρια της σχολής, πολλά εκ των οποίων –τουλάχιστον οκτώ από τα δώδεκα- είχαν χαρακτηριστεί ακατάλληλα προς χρήση.
Ήταν, άλλωστε, το 2007 όταν η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης ζητούσε να σφραγιστούν οι επικίνδυνοι χώροι. Με συνέπεια -κι αφού η Πολιτεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της-το σκοτάδι να σκεπάσει ακόμη και στα εργαστήρια, τον προσομοιωτή μηχανοστασίου και πολλά ακόμη καίρια για την εκπαίδευση των μελλοντικών ναυτικών μας μηχανήματα, που στοίχισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Μαθήματα στις αποθήκες
Κατά συνέπεια, οι εκκολαπτόμενοι πλοίαρχοι και μηχανικοί πλοίων της χώρας μας στριμώχνονταν σε ανήλιαγες αίθουσες, έκαναν μαθήματα σε υγρές και κρύες αποθήκες, σε χώρους που μύριζαν μούχλα και στερούνταν των βασικών ανέσεων για σωστή διδασκαλία. Παράλληλα, οι λοιπές «ανέσεις», όπως ο κοιτώνας ή το εστιατόριο, μετατράπηκαν σε… εικόνες του μακρινού παρελθόντος. Τότε που η ΑΕΝ Μακεδονίας έσφυζε από ζωή και είχε τη δυνατότητα να φιλοξενεί πάνω από 400 σπουδαστές!

Ζωή στα όνειρα
Κι όμως! Χάρη στην πρωτοβουλία των Ελλήνων πλοιοκτητών, η Ακαδημία -από τις τάξεις της οποίας έχουν περάσει χιλιάδες Ελληνες ναυτικοί, που σήμερα διαπρέπουν σε ελληνικά και ξένα πλοία- επανακτά τη χαμένη της αίγλη. Οι εκτεταμένες εργασίες ολοκληρώνονται και το 2016 αναμένεται να ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, τόσο για την ΑΕΝ όσο και για τους σπουδαστές της, πολλοί εκ των οποίων αποτελούν παιδιά φτωχών οικογενειών, που διεκδικούν τη ζωή τους και περιμένουν πώς και πώς να μπαρκάρουν!

Διπλασιάζονται οι σπουδαστές
Η «ανάσταση» της Ακαδημίας φέρνει, εκτός από ολοκαίνουριες αίθουσες και οργανωμένα εργαστήρια και διπλάσιο αριθμό εισακτέων! Με απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο, η σχολή ανοίγει τις πόρτες της για ακόμη περισσότερους νέους και νέες της Ελλάδας, που αναζητούν ένα προσοδοφόρο και με καλές προοπτικές επάγγελμα. Συγκεκριμένα, από φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν στην ΑΕΝ Μακεδονίας 324 περισσότεροι σπουδαστές και σπουδάστριες από πέρυσι(122 στις σχολές πλοιάρχων και 202 στις σχολές μηχανικών).

Διέξοδος στην ανεργία
Οι απόφοιτοι της Ακαδημίας στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, απορροφούνται από την αγορά εργασίας σε ποσοστά άνω του 90%. Έτσι, η επανεκκίνηση της σχολής δίνει λύσεις στους νέους Έλληνες, οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στην ανεργία που καλπάζει όλα τα τελευταία χρόνια. Η ΑΕΝ Μακεδονίας μετεξελίσσεται, πλέον, σε σύγχρονο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης ναυτικών, καμάρι της πατρίδας για τις νέες γενιές Ελλήνων μηχανικών και πλοιάρχων. Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αναζητά το νέο της ρόλο, διεθνώς, επενδύει εκεί όπου πάντα μεγαλουργούσε. Στη θάλασσα και τους ανθρώπους της!

Η ιστορική ΑΕΝ Μακεδονίας στη Ν. Μηχανιώνα

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μακεδονίας στη Ν. Μηχανιώνα ξεκίνησε το 1969 ως σχολή Μηχανικών. Το 1975 λειτούργησε και η σχολή Πλοιάρχων. Μετά από τετραετή φοίτηση (συμπεριλαμβανομένων δύο εξάμηνων πρακτικής άσκησης σε πλοίο), οι απόφοιτοι αποκτούν τίτλο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δίπλωμα Αξιωματικού Γ' Τάξης, Πλοιάρχου ή Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού. Οι απόφοιτοι μπορούν να εξελιχθούν σε Β’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και στη συνέχεια σε Α’ Πλοιάρχους και Μηχανικούς, αφού πραγματοποιήσουν θαλάσσια υπηρεσία και λάβουν την κατάλληλη επιμόρφωση. Η Μηχανιώνα φιλοξενεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη χώρα, μετά από αυτή του Ασπροπύργου. Η ΑΕΝ είναι εγκαταστημένη σε οικόπεδο 40 στρεμμάτων. Έχει κερδίσει τη συμμετοχή της σε τουλάχιστον 10 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα με 100% κοινοτική χρηματοδότηση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Καρφίτσα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.