Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Γιώργος Ανδρεάδης

του Φόρη Πεταλίδη
Έφυγε παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, παρακαταθήκη μνήμης στις επόμενες γενιές, ένας γνήσιος Έλληνας, ποντιακής καταγωγής, με νοσταλγίες και θύμισες από την αλησμόνητη πατρίδα του Πόντου, ο Γιώργος Ανδρεάδης.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Καλαμαριά και η ταφή στο Κοιμητήριο Καλαμαριάς.  
Ο Γιώργος Ανδρεάδης, γεννήθηκε στις παράγκες της Καλαμαριάς, το 1936. Φοίτησε στο Αμερικανικό Κολέγιο της Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΑ, (σ.σ. που από την Μερζιφούντα του Πόντου μαζί με τους πρόσφυγες μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη) με υποτροφία και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτική Οικονομία, στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, στη Γερμανία. Επισκέφθηκε τη Μαύρη Θάλασσα 52 φορές, από το 1960 μέχρι το 1998 και έχει εκδόσει περίπου 40, αρκετά από τα οποία κυκλοφόρησαν εκτός από την ελληνική, και στην αγγλική, γερμανική, ρωσική, τουρκική και κουρδική γλώσσα, αλλά και στην ποντιακή διάλεκτο.
Το βιβλίο του ΤΑΜΑΜΑ, βραβεύτηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΗ, αλλά και απελάθηκε ο ίδιος από την Τουρκία, στις 5 Δεκεμβρίου 1998, με το αιτιολογικό, τρία κεφαλαία ΧΧΧ, λόγω της επιρροής, που επέφεραν πέντε από τα βιβλία του, σε τουρκική έκδοση, στο χώρο της διανόησης και της νεολαίας, στη γείτονα χώρα, καθώς και στις παρεμβάσεις που έκανε στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Τουρκίας, για τα δικαιώματα των κατοίκων του Πόντου και του κουρδικού λαού.
Έζησε την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, όταν ήταν καθηλωμένος στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και δεν του επέτρεπαν οι Τούρκοι να εισέλθει στη χώρα και στη συνέχεια τον απέλασαν.
Το Δεκέμβριο του 2000, η Ακαδημία Αθηνών, βράβευσε το συγγραφέα Γεώργιο Ανδρεάδη, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, για το συγγραφικό του έργο, αλλά και δια την αφύπνιση των εναπομεινάντων εξισλαμισθέντων Ποντίων της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Γιώργος Ανδρεάδης σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, στην
κοπή της Βασιλόπιτας το 2013 του Συλλόγου Καυκασίων Καλαμαριάς "Προμηθέας"
Ο εκδοτικός οίκος ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ, στις 26 Απριλίου 2003 παρουσίασε στην αίθουσα τελετών του πολυτεχνείου, στο Ερεβάν της Αρμενίας, την αρμενική έκδοση του έργου ΤΑΜΑΜΑ στην Σαγκάη, της μακρινής Κίνας, στην κινεζική γλώσσα. Η διακίνηση του βιβλίου ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 2004, με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πολυεθνική κινηματογραφική εταιρεία SILKROADFILMPRODUCTION, με έδρα το Παρίσι, ανέλαβε τη μεταφορά σεναρίου, που βασίζεται στο έργο ΤΑΜΑΜΑ, παγκοσμίως στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Το έργο φέρει τον τίτλο «Περιμένοντας τα σύννεφα». Το έργο συμμετείχε, στο 23ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κωνσταντινούπολη, όπου πήρε το Πρώτο βραβείο, στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ, στον Καναδά, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στην Κορέα, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, στο Βερολίνο.
Στην κινεζική έκδοση του βιβλίου ΤΑΜΑΜΑ, ο συγγραφέας και η μεταφράστρια κυρία Σου Κάϊ, εκχώρησαν τα δικαιώματα τους, υπέρ της ίδρυσης, Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, στη Σανγκάη. Τα συγγραφικά δικαιώματα της τουρκικής έκδοσης, έχουν εκχωρηθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ, για την αναστήλωση της ιστορικής Μονής ΣΟΥΜΕΛΑ, στον Πόντο.
Η απέλαση
Η Ταμάμα, μπορεί να ήταν το έργο του Γιώργου Ανδρεάδη, που διαβάστηκε από χιλιάδες Έλληνες και Τούρκους, αλλά και άλλους λαούς, όμως Η ΑΠΕΛΑΣΗ, από την Τουρκία, ήταν κάτι που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ο Γιώργος Ανδρεάδης. Αυτός ο οποίος προσπάθησε να φέρει σε επαφή τον ελληνικό με τον τούρκικο λαό, δεν μπόρεσε ποτέ να συγχωρήσει την μιλιταριστική και εθνικιστική πολιτική της Τουρκίας.
Στο βιβλίο του Η ΑΠΕΛΑΣΗ, αναφέρει: «Κατέγραψα την τρατική περίοδο από το 1916 μέχρι το 1924, σε μια σειρά από βιβλία. Το έπραξα διότι αυτή η περίοδος με αφορούσε, διότι υπήρξα και εγώ θύμα αυτής της περιπέτειας. Την κατέγραψα όμως με πλήρη δυνατή αντικειμενικότητα και ο κάθε αναγνώστης, ακόμη και ο απαίδευτος βλέπει καθαρά τα αντιπολεμικά μου μηνύματα και την αναγνώριση κάθε ανθρώπινης συμπεριφοράς, η οποία και αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για έναν κόσμο καλύτερο, απ' ότι εμείς κληρονομήσαμε. Την δε καταγραφή αυτή την θεωρώ αναγκαία, ώστε οι νεώτερες γενεές να μη ποτέ διανοηθούν να επαναλάβουν τα ίδια.
Τελευταία μου δημόσια εμφάνιση ήταν στις 18 Οκτωβρίου 1989, στην εβδομάδα Βιβλίου και Πολιτισμού στην Αδριανούπολη. Εκεί, μαζί με έναν τούρκο φίλο και συνάδελφο, παρουσίασε το θέμα «ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»...
Και τι δεν έγραψαν; Ηγούμαι κινήματος, σαν αρχηγός, για τη δημιουργία Ποντιακού Ρωμαΐκου Κράτους στη Μαύρη Θάλασσα. Στοχεύω να επαναλειτουργήσω μοναστήρια εκεί, ή να ιδρύσω και νέα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί μια αρρωστημένη ανθρώπινη φαντασία. Το φαινόμενο αυτό με οδήγησε να κλείσω ραντεβού συνάντηση στην Πόλη, με τους δημοσιογράφους, που υπέγραψαν αυτά τα ρεπορτάζ και να αποκατασήσωμε την αλήθεια. Την συνάντηση αυτή θεώρησα αναγκαία, όταν αντιλήφθηκα, ότι οι δημοσιογράφοι έγραψαν τα πάντα καθ' υπόδειξη. Το ραντεβού κλείστηκε για τις 5 Δεκεμβρίου 1998. Έτσι πέταξα από Αθήνα με την THY για την Πόλη, με την βραδυνή πτήση, την Παρασκευή 4.12.1998. Σtον έλεγχο των διαβατηρίων, μου ελέχθη, ότι μ' εντολή από την Άγκυρα, είμαι ανεπιθύμητος και μου απαγορεύθηκε η είσοδος στην Τουρκία. Επειδή δεν υπήρχε πτήση επιστροφής, εξαναγκάσθηκα να παραμείνω στα γραφεία του αστυνομικού τμήματος του αεροδρομίου δεκατρείς ώρες και να επιστεέψω στην Αθήνα το Σάββατο το πρωί 5.12.1998 και ώρα 09.15...
Ευχαριστώ όλους τους Τούρκους φίλους, για την συμπαράστασή τους. Τους διαβεβαιώ, ότι η καρδιά μου παραμένει ανοιχτή, όπως πάντα, σ' όλους και ότι κρατικές αποφάσεις ποτέ δεν με επηρέασαν.... Τώρα που εγώ δεν μπορώ να έλθω στην Τουρκία, θα πρέπει να έρχεσθε εσείς εδώ. Η πόρτα μου είναι ορθάνοιχτή, για κάθε επισκέπτη από την Ανατολή. Μόνον όταν έρχεσθε, μη ξεχάσετε. Μην πλύνετε τα μαλλιά της κεφαλής σας, για να μπορέσω να μυρίσω τον αέρα της Ανατολής. Είναι το μοναδικό πράγμα, που θα μου λείπει και το μοναδικό δώρο, που προσδοκώ να μου φέρετε.
Φιλικώτατα

ο αδελφός σας Γιώργος Ανδρεάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.