Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Ποινική δίωξη κατά του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών

Ποινική δίωξη σε βάρος του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών για έργο σχολικής στέγης
Κατηγορείται για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου-Όλα έγιναν νόμιμα δηλώνει ο Σ. Δανιηλίδης. Τι απαντάει ο δήμαρχος.

Για έργο σχολικής στέγης, που επρόκειτο να κατασκευαστεί -μέσω ΕΣΠΑ- σε οικόπεδο εντός των ορίων του σημερινού δήμου Νεάπολης - Συκεών, αλλά τελικώς «ναυάγησε», διότι φαίνεται ότι απεκρύβησαν αυθαίρετες κατασκευές στη χωροθετημένη έκταση κι ενώ ήδη είχε αρχίσει να «τρέχει» η χρηματοδότησή του, καλείται να λογοδοτήσει το επόμενο διάστημα ενώπιον των Δικαστικών Αρχών της Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος της περιοχής Σίμος Δανιηλίδης.

Για την ίδια υπόθεση, η οποία αναφέρεται στο διάστημα 2010-2014 και συνδέεται με έργο κατασκευής δύο νηπιαγωγείων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3 εκατ. ευρώ, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις, εκτός από τον επί σειρά ετών δήμαρχο Συκεών, ένας αντιδήμαρχος εκείνης της εποχής, υπάλληλοι τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κι ένας μηχανικός-τοπογράφος.

Όπως έγινε γνωστό, ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης, που έλαβε γνώση της υπόθεσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των παραπάνω -κατά περίπτωση- για τα αδικήματα της απιστίας (με το νόμο 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου), της ψευδούς βεβαίωσης, της απάτης σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου, και της απλής συνέργειας στις δύο προηγούμενες πράξεις.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο πρώην δήμος Συκεών κατέθεσε φάκελο στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του έργου. Κατά τις ίδιες πηγές ο φάκελος ανέφερε ότι το δημοτικό οικόπεδο, έκτασης ενός στρέμματος, που επελέγη ήταν «καθαρό», αλλά, αργότερα και κατόπιν «αυτοψίας» διαπιστώθηκε ότι περιείχε αυθαίρετες κατασκευές, όπως επίσης υπόγειο αγωγό φυσικού αερίου, κάτι που αποκρύφτηκε στον φάκελο.

Ήδη όμως, το 2010, η χρηματοδότηση του έργου είχε πάρει το «πράσινο φως», ενώ ο δήμος Συκεών προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο και κατεβλήθη σχεδόν το 1/3 των απαιτούμενων κονδυλίων. Η υλοποίηση των εργασιών -εντούτοις- καθυστέρησαν σημαντικά από τον εργολάβο ο οποίος προέβη σε καταγγελία για τις παραπάνω αυθαιρεσίες που τελικώς φάνηκαν να επιβεβαιώνονται, με συνέπεια το έργο να απενταχθεί από το κοινοτικό πρόγραμμα και το αρμόδιο υπουργείο να αξιώνει την επιστροφή των χρημάτων.

Σ. Δανιηλίδης: Όλα νόμιμα

Την άποψη ότι οδηγείται στη δικαιοσύνη για την απόφασή του να προασπίσει με κάθε νόμιμο τρόπο το συμφέρον του δήμου εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, σε γραπτή δήλωσή του με αφορμή την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, σχετικά με έργο σχολικής στέγης που επρόκειτο να κατασκευαστεί μέσω ΕΣΠΑ.
Όπως ανέφερε, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, υλοποιώντας το δημοτικό πρόγραμμα σχολικής στέγης, ενέταξε την κατασκευή ενός πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου στο ΕΣΠΑ.
"Η αδυναμία, όμως, της εργολήπτριας εταιρίας να ολοκληρώσει το έργο και η αμετακίνητη θέση της διοίκησης του δήμου να προασπίσει το δημόσιο και το δημοτικό συμφέρον οδήγησε στη νομιμότατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος”, υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.
“Δεν φοβόμαστε και δεν το βάζουμε κάτω. Θα αποδείξουμε πως μπροστά στο συμφέρον της κοινωνίας δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο κανένα εργολαβικό συμφέρον. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και είμαστε βέβαιοι πως θα βγούμε νικητές για ακόμη μια φορά. Εξάλλου, όταν έχεις μαζί σου το δίκαιο και την αλήθεια δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα”, πρόσθεσε.

Πηγή: Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.