Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Διαμαρτυρία ΕΣΗΕΜΘ για προσαγωγές δημοσιογράφων σε Ειδομένη

Έντονη, ήταν η αντίδραση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στις προσαγωγές δύο δημοσιογράφων και άλλων δύο φωτορεπόρτερ από την αστυνομία, κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών από την Ειδομένη. Ενέργεια που χαρακτηρίζεται από την ΕΣΗΕΜΘ ως προσπάθεια φίμωσης του τύπου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των βορειοελλαδιτών δημοσιογράφων αναφέρει τα ακόλουθα:
«Επιχείρηση φίμωσης του Τύπου διεξήγαγε σήμερα το πρωί στην Ειδομένη η Ελληνική Αστυνομία πριν να αρχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από την περιοχή.
Υπό το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων, αστυνομικοί προσήγαγαν στις 06.30 π.μ. στο αστυνομικό τμήμα Ευζώνων δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην Ειδομένη, με προφανή σκοπό να μην υπάρχει δημοσιογραφική μαρτυρία για τις αστυνομικές ενέργειες που ακολούθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η επίκληση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και η επίδειξη του δελτίου αναγνώρισης από τους δημοσιογράφους-μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ δεν κρίθηκαν από τους αστυνομικούς επαρκής λόγος για να σταματήσει η προσαγωγή των συναδέλφων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ θεωρεί ενέργειες όπως η παραπάνω ξεκάθαρη προσπάθεια περιορισμού της ελευθεροτυπίας.  Η προστασία του πολίτη, η οποία είναι αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, προϋποθέτει την ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας και την ανεμπόδιστη άσκηση της δημοσιογραφίας. Ο περιορισμός τους προστατεύει μόνο αμφίβολα επικοινωνιακά συμφέροντα όσων τον επιβάλλουν.

Τα γεγονότα
Περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών έχουν γίνει, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί.
Οι προσαχθέντες -διαφόρων εθνικοτήτων- βρίσκονται αυτή την ώρα στο Α.Τ. Ειδομένης, ενώ νωρίτερα είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μισή ώρα.
Στο μεταξύ, έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Κιλκίς ένας Ιρανός, ο οποίος φέρεται να έχει υποστεί τραύμα από μαχαίρι από άλλο μετανάστη.

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ετοιμάζεται αυτή την ώρα να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία από ΠΓΔΜ προς Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.