Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Τα 110 χρόνια του ΑΠΕ και η προσφορά του «φτωχού συγγενή» ΜΠΕ

Ανδρέας Χριστοδουλίδης και Σπύρος Κουζινόπουλος (στο κέντρο της φωτογραφίας) στο 
Παγκόσμιο συνέδριο πρακτορείων ειδήσεων το 2003 στην Κωνσταντινούπολη.
Είναι σημαντικός σταθμός τα 110 χρόνια από την ίδρυση του εθνικού μας  πρακτορείου ειδήσεων, του ΑΠΕ και καθοριστική η συμβολή του όχι μόνο στη διοχέτευση προς όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έγκυρων, ελεγμένων και αξιόπιστων ειδήσεων και ρεπορτάζ, αλλά και στη μετάδοση της φωνής της Ελλάδας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τα τελευταία, αποτέλεσε το ανάχωμα στον λαϊκισμό, την κιτρινολογία και την παραπληροφόρηση, συγκρατώντας εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς από τον εύκολο δρόμο του εντυπωσιασμού, της σκανδαλολογίας, των ευκολοχώνευτων αλλά χωρίς διασταύρωση ειδήσεων.
Από την ιδρυτική συνέλευση της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων το 1995 στη Θεσσαλονίκη. Καθιστοί στο κέντρο οι αείμνηστοι Ντίνος Τριαρίδης, τότε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και Παύλος Πετρίδης, πρόεδρος του ΜΠΕ. Όρθιοι οι Γενικοί Διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων  και στην άκρη αριστερά ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. 
Καθοριστική συμβολή σ’ αυτή την πορεία του ΑΠΕ, είχε ο αξέχαστος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ο οποίος, με το απαράμιλλο ήθος, τη σπάνια εντιμότητα, την ακούραστη εργατικότητα και την αξεπέραστη επαγγελματική του επάρκεια, κατόρθωσε να ανεβάσει στο έπακρο την αξιοπιστία, την αντικειμενικότητα και την πλουραλιστική του παρουσία. Καταστώντας το ως το κορυφαίο και πλέον αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης της χώρας μας.
Τη δική του επιτυχημένη πορεία, είχε χαράξει τα τελευταία 25 χρόνια, από την ίδρυσή του το 1991 και μέχρι σήμερα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  το μικρότερο αδελφάκι του ενιαίου εδώ και επτά χρόνια Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Ευχαριστήρια επιστολή το 1999 του τότε πρωθυπουργού Κ.Σημίτη
στο ΜΠΕ, για τον ηλεκτρονικό έρανο που διενήργησε μέσω ίντερνετ
προς ενίσχυση των σεισμοπαθών του μεγάλου σεισμού της Αθήνας.

Γνώρισα  τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη σχεδόν αμέσως μετά τη μεταπολίτευση του 1974, ως ανταποκριτής τότε του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) Βόρεια Ελλάδα. Ενώ μετά το 1991, όταν ιδρύθηκε το Μακεδονικό Πρακτορείο, είχα τη σπάνια ευκαιρία όχι μόνο να συνεργαστώ μαζί του, προκειμένου να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στο έργο των δύο πρακτορείων, ΑΠΕ και ΜΠΕ, αλλά και να αναπτύξουμε μία βαθιά φιλική σχέση, καθώς εκτός από Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ, υπήρξα για 15 χρόνια ιδρυτής και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), η οποία άφησε εποχή όχι μόνο για τη συνεργασία μεταξύ όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών κρατών, αλλά και την ανάπτυξη σπουδαίων πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα την εποχή των πολεμικών συγκρούσεων στην τέως Γιουγκοσλαβία.
Η στενή σχέση με τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ήταν που μας οδήγησε, μετά από μακρές συζητήσεις και τριετή σχεδόν προετοιμασία, στη συνένωση, στα τέλη του έτος 2008, σε ισότιμη βάση, των δύο πρακτορείων ειδήσεων, Αθηναϊκού και Μακεδονικού και τη δημιουργία του ενιαίου Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Όπως αποδείχθηκε τα χρόνια που ακολούθησαν, εκείνη η πρωτοβουλία, ιδιαίτερα προνοητική για τα όσα διαδραματίστηκαν στη χώρα μας με την κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων, αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη σημερινή εκτόξευση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κορυφή των ΜΜΕ. Είναι δε καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας να αγκαλιάσει το εθνικό μας πρακτορείο ειδήσεων με ακόμη μεγαλύτερη στοργή, ενισχύοντάς το στο δύσκολο και εξαιρετικά χρήσιμο έργο που επιτελεί. Και ευτυχώς που δεν εισακούστηκαν οι θλιβερές φωνές που ζητούσαν, στο πλαίσιο των μνημονιακών επιλογών, το κλείσιμο του πρακτορείου ή  τη μετατροπή του σε παραμάγαζο της ΝΕΡΙΤ.
Αν και «φτωχός συγγενής» στην αντιμετώπιση αλλά κυρίως στην κρατική  χρηματοδότηση, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στα 18 χρόνια της αυτοτελούς ύπαρξης και δράσης του, είχε σημαντικές επιτυχίες στους τρεις τομείς όπου δραστηριοποιούνταν ιδιαίτερα, το διαδίκτυο, τα Βαλκάνια και τον απόδημο ελληνισμό.
Πίνακας του αμερικανικού Alexa.com για τη ραγδαία ανάπτυξη
του ΜΠΕ  στον κυβερνοχώρο την περίοδο 1995-1998

Πρόδρομες δραστηριότητες στο Διαδίκτυο
Προβλέποντας έγκαιρα την ανάπτυξη που θα είχε ο κυβερνοχώρος, το ΜΠΕ υπήρξε το πρώτο ελληνικό και ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά ΜΜΕ που άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ιντερνετ ακόμη από το 1993, στήνοντας δικό του ειδησεογραφικό κόμβο.  Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί επιθέσεις από διάφορους κύκλους που έθεταν το ερώτημα «τι θέλει ένα δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων και ασχολείται με ένα μέσο που είναι για να παίζουν οι πιτσιρικάδες». Βέβαια, δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να διαπιστώσουν πόσο άδικο είχαν. Ενώ, ενδεικτικό της εγκυρότητας και της ταχύτητας των ειδήσεων που μετέδιδε το ΜΠΕ, ήταν ότι μεταξύ των πρώτων συνδρομητών του υπήρξαν εταιρίες-κολοσσοί που δραστηριοποιούνταν στα ειδησεογραφικά portal, όπως το in.gr του Οργανισμού Λαμπράκη, το Flash.gr του ομίλου Κόκκαλη κ.α.

Διάκριση στο ΜΠΕ το 1996 για τη δραστηριότητα στο διαδίκτυο
Υπηρεσίες μέσω κινητής τηλεφωνίας
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρείχε η ραγδαία αναπτυσσόμενη  τεχνολογία, το ΜΠΕ παρείχε στους πελάτες του πρωτοποριακές για την εποχή υπηρεσίες, όπως ήταν οι «ζωντανές» και μαγνητοσκοπημένες τηλεοπτικές μεταδόσεις εκδηλώσεων μέσω internet, η καθιέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύντομων μαγνητοσκοπημένων ειδήσεων και συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου, η παραγωγή προϊόντων για την κινητή τηλεφωνία (όπως τα ηχογραφημένα δελτία ειδήσεων) αλλά και η μετάδοση από μεγάλη εταιρία κινητής τηλεφωνίας, σύντομων δελτίων στα Ρωσικά και τα Αλβανικά παραγωγής του ΜΠΕ κ.α.

Διάσκεψη των Βαλκανικών πρακτορείων για την ειρήνη με
την έναρξη των βομβαρδισμών κατά της τ. Γιουγκοσλαβίας
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στα Βαλκάνια
Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την ίδρυσή του, το 1991, αλλά κυρίως από την αναβάθμιση και τη μετατροπή του το 1994 σε Ανώνυμη Εταιρεία, πρωταγωνίστησε στην ιδέα της συνεργασίας των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των Βαλκανικών χωρών, προκειμένου να βρεθούν, μέσω της πληροφόρησης, πιο κοντά οι λαοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θέτοντας έτσι το δικό του μικρό λιθαράκι στην υπόθεση της Ειρήνης, της ασφάλειας, της αλληλοκατανόησης και της οικονομικής συνεργασίας στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου. Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΠΕ οργάνωσε πλήθος συνεδρίων, συμποσίων και άλλων εκδηλώσεων και πρωτοστάτησε το 1995 στη δημιουργία της Ένωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ), η έδρα της οποίας επί 15 χρόνια βρισκόταν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Το ΜΠΕ στο συνέδριο του ΣΑΕ Ευρώπης στη Φραγκφούρτη
Το ΜΠΕ γέφυρα με τον απόδημο ελληνισμό
Κι ακόμη, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έγινε ο βασικός τροφοδότης με ειδήσεις από την πατρίδα των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης που υπήρχαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενημερώνοντας παράλληλα τις ομογενειακές οργανώσεις στα πέρατα της γης για τις ελληνικές θέσεις στα κρίσιμα θέματα. Ο σκοπός αυτός, επιτυγχάνονταν και με την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού «Ελληνική Διασπορά» που εκδίδονταν από το ΜΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του οποίου μάλιστα μετείχε τιμητικά στην οργανωτική επιτροπή που επί ένα έτος προετοίμασε τη δημιουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Η ενοποίηση ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τη συγχώνευση των δύο ανεξάρτητων μέχρι το 2008 ειδησεογραφικών πρακτορείων, του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων όλες αυτές οι υπηρεσίες, μαζί με τη φρεσκάδα σε ιδέες και έμψυχο δυναμικό που διέθετε το ΜΠΕ, πέρασαν στο νέο ενιαίο εθνικό πρακτορείο. Και μόνο η δυναμική που δημιουργήθηκε με την ενοποίηση του ΑΠΕ με το ΜΠΕ, βοήθησε στην καλύτερη διείσδυση του νέου πρακτορείου στην αγορά. Ενώ με την καλύτερη κατανομή αρμοδιοτήτων, την πλήρη αξιοποίηση του προσωπικού, τη βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων, τη δημιουργία νέων, την περαιτέρω καλλιέργεια του κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας, άνοιξε νέους δρόμους ανάπτυξης, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την φερεγγυότητα και καταστώντας το ένα «οχυρό αξιοπιστίας». Και όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια του ΑΠΕ, «η ένδειξη  “όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ”, αποτελεί και θα αποτελεί σφραγίδα εγκυρότητας και προστασίας των πολιτών».

 *Ο Σπύρος Κουζινόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και επί 18 χρόνια Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ μέχρι τη συνταξιοδότησή του το Δεκέμβριο του 2008, ενώ παράλληλα διετέλεσε επί 14 χρόνια Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.