Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Κανένα έργο για το Θερμαϊκό στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σαφείς αναφορές στην εξορυκτική δραστηριότητα, προτάσεις για τη χρήση της γεωθερμίας και την προώθηση των βιολογικών καλλιεργειών, στόχους για τη μείωση της επικινδυνότητας των ΕΛΠΕ, λειτουργία αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και ανάπτυξη μέσων σταθερής τροχιάς στη Θεσσαλονίκη, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το πλαίσιο προτάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έδωσε την Πέμπτη το "πράσινο φως" ώστε οι προτάσεις αυτές να σταλούν, στη συνέχεια, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, με στόχο την οριστικοποίηση των μελετών που έχουν εκπονηθεί και του αντίστοιχου Σχεδίου Υπουργικής Απόφασης.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωυσιάδη, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική εισήγηση, το νέο χωροταξικό θα καθορίσει την αναπτυξιακή διάσταση της Περιφέρειας τα επόμενα χρόνια και θα ρυθμίζει τις διάφορες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν αλλά και ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Oι προτάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορούν:
-την ανάληψη δράσεων για τη μετεγκατάσταση από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ιδρυμάτων και οργανισμών εθνικής εμβέλειας,
-την απομείωση των υφιστάμενων παραμέτρων επικινδυνότητας εγκαταστάσεων όπως τα ΕΛΠΕ,
-την ενιαία αντιμετώπιση των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας ως προς την χωρική οργάνωση της μεταποίησης καθώς διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά στην παραγωγική τους διάρθρωση,
-την πρόβλεψη (για τις παραπάνω περιοχές) χωροθέτησης τελωνείου και σιδηροδρομικών/οδικών συνδέσεων με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης,
-τη διερεύνηση του ενδεχόμενου λειτουργίας αεροδρομίου στην Αλεξάνδρεια,
-την ολοκλήρωση του βασικού Εθνικού οδικού δικτύου με έργα όπως ο άξονας 61 (Προμαχώνας - Σέρρες - Καβάλα) και ο κάθετος άξονας Νιγρίτα - Κόμβος Προφήτου,
-την αναβάθμιση του λιμένα της Θεσσαλονίκης μέσω της διερεύνησης της προώθησης απευθείας σιδηροδρομικής του σύνδεσης με το βουλγαρικό ποτάμιο λιμένα Lom, με σκοπό τη συνδυασμένη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω ποτάμιων μεταφορών,
-την επαναχρησιμοποίηση νερού από βιολογικούς καθαρισμούς καθώς και την ανακύκλωση υδάτων,
-την ένταξη παλιών στρατοπέδων της πόλης στο δίκτυο πρασίνου και πολιτισμού της περιοχής της Θεσσαλονίκης και
-την ρητή αναφορά ανάπτυξης μέσων σταθερής τροχιάς.
Έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος έδωσε από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ο Στέλιος Βαλιάνος. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης τουλάχιστον των πιο προκλητικών "μνημονιακών" κατευθύνσεων του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Το ερώτημα αν θα υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο έθεσε ο Νίκος Χρυσομάλλης από την "Ελληνική Αυγή". Από την παράταξη "Συμμετέχω" ο Δημήτρης Μούρνος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός του χωρικού σχεδιασμού με το νέο ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ο Γιάννης Ζιώγας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" εκτίμησε ότι στον χωροταξικό σχεδιασμό αποτυπώνεται η αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας τάξης, ενώ τη δημιουργία υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη ώστε να γνωρίζει πώς να κινηθεί στο νέο χωροταξικό πλαίσιο πρότεινε η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά". Γενικόλογες χαρακτήρισε τις προτάσεις ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την "Οικολογία Αλληλεγγύη", ενώ ο Θανάσης Αγαπητός από την "Ανταρσία" έθεσε το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική ανάπτυξης τη στιγμή που το "κεφάλαιο" επιβάλλει έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό μέσα από τα μνημόνια.

Αλλάζει ο τρόπος δημοπράτησης έργων αποκατάστασης ζημιών λόγω πλημμυρών
Την αλλαγή του τρόπου δημοπράτησης έργων αποκατάστασης ζημιών λόγω πλημμυρών ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας στη σημερινή του συνεδρίαση. Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη υποδομών και Δικτύων, Στάθη Αβραμίδη, οι αλλαγές αφορούν πέντε έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στους Δήμους Βόλβης, Χαλκηδόνας και Δέλτα καθώς και έργα καθαρισμού κοιτών ρεμάτων από φερτά υλικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και δράσεις αποκατάστασης ζημιών στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.
Σχετικά με τα έργα της Θεσσαλονίκης, η εισήγηση αφορούσε την τροποποίηση του τρόπου δημοπράτησης από διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης σε διαδικασία δημοπράτησης με ανοιχτή δημοπρασία. Για τα έργα της Ημαθίας η τροποποίηση αφορά την αλλαγή της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης ώστε να ακολουθηθούν οι διατάξεις περί κανονισμού προμηθειών δημοσίου με το αιτιολογικό ότι δεν αποτελεί έργο αλλά παροχή υπηρεσιών. Με το ίδιο αιτιολογικό, υιοθετήθηκε η εισήγηση που αφορούσε την περιοχή του Κιλκίς ώστε η διαδικασία να γίνει με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό.
Για σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης ζημιών λόγω πλημμυρών έκανε λόγο, από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Γιάννης Ανδρίτσος. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι από τα 27 σχετικά έργα μόνο δύο πήραν το δρόμο της υλοποίησης και ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" υπογράμμισε ότι αυτά τα έργα θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, θέση την οποία εξέφρασε και ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη "Λαϊκή Συσπείρωση".
Αναλυτικότερα, ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι τα έργα δεν έγιναν στην ώρα τους και δεν είναι γνωστό πότε θα γίνουν καθώς οι διαγωνισμοί απαιτούν μελέτες και θα καθυστερήσουν. Εξέφρασε, άλλωστε, ενστάσεις επειδή όπως είπε, "για κάποια από αυτά τα έργα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποφάνθηκαν ότι επρόκειτο για κατάτμηση έργων ενώ βάσει νομοθεσίας κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται".


Πηγή: εφημερίδα Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.