Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Η συνέλευση της "Λαϊκής Επιτροπής Θερμαϊκού"

Μεγάλη επιτυχία, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου, σημείωσε η συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής Δήμου Θερμαϊκού, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, στο ΚΑΠΗ Νέων Επιβατών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, γυναίκες, άνεργοι, συνταξιούχοι, σπουδαστές της ΑΕΝ Μακεδονίας και άλλοι.

Στην εισαγωγική του ομιλία, εκ μέρους της Γραμματείας της Λαϊκής Επιτροπής, ο Γ. Σοφιανός, αναφέρθηκε αρχικά στην γενικότερη πολιτική κατάσταση και στα τεράστια προβλήματα που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού μας από τις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές. Αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς άξονες της δράσης της επιτροπής και στην επιτακτική ανάγκη, όλοι οι δημότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αφενός στην οργάνωση δομών αλληλεγγύης των πολιτών, όπου αυτό είναι απαραίτητο, όσο και στην ανάγκη ετοιμότητας για την οργάνωση των διεκδικητικών αγώνων που μπαίνουν επιτακτικά μπροστά μας, για την αντιμετώπιση της συντονισμένης επίθεσης κατά των λαϊκών στρωμάτων (πλειστηριασμοί κατοικιών, διακοπές λόγω χρεών σε λογαριασμούς ΔΕΗ, νερού κλπ.)....
Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα ενέργειες και πρωτοβουλίες της Επιτροπής, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της δράσης της και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν με τις προτάσεις αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους στην εκπόνηση ενός προγράμματος δράσης για την περίοδο που έρχεται...
Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ντίνα Μόραλη, αναφέρθηκε σε ζητήματα του Δήμου και στις πολιτικές της δημοτικής πλειοψηφίας που απλά διαχειρίζεται χωρίς ουσιαστική αντίδραση τις κατευθύνσεις της κεντρικής διοίκησης... Τόνισε δε την ανάγκη της ενεργού συμμετοχής των δημοτών και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για τις αυθαίρετες και παράλογες αυξήσεις στο νερό, την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, τα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται στις δομές αλληλεγγύης του Δήμου κλπ.
Τέλος, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Αγίας Τριάδας (μέλος της ΟΓΕ), η Ερωφίλη Καλαϊτζάκη, αναφέρθηκε στις ενέργειες του Συλλόγου που παρενέβη για το θέμα των αυξήσεων στο νερό, με παράσταση και υπόμνημα διαμαρτυρίας προς στην ΔΕΥΑΘ και τόνισε την ανάγκη η δράση αυτή να κλιμακωθεί...
Η συζήτηση που ακολούθησε, ήταν ιδιαίτερα γόνιμη... Ακούστηκαν πολλές δημιουργικές ιδέες και προτάσεις και εκφράστηκε η διάθεση από όλους σχεδόν για πολύμορφη στήριξη των δράσεων της επιτροπής... Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις συγκεκριμενοποιήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο σχέδιο δράσης για την επόμενη περίοδο, ενώ άλλες, ανέλαβε η επιτροπή να μελετήσει τον τρόπο οργάνωσής τους και να τις παρουσιάσει σαν συγκεκριμένες προτάσεις, στην επόμενη συνέλευση, προς το τέλος Γενάρη 2016...
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ομιλία σπουδαστή της ΑΕΝ Μακεδονίας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές των σχολών, όσο και σε γενικότερα προβλήματα που ξεκινούν από το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, αναγκασμένοι να ζουν μακριά από τα σπίτια τους, χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη από τους υπεύθυνους του ΥΕΝ... Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα προβλήματα στέγασης και σίτισης που αυθαίρετα η διοίκηση και το Υπουργείο έχουν καταργήσει, παρά τη θεσμοθετημένη υποχρέωση της πολιτείας να παράσχει δωρεάν, καθώς και στην άρνηση χορήγησης πάσου για μειωμένο εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, πάλι με ευθύνη της Πολιτείας... Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη οργάνωσης ενισχυτικής διδασκαλίας για τους σπουδαστές...

Ακολουθεί η εισαγωγική ομιλία του Γιώργου Σοφιανού στη Συνέλευση:

Συναγωνιστές – συναγωνίστριες
 Σκοπός της αποψινής μας συνάντησης είναι κατά κύριο λόγο να εκτιμήσουμε τη κατάσταση έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται για τα λαϊκά στρώματα και το επίπεδο διαβίωσης μας, τις μετεκλογικές εξελίξεις, που όλοι βιώνουμε , να συζητήσουμε την αναγκαιότητα να αναλάβουμε δράση τώρα, να δούμε και να προτείνουμε τρόπους δράσης. Και όλα αυτά βέβαια προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες της περιοχής μας την οποία καλούμαστε να γνωρίζουμε ή να γνωρίσουμε καλύτερα, όσον αφορά τη γειτονιά , περιπτώσεις ακραίας φτώχειας σε συμπολίτες μας, οξυμένα προβλήματα σε διάφορους τομείς, όπως σχολεία ή σχολές που λειτουργούν στο δήμο μας, υπηρεσίες, παροχές και προβλήματα σε χώρους δουλειάς.
Μέσα σε συνθήκες εφαρμογής του τρίτου μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ , μέσα σε συνθήκες καταλήστευσης και των τελευταίων πενιχρών εισοδημάτων των λαϊκών οικογενειών το πρώτο συμπέρασμα που αβίαστα πρέπει να βγαίνει είναι πως το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, προκειμένου να προστατέψει τη κερδοφορία του και να εξασφαλίσει τις συνθήκες για την αυριανή ανάπτυξή του,  δε διστάζει και δε θα διστάσει παραπέρα να αφήσει στον εργαζόμενο, ίσα-ίσα αυτά που χρειάζεται για να συντηρήσει απλώς την εργατική του δύναμη. Για να το πούμε απλά,  ίσα-ίσα αυτά που χρειάζεται για να μη πεθάνει και να είναι σε θέση να σηκωθεί την άλλη μέρα να πάει για δουλειά. Μήπως αυτό δε μας λέει η παραπέρα μείωση των συντάξεων, η απαξίωση της δημόσιας υγείας; Η εμπορευματοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας; Η απαξίωση της δημόσιας παιδείας με τη συνεχή μείωση του προϋπολογισμού για τη παιδεία που τη μετατρέπει σταδιακά σε εμπόρευμα στα χέρια του κεφαλαίου και άρα σε αγαθό στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι λίγοι και δυνατοί; Αλλά και δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να βάλει χέρι σε σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα ελέγχοντας τον τρόπο λειτουργίας σχολών αλλά και το περιεχόμενο της ίδιας της εκπαίδευσης ετοιμάζοντας έτσι τους άβουλους εργαζόμενους του αύριο έτοιμους να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των αφεντικών τους χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις; Έχουμε τέτοια παραδείγματα στη περιοχή μας συναγωνιστές και συναγωνίστριες. Χαρακτηριστικότερο απ’ αυτά η ΑΕΝ στη Ν. Μηχανιώνα όπου οι σπουδαστές της σχολής έχουν απολέσει κάθε δικαίωμα , όπως μειωμένο εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους, σίτιση που είναι ανύπαρκτη, στέγαση που είναι επίσης ανύπαρκτη και αναγκάζονται  να πληρώνουν υπέρογκα ενοίκια στα σπίτια της περιοχής και αντιμετωπίζονται γενικά σαν εμπόρευμα που κρατά ζωντανές τις επιχειρήσεις σε εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και είναι σε όλους μας γνωστές οι  θυσίες που απαιτούνται από τις οικογένειές τους. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά στις διεκδικήσεις τους αντιμετωπίζουν την ωμή επιθετικότητα στοιχείων της ΧΑ που για άλλη μια φορά παίζει το ρόλο του υποστηρικτή των αφεντικών και του κεφαλαίου αναλαμβάνοντας το έργο της καταστολής των ταξικών αντιθέσεων.
Αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά μας οι αντιθέσεις διαρκώς οξύνονται. Για άλλη μια φορά γίνετε φανερό πως για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών τα κράτη και οι μηχανισμοί τους είναι ικανά να αιματοκυλούν τους λαούς , να οδηγούν στο θάνατο αθώα παιδιά και τις οικογένειές τους να καταστρέφουν πολιτισμούς και να οδηγούν στην απελπισία ολόκληρους λαούς. Η δύναμη πυρός που συγκεντρώνετε στη περιοχή είναι πρωτοφανής και επικίνδυνη. Και μέσα σ αυτό το κλίμα η χώρα μας παίζει πολύ πιο ενεργό ρόλο από κάθε άλλη φορά με άγνωστες και επικίνδυνες συνέπειες για το λαό μας.
Στη Λαϊκή Επιτροπή εκτιμούμε πως μέσα σ αυτές τις συνθήκες οι ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών το προσεχές διάστημα θα αυξηθούν δραματικά σε κάθε επίπεδο. Εκτιμούμε επίσης πως οι ανάγκες αυτές για να καλυφθούν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτοοργάνωση παντού. Στη γειτονιά, στο χώρο δουλειάς , σε συνεργασία με συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς που έχουν την ίδια αντίληψη για την πραγματικότητα και τις ανάγκες που αυτή γεννά.
Πιστεύουμε πως το πρώτο και κύριο καθήκον που μπαίνει μπροστά μας είναι το θέμα της αλληλεγγύης.   Το θέμα δηλαδή της αντιμετώπισης των άμεσων και επιτακτικών αναγκών των λαϊκών οικογενειών  που θα προκύψουν από τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ . Θεωρούμε πως ο εξαθλιωμένος , ο πεινασμένος, αυτός που κρυώνει και αδυνατεί να καλύψει βασικές του ανάγκες δύσκολα θα ενταχθεί στο κίνημα και θα διεκδικήσει παραπέρα. Έτσι η γραμματεία της επιτροπής έχει ήδη πάρει κάποιες πρωτοβουλίες όσον αφορά στη συγκέντρωση βοήθειας και ειδών πρώτης ανάγκης. Χωρίς όμως τη δική σας συμμετοχή και το παραπέρα άνοιγμα αυτής της δουλειάς θα μείνουν όλα αυτά σε επίπεδο σχεδιασμού. Η συμμετοχή όλων όσων κατανοούν την ανάγκη για οργάνωση και αντίσταση τώρα, είναι πολύ μεγάλης σημασίας.
Έτσι λοιπόν έχουμε ήδη συγκεντρώσει κάποιες ικανοποιητικές ποσότητες ρουχισμού που πρέπει άμεσα να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Θα πρέπει να μας γίνει γνωστό αν υπάρχουν οικογένειες που μπορούμε να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο όπως επίσης να συνεχιστεί από όλους η συγκέντρωση ρουχισμού.
Έχουμε εξασφαλίσει χώρο ( επαγγελματικό ψυγείο) στον οποίο μπορούμε να συντηρήσουμε και να αποθηκεύσουμε τρόφιμα.
Έχουμε εξασφαλίσει κάποιες ποσότητες κηπευτικών και λαχανικών γενικότερα που μπορούμε να διαθέσουμε. Προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε είδη όπως φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η παροχή υπηρεσιών επίσης είναι στους στόχους μας όπως για παράδειγμα Παρασκευή μερίδων φαγητού, ενισχυτική διδασκαλία αφού πρώτα εντοπίσουμε σε ποιες ειδικότητες χρειάζεται και έχουμε τις ανάλογες πληροφορίες. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να ακουστούν από όλους τέτοιου είδους πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν.
Βέβαια η δράση της Λαϊκής Επιτροπής δε σταματά εκεί και ούτε μόνο αυτό είναι αλληλεγγύη. Πολλά τα στοιχήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε το διάστημα που είναι μπροστά μας. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κατασχέσεις δημοσίου και τραπεζών έχουν ήδη ξεκινήσει. Είναι μεγάλη ανάγκη και πρωταρχικό καθήκον μας να σταθούμε εμπόδιο στη κατάσχεση της στέγης κάθε λαϊκής οικογένειας. Για το σκοπό αυτό οι ανακοινώσεις μας κυκλοφορούν από δω και εμπρός με τηλ. στα οποία όλοι μπορούν να απευθύνονται με σκοπό να βοηθήσουμε και να βάλουμε πλάτη στα προβλήματα και τους κίνδυνους όλων.
Παράλληλα να μην επιτρέψουμε να μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό χωρίς νερό και ρεύμα λόγω χρεών.
Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας  όπως η μη εμπορευματοποίηση του νερού που είναι και πρέπει να παραμείνει κοινωνικό αγαθό ενώ με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κατανάλωσης έγινε πια είδος πολυτελείας είναι στο προγραμματισμό της Λαϊκής Επιτροπής.
Η στήριξη του αγώνα και η συστράτευση  με όποιο φορέα κατανοεί πως ο εχθρός μας είναι το κεφάλαιο και οι πολιτικές που το εξυπηρετούν.
Η απαίτηση από το δήμο να παρέχει μερίδες σίτισης σε όσους τις έχουν ανάγκη χωρίς κριτήρια.
Η κινητοποίησή μας ενάντια στο ξεπούλημα υποδομών και υπηρεσιών της τοπικής διοίκησης.

Όλα τα παραπάνω αλλά και άλλα που πιθανόν έχετε να προτείνετε είναι στη κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της αυτοοργάνωσης.  Αυτός ακριβώς λοιπόν είναι ο σκοπός της αποψινής μας συγκέντρωσης. Να ακουστούν οι απόψεις όλων και να προγραμματίσουμε τη δράση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.