Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

«Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές»

Το ντοκιμαντέρ Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές! παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη σφαγή, από Ταγματασφαλίτες το 1946, 47 αμάχων κατοίκων στην Ξηρόβρυση Κιλκίς. Συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές», είναι οι Τάσος Γκούβας, Αθηνά Τέσκου, Νίκος Νούλας και  Μίτσος Γκάζης.

«Νύχτα, παραμονές Χριστουγέννων του 1948. Ένα τμήμα επίλεκτων ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από την Κ. και Α. Μακεδονία και τη Θράκη μετακινείται με τελικό προορισμό την Πρέσπα. Εκεί, στο χωρίο Λαιμός, είναι εγκατεστημένη η Σχολή Αξιωματικών Γενικού Αρχηγείου. Σκοπός της μετακίνησης είναι η επάνδρωση της ΣΤ’ σειράς και, μέσα από τη μαθητεία στην πράξη, η ανάδειξη νέων αξιωματικών. Ένας νεαρός, ο Ηλίας Μεταλλίδης, έχει δυόμισι χρόνια να δει τους δικούς του και την κοπελιά του, τη Μαρίκα.
Ενώ η φάλαγγα των ανταρτών βρίσκεται στα χωριά του κάμπου του Κιλκίς και σχετικά κοντά στο χωράφι της οικογένειας του Μεταλλίδη, ο νεαρός παρακαλάει επίμονα, και εν τέλει καταφέρνει να πείσει τον υπεύθυνο του τμήματος να του επιτρέψει να αποκοπεί προσωρινά από το τμήμα για να πάει στο χωράφι. Τρέχει, φορτωμένος το όπλο, τα εφόδια και την ποντιακή λύρα του. Φτάνει στο χωράφι, γράφει ένα σημείωμα, το διπλώνει, το βάζει πάνω στο μοναδικό δέντρο του χωραφιού και πάνω από το σημείωμα αποθέτει μια μεγάλη πέτρα. Η πέτρα αυτή θα προστάτευε το γράμμα και θα τραβούσε την προσοχή των συγγενών. Το γεμάτο έρωτα, αγάπη και επαναστατική φλόγα σημείωμα κατέληγε ως εξής: ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!»
Ο Ηλίας Μεταλλίδης (δεξιά) σε στιγμιότυπο από την εκδήλωση μνήμης για τη σφαγή
από Ταγματασφαλίτες το 1946, 47 αμάχων κατοίκων στην Ξηρόβρυση Κιλκίς 
Το παραπάνω είναι απόσπασμα του σεναρίου του ντοκιμαντέρ Γειά σας και καλή αντάμωση ως νικητές! Μια εξαιρετική ιδέα ιστορικής καταγραφής που ξεκίνησε μετά την έκδοση του βιβλίου Θυμόμαστε, Διδασκόμαστε, Προχωράμε! Μια ιδέα αφιερωμένη στη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Κεντρική Μακεδονία, στη δράση του Ηλία Μεταλλίδη και όλων των ανώνυμων πρωταγωνιστών μιας ολόκληρης εποχής.
Το ντοκιμαντέρ Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές! παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τη σφαγή, από Ταγματασφαλίτες το 1946, 47 αμάχων κατοίκων στην Ξηρόβρυση Κιλκίς. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ δούλεψαν σκληρά για να «δαμάσουν» έναν πολύ μεγάλο όγκο υλικού, αλλά όπως λένε, άξιζε τον κόπο, αφού αποτελεί μια σημαντική και σπάνια μαρτυρία για τη δεκαετία του 1940 και κυρίως για τα χρόνια του Εμφυλίου στην Κεντρική Μακεδονία. «Σκοπός μας είναι να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή διάδοση, γιατί μέσα από αυτή τη δουλειά θέλουμε να τιμήσουμε τον σύντροφο Μεταλλίδη και όλους τους άλλους αγωνιστές», λέει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Νίκος Νούλας.
Ηλίας Μεταλλίδης
Ο Ηλίας Μεταλλίδης γεννήθηκε το 1925 στην Ξηρόβρυση του νομού Κιλκίς. Το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ και της ΕΠΟΝ. Στη διάρκεια της Kατοχής είχε έντονη δράση στο απελευθερωτικό κίνημα. Κρατήθηκε στις φυλακές Παύλου Μελά όπου και βασανίστηκε βάναυσα από τους Γερμανούς αλλά κατάφερε να δραπετεύσει. Μετά τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ κυνηγήθηκε με αποτέλεσμα να ξαναβγεί στην παρανομία. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1946 εντάχθηκε στις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στη διάρκεια τριών ετών έδωσε 114 μάχες και τραυματίστηκε τέσσερις φορές. Στον ΔΣΕ αποφοίτησε από τη σχολή ομαδαρχών στο αρχηγείο Μπέλλες και αργότερα από τη σχολή Πολιτικών Επιτρόπων. Στη συνέχεια, στάλθηκε για εκπαίδευση στην ΣΤ΄ Σχολή Αξιωματικών του ΔΣΕ όπου ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ. Τιμήθηκε με δύο μετάλλια ανδρείας για τη συμμετοχή του στη μάχη του χωριού Κάντσικο στις 4 Απριλίου του 1949 και στη μάχη Πατώματα του χωριού Λυκόραχη.

Το ντοκιμαντέρ Γειά σας και καλή αντάμωση ως νικητές! είναι αφιερωμένο στη δράση του με τους αντάρτες του ΔΣΕ στον Γράμμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.