Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Επικοινωνιακά παιχνίδια στην Ειδομένη: Κλίμα ανασφάλειας, αντί αλληλεγγύης από την αυτοδιοίκηση

Στην Ειδομένη του Κιλκίς βρέθηκαν την Πέμπτη οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον χώρο ενώ αμέσως μετά το Συμβούλιο συνεδρίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παιονίας στο Πολύκαστρο.

Η πρωτοβουλία της διοίκησης να οργανώσει επίσκεψη των εκλεγμένων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή της Ειδομένης και συνεδρίαση του σώματος στο Πολύκαστρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θετική και στη σωστή κατεύθυνση αν δεν εξυπηρετούσε τους επικοινωνιακούς σκοπούς μιας πολιτικής απέναντι σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή με πρωτεργάτες στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την οποία προέρχεται τόσο ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης όσο και Δήμαρχοι κεντρικά στελέχη της ΠΕΔΚΜ και φυσικά αν δεν συνοδευόταν από καταγγελίες περί παράνομης συνεδρίασης εκτός του κανονισμού.
Άλλωστε είναι παροιμιώδης η απραξία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας -η οποία στο παρελθόν δεν έχει συνεισφέρει ούτε σε συσκέψεις με θεσμικούς φορείς για το ίδιο θέμα που έχει κληθεί- με ευθύνη φυσικά και του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ο οποίος λόγω υποψηφιότητάς του για την αρχηγία της Νέα Δημοκρατίας και παρά τις διακηρύξεις του για παροχή βοήθειας είναι απών εδώ και πολλές εβδομάδες.
Είναι άξιο απορίας πως για ακόμη μία συνεδρίαση δεν ελήφθη καμία απόφαση ούτε για την ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ούτε για την ενίσχυση ομάδων πολιτών που πλήττονται επίσης από την προσφυγική κρίση όπως για παράδειγμα οι αγρότες της περιοχής τα χωράφια των οποίων χρησιμοποιούνται ως καταυλισμοί. Αντίθετα η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου -σε κοινή γραμμή με το Δήμαρχο της περιοχής Χρ. Γκουντενούδη- διακήρυξε την αντίθεση της τόσο σε ενδεχόμενη δημιουργία hot spot ή στην διεύρυνση των δομών αλληλεγγύης και του καταυλισμού χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ως πρόσχημα την "ανησυχία και την ένταση" της τοπικής κοινωνίας. 
Είναι βέβαια σαφές ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες όπου στην Ειδομένη βρίσκονταν χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι πως -ακόμα και με το πρόσχημα του «ανθρωπισμού» -  κάποιοι επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας. Πρόκειται για μία ανάλγητη και ξενοφοβική επιλογή μπροστά στο μεγάλο δράμα των προσφύγων, την ώρα που η αυτοδιοίκηση θα έπρεπε αφενός να καθησυχάζει τους κατοίκους και να ενισχύει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα αλληλεγγύης που εκφράζονται σήμερα από την ελληνική κοινωνία και αφετέρου να συνδράμει στην ανακούφιση των χιλιάδων ταλαιπωρημένων προσφύγων και μεταναστών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους και των παιδιών τους για ένα καλύτερο μέλλον.
«Το ανθρωπιστικό μας καθήκον το επιτελούμε στο ακέραιο χωρίς να το διατυμπανίζουμε, το υπηρεσιακό μας όμως αδυνατούμε μη έχοντας οδικό και νομικό χάρτη», είπε στην εισήγησή του στη συνεδρίαση ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος και έδωσε το στίγμα της διοίκησης της ΠΚΜ για τη μη ανάληψης δράσης. Επιπλέον διατράνωσε την αντίθεση του στη δημιουργία hot spot στη περιοχή και ζήτησε η ταυτοποίηση και διαλογή μεταξύ προσφύγων και μεταναστών να γίνεται στην πύλη εισόδου τους στη χώρα και να ολοκληρώνεται στο σημείο αποβίβασής τους και ειδικότερα το λιμάνι του Πειραιά.
Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Παιονίας, Χρήστου Γκουντενούδη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο δήμος επιθυμεί να περιφρουρήσει την ακεραιότητα των κατοίκων και της περιοχής, κυρίως από πλευράς υγιεινής και καθαριότητας. «Αυτό δε θα γίνει με το σκεπτικό της επέκτασης του καταυλισμού που έχουν οι ΜΚΟ. Ούτε μία στο εκατομμύριο, γιατί σκέπτονται κάπως έτσι, λες και εμείς δεν είμαστε άνθρωποι. Δεν πρόκειται να αφήσω να αγανακτήσουν οι κάτοικοι και να αφήσουν το χωριό τους. Όπως είπα, θα με κρεμάσουν ανάποδα. Αν φτάσουμε σε τέτοια σημεία, δυστυχώς θα φτάσουμε και σε ακρότητες», υπογράμμισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννη Ιωαννίδη ο οποίος τόνισε πως «το θέμα είναι σοβαρό και εξαρτάται από αυτά τα θέματα ο ελληνισμός» και πρόσθεσε πως «πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα ώστε να μπορούν οι έλληνες και τα παιδιά μας να ζήσουν εδώ χωρίς φόβο και πάθος».
Όπως ήταν αναμενόμενο προκλητική ήταν η τοποθέτηση του Φ. Γραικού από την «Ελληνική Αυγή» ο οποίος ζήτησε το σφράγισμα συνόρων και την απέλαση όλων των μεταναστών καθώς όπως είπε «κινδυνεύει το έθνος μας».
Από τη πλευρά της η Νιόβη Παυλίδου επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά» χαρακτήρισε εγκληματική ενέργεια για τη χώρα τη διακοπή της σιδηροδρομικής γραμμής για ένα 20ήμερο και ζήτησε οι προσφυγικές ροές να αντιμετωπίζονται στη Τουρκία ενώ ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω»υπογράμμισε πως η περιφέρεια καθυστέρησε να ασχοληθεί με το προσφυγικό και κατηγόρησε την διοίκηση πως «πουθενά δεν είδαμε δράσεις επικαλούμενη γραφειοκρατικούς περιορισμούς».
Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας Δέσποινα Χαραλαμπίδου επεσήμανε από την πλευρά της σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος πως «άργησε να ανοίξει η συζήτηση στην περιφέρεια». Η περιφέρεια θα έπρεπε «να απαιτήσει να υπάρξει στελέχωση των δομών στήριξης και φροντίδας για όλο το διάστημα που οι πρόσφυγες βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος», τόνισε και πρότεινε να παραχωρηθούν οι κτιριακές υποδομές της ΠΚΜ για την φιλοξενία των προσφύγων. 
Επιπλέον η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε την αντίθεσή της στη συζήτηση και των υπόλοιπων θεμάτων της συνεδρίασης και υπογράμμισε πως η διαδικασία παραβαίνει τον κανονισμό καθώς τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου δεν έλαβαν εγκαίρως τις εισηγήσεις. Μετά από αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου η παρέμβαση της παράταξης της κ. Χαραλαμπίδου οδήγησε στην αναβολή συζήτησης των υπόλοιπων θεμάτων.
Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Ζιώγα ο οποίος αναφερόμενος στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στην Ειδομένη την Τετάρτη υπογράμμισε πως «χθες διαπιστώθηκε ότι τα κέρδη είναι σαφώς πάνω από τον άνθρωπο» και ζήτησε τη δημιουργία αξιοπρεπών και υγιεινών προσωρινών χώρων υποδοχής και φιλοξενίας.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος από την «Οικολογία Αλληλεγγύη» εξήρε τον ρόλο των εθελοντών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα «θεραπείας των αιτιών» και ζήτησε με τη σειρά του την ενίσχυση των υποδομών και δημιουργία κέντρων ελεύθερης πρόσβασης.
Τέλος ο Θανάσης Αγαπητός από την «Ανταρσία» υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αποκάλυψε το αυταρχικό της πρόσωπο όταν τα ξημερώματα έστειλε τις δυνάμεις καταστολής να επιτεθούν στους μετανάστες και να τους κατεβάσουν με τη βία στην Αθήνα ενώ εξέφρασε την αντίθεση του στο διαχωρισμό που γίνεται στους πρόσφυγες για την διέλευσή τους στην ΠΓΔΜ.
Πηγή: alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.