Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Ανακλήθηκε ο Έλληνας πρεσβευτής στην Πράγα

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του φασίστα προέδρου της Τσεχίας
Σε μία πολύ ενέργεια, προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με απόφαση του υπουργού Νίκου Κοτζιά, να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Πράγα, Παναγιώτης Σαρρής, μετά τις ανοίκειες και προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, εις βάρος της χώρας μας.

Ο πρόεδρος Ζέμαν είχε δηλώσει στις 15 Δεκεμβρίου στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων πως «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ ανήσυχος για την υιοθέτηση του ευρώ από την Τσεχία, γιατί θα πρέπει να πληρώνουν οι πολίτες της χώρας του τα ελληνικά χρέη. Ο Ζέμαν υποστήριξε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένος που οι διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της δεν οδήγησαν τελικά, μολονότι αυτό διαφαινόταν αρκετά πιθανό, σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, όπως αναφέρει η ''Εφηεμρίδα των Συντακτών'', απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας, δήλωσε ότι «η Τσεχία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, επί του παρόντος». Οι δηλώσεις Ζέμαν πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις της Αθήνας και σύμφωνα με πληροφορίες, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τσέχος πρέσβης για να δώσει εξηγήσεις.
Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν συμμετείχε πριν λίγες ημέρες σε μια ξενοφοβική διαδήλωση κατά των μεταναστών, που οργανώθηκε στην Πράγα από ένα ξενοφοβικό κίνημα, με την ευκαιρία της 26ης επετείου από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989, που οδήγησε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Τσεχοσλοβακία.
«Στο έθνος αυτό δεν του αξίζει να του επιβάλουν οι άλλοι ό,τι θέλουν», είπε ο Ζέμαν, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη ταχθεί κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ. "Δεν είμαστε πηλός, ελπίζουμε ότι σκεφτόμαστε ανεξάρτητα", πρόσθεσε ο Τσέχος πρόεδρος 

Σύμφωνα με τον Ζέμαν, όσοι αντιτίθενται στο Ισλάμ και τους μετανάστες δεν θα πρέπει να προσδιορίζονται ως ισλαμοφοβικοί, φασίστες ή ρατσιστές.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στα οποία εικονιζόταν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, λόγω της πολιτικής της απέναντι στους μετανάστες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.