Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 12,6 μονάδες

Μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η έρευνα του κέντρου ερευνών Bridging Europe, με το κυβερνών κόμμα να προηγείται με 12,6 μονάδες. Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8%, με την Ν.Δ. να ακολουθεί με 13,2%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,6% και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,2%, Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,3% και Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3,6%. Εκτός Βουλής μένουν Ένωση Κεντρώων (2,8%), Λαϊκή Ενότητα (2,8%) και Ποτάμι (2,1%).
Ως προς την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, το 42% κρίνει θετικά τη μέχρι τώρα ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, έναντι του 33% που έχει αρνητική γνώμη. Θετικά αξιολογούν οι πολίτες τη στρατηγική της κυβέρνησης με τους θεσμούς στο προσφυγικό (61%), στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας (47%), στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό (34%) και στην καταπολέμηση της διαφθοράς (42%). Αρνητικά κρίνουν τη στρατηγική στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (37%) και στην προσέλκυση επενδύσεων (46%).
Πάνω από ένας στους δύο πιστεύει ότι η κυβερνητική συνοχή θα παραμείνει αρραγής (53%) ενώ το 59% πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διευρύνει τις συμμαχίες με άλλα κόμματα. Παράλληλα, το 45% (έναντι 38%) εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πετύχει μία ευνοϊκή ρύθμιση για το ζήτημα του χρέους ενώ το 49% (έναντι 34%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στην κατά το δυνατό προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Ως προς την αξιολόγηση της αντιπολίτευσης, το 61% έχει αρνητική γνώμη ενώ το 55% δεν πιστεύει ότι τα κόμματα που προσκλήθηκαν στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο διάλογο για τα μείζονα θέματα.
Παράλληλα, αρνητικά αξιολογούν οι πολίτες τα κόμματα στα μείζονα θέματα. Ειδικότερα, το 82% αξιολογεί αρνητικά τη Χρυσή Αυγή, το 81% την Δημοκρατική Συμπαράταξη, το 79% το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, το 76% το ΚΚΕ και το 73% τη Ν.Δ..
Στο ποσοστό θετικής αξιολόγησης στα μείζονα ζητήματα ανά πολιτικό κόμμα με βάση τους ψηφοφόρους του, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 58%, η Χρυσή Αυγή 53%, η Ένωση Κεντρώων 47%, το Ποτάμι 35% και η Ν.Δ. 32%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.