Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Το αλτσχάϊμερ, η αμνησία, οι ρόμπες και ο δήμαρχος

Όχι, δεν τα λέει η Συμπολιτεία αυτά, αλλά ο κ. Μαυρομάτης όσο ήταν αντιπολίτευση...
του Σπύρου Κουζινόπουλου
«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Η παροιμία επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όταν όλοι διαπίστωσαν να καταρρέουν ως χάρτινος πύργος τα μυθεύματα και οι επινοήσεις κατά της Συμπολιτείας, από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη. Ο οποίος στην προσπάθεια να αντικρούσει μία επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η δημοτική μας παράταξη σχετικά με το ύψος των δημοτικών τελών, προχώρησε ανεπίτρεπτα σε παρερμηνείες, σαθρά επιχειρήματα και εν τέλει συκοφαντίες.

Με ερώτησή τους την προηγούμενη εβδομάδα οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολιτείας Σπύρος Κουζινόπουλος, Θοδωρής Ζδούκος και Γιάννης Τσακμάκας, αναφέρθηκαν στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» της 7ης Δεκεμβρίου 2015, σύμφωνα με το οποίο ο δήμος Θερμαϊκού είναι ο πιο ακριβός δήμος σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης στα δημοτικά τέλη, τα οποία μάλιστα είναι διπλάσια σχεδόν από τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ζητούσαν δε από τη διοίκηση του δήμου Θερμαϊκού να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για το ύψος των δημοτικών τελών και να προσπαθήσει να ελαφρύνει τους κατοίκους του δήμου με μείωσή τους, προκειμένου να επιστρέψουν τα τέλη σε λογικά επίπεδα, ώστε, εκτός των άλλων, να εναρμονιστούν με τα αντίστοιχα τέλη που πληρώνουν οι δημότες όλων των υπόλοιπων δήμων του νομού Θεσσαλονίκης.
Με βάση τα στοιχεία της εφημερίδας, οι κάτοικοι του δήμου Θερμαϊκού θα πρέπει να επιβαρυνθούν στο ερχόμενο έτος με το υπέρογκο «χαράτσι» των 2,46 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για τις κατοικίες και 3,20 ευρώ/τ.μ για τα καταστήματα. Ενώ την ίδια ώρα, τα δημοτικά τέλη στους γειτονικούς δήμους είναι για τις κατοικίες 1,10 ευρώ/τ.μ. στο δήμο Θέρμης και 1,80 ευρώ/τ.μ. στο δήμο Καλαμαριάς. Αλλά και στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης με τις πανάκριβες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη είναι για την πρώτη ζώνη 2,13 ευρώ/τ.μ. και για τη δεύτερη ζώνη 1,60 ευρώ/τ.μ. που κατά μέση όρο προκύπτει 1,86 ευρώ/τ.μ.
Απαντώντας χτες ο δήμαρχος Μαυρομάτης σε έξαλλη κατάσταση, αφού είπε ότι τα δημοτικά τέλη δεν θα είναι 2,46 το τετραγωνικό μέτρο αλλά 1,92, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη Συμπολιτεία Θερμαϊκού και στον επικεφαλής της, Σπύρο Κουζινόπουλο. Και λειτουργώντας στην ποδοσφαιρική λογική του «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», διατύπωσε ανυπόστατα μομφή κατά της δημοτικής μας παράταξης ότι τα λέει αυτά, «ενώ η Συμπολιτεία καταψήφισε τη μείωση των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού»!!

Τεράστιο ψέμα
Πρόκειται για τεράστιο ψέμα, φαιδρό κατασκεύασμα και βάναυση αλλοίωση της πραγματικότητας σχετικά με τη στάση της Συμπολιτείας Θερμαϊκού στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού της 11ης Νοεμβρίου 2015, όπου είχε έρθει για συζήτηση και ψήφιση ο καθορισμός τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2016.
Στη συζήτηση του θέματος, ο επικεφαλής της Συμπολιτείας υπενθύμισε την ανακόλουθη στάση για μία ακόμη φορά του δημάρχου Μαυρομάτη, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υπόσχονταν «μείωση των δημοτικών τελών τουλάχιστον κατά 15%», για να «ξεχάσει» την υπόσχεση αυτή, όπως και πολλές άλλες, μόλις ανέλαβε τη δημοτική αρχή. Η ξεκάθαρη στάση των τριών δημοτικών συμβούλων της Συμπολιτείας, ήταν ότι καταψηφίζουν την απόφαση της διοίκησης Μαυρομάτη για τη διατήρηση των δημοτικών τελών στα περσινά και προπέρσινα επίπεδα, καθώς ζητούν να υπάρξει μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν τους δημότες και τα νοικοκυριά.
Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα και από το απόσπασμα πρακτικών της υπ’ αριθμ. 23/2015 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όπου επί λέξει αναφέρεται το εξής: «Οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Σ.Κουζινόπουλος, Θ.Ζδούκος και Ι.Τσακμάκας, μειοψηφούν, με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να μειωθούν τα τέλη που αφορούν τα νοικοκυριά». 
Που είναι ο ψόγος για τη στάση της Συμπολιτείας; Κι όμως αυτό το πρακτικό, κρατώντας το στο χέρι και σε έξαλλη κατάσταση, το κράδαινε ο δήμαρχος Μαυρομάτης, ωρυόμενος «εδώ σας έχω» και «γίνατε ρόμπα» και φωνάζοντας προς τον Σπύρο Κουζινόπουλο: «έχεις αμνησία και αλτσχάϊμερ». Μα δεν καταλάβαινε ότι έτσι έβγαινε εκτεθειμένος; Το ποιος έχει αλτσχάϊμερ και αμνησία, θα το καταλάβουν εύκολα οι δημότες του Θερμαϊκού από τα στοιχεία που παραθέτουμε.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, σχετικά με το πραγματικό ύψος των δημοτικών τελών. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο δήμαρχος, είπε ότι δεν είναι σωστά τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης» καθώς τα δημοτικά τέλη για το 2016 δεν θα είναι 2,46 ευρώ το τ.μ., αλλά 1,92 ευρώ. Πρώτα απ’ όλα, αν είναι σωστό αυτό, γιατί δεν έστειλε την ίδια μέρα μία επιστολή στην εφημερίδα για να διαψεύσει το ρεπορτάζ της;
Προέκυψε και κάτι άλλο από αυτή τη συζήτηση: Αναφέροντας την τιμή του  1,92 ευρώ το τ.μ., ο κ.Μαυρομάτης είπε τη μισή αλήθεια, ή μάλλον το… 1/3 της αλήθειας. Καθώς, όπως προκύπτει από το ίδιο απόσπασμα πρακτικών, η τιμή του 1,92  ευρώ, αφορά μόνο τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τις δημοτικές ενότητες Θερμαϊκού και Μηχανιώνας, ενώ την ίδια στιγμή τα τέλη θα είναι 2,23 ευρώ στο Μεσημέρι και 2,38 ευρώ στην Επανομή.
Αλήθεια, οι τιμές αυτές του 1,92 ευρώ το τετραγωνικό είναι σωστές ή …. μαϊμού; Την προηγούμενη τετραετία, όσο ο σημερινός δήμαρχος ήταν στην αντιπολίτευση, διερρήγνυε τα ιμάτιά του, δικαίως, ότι τα δημοτικά τέλη στο δήμο είναι «τα πιο ακριβά σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης με τις χειρότερες υπηρεσίες». 
Όπως ανέφερε ο σημερινός δήμαρχος Θερμαϊκού στην παραταξιακή εφημερίδα «Θερμαϊκός Νέα Πορεία» που εξέδιδε, τα δημοτικά τέλη ήταν στο Θερμαϊκό ήταν όντως 2,46 ευρώ. Δεδομένου μάλιστα ότι όπως ο ίδιος περηφανεύεται, τα τέλη δεν αυξήθηκαν πέρσι και φέτος, αλλά παραμένουν στα επίπεδα που τα είχε προηγούμενη δημοτική αρχή, τι θα πρέπει να υποθέσουν οι δημότες του Θερμαϊκού που στην κυριολεξία βογκάνε από τα πανάκριβα δημοτικά τέλη και αφήνουν για το λόγο αυτό απλήρωτους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ;.   

Με βάση όλα αυτά, δεν θα μπούμε, όπως ίσως θα έπρεπε, στη λογική των διαξιφισμών με τον κ. Μαυρομάτη σχετικά με το ποιος έγινε ρόμπα, ποιος έχει αμνησία και ποιος πάσχει από αλτσχάϊμερ. Έχοντας μάθει στη ζωή μας να είμαστε διαλλακτικοί, περιμένουμε μία συγνώμη από το δήμαρχο Θερμαϊκού. Θα το κάνει; Περιμένουμε να δούμε…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.