Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ο δήμος Λαγκαδά αναθέτει σε ιδιωτική εταιρία την υπηρεσία καθαριότητας


Σε ιδιωτική εταιρεία αναθέτει την υπηρεσία Καθαριότητας ο δήμος Λαγκαδά, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Μακεδονία» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, τον Σεπτέμβριο θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό προκειμένου να επιλεγεί ο ανάδοχος.
Πρόκειται για τον πρώτο καλλικρατικό δήμο της χώρας που ανοίγει την πόρτα της ιδιωτικοποίησης, μιας αμιγώς δημοτικής υπηρεσίας και μάλιστα ανταποδοτικής. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό, αδυνατεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας σε έναν δήμο-“μαμούθ”, όπως ο Λαγκαδάς, ο οποίος έχει συνενωθεί με άλλους έξι πρώην δήμους.
Η απόφαση του δήμου αποτελεί μονόδρομο ως προς την επιλογή της “ιδιωτικοποίησης”, δεδομένου, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ιωάννης Αναστασιάδης, πως αυτή τη στιγμή το προσωπικό στην καθαριότητα στους επτά δήμους (Λαγκαδά, Λαχανά, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου) φτάνει τα 70 άτομα, εκ των οποίων οι 40 είναι οδηγοί των απορριμματοφόρων. Ο ίδιος τονίζει ότι η λήψη της απόφασης δεν ήταν εύκολη και πως αναμένει έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, ωστόσο ήταν αναγκαία, αφού, όπως λέει, οι ανάγκες στον τρίτο μεγαλύτερο χερσαίο καλλικρατικό δήμο στη χώρα, με 1,3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι τεράστιες και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. “Είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε όλες τις δημοτικές ενότητες. Σήμερα απασχολούνται 70 άτομα, από τους οποίους οι μισοί είναι συμβασιούχοι, ενώ, για να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες στον ενιαίο δήμο, απαιτούνται τουλάχιστον 170-180 άτομα”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Λαγκαδά.
Πρόσθεσε ακόμα πως οι πολίτες έχουν απαιτήσεις για την καθαριότητα και πως ο δήμος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες. Να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο του σχεδίου “Καλλικράτης”, δίνεται η δυνατότητα στους δήμους που δεν διαθέτουν υπηρεσία καθαριότητας να την αναθέσουν σε ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Τον Σεπτέμβριο ο διαγωνισμός  
Ο κ. Αναστασιάδης ανάφερε ότι ο δήμος θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση της υπηρεσίας Καθαριότητας σε ιδιωτική εταιρεία τον προσεχή Σεπτέμβριο, θέτοντας ο ίδιος τους όρους της συνεργασίας. Όπως είπε, ο δήμος θα μειώσει κατά πολύ τα έξοδά του τόσο για τη μισθοδοσία όσο και για τον εξοπλισμό και τη συντήρηση των απορριμματοφόρων, καθώς και το κόστος των καυσίμων. Σήμερα, το κόστος της υπηρεσίας Καθαριότητας, που είναι αποδυναμωμένη, υπολογίζεται στα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η δημοτική αρχή εκτιμά ότι η συνεργασία του με τον ιδιώτη θα μειώσει το κόστος σε 1,8 με 2 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο δήμαρχος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που θα προκληθούν από συνδικαλιστικούς φορείς για την απόφαση του δήμου να δώσει σε ιδιώτη την καθαριότητα, δηλώνει έτοιμος και για αυτό αλλά και για να υπερασπιστεί, όπως λέει, τις ανάγκες του δήμου και των δημοτών. “Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξει αντίδραση από τα συνδικαλιστικά σωματεία, αλλά, αν μπορούν αύριο να μου φέρουν 70-100 εργαζομένους στην υπηρεσία για να καλυφθούν οι ανάγκες, τότε θα κάνω πίσω”, δήλωσε, για να προσθέσει ότι είναι σε θέση να ακούσει μόνο τα αιτήματα των πολιτών για περισσότερη καθαριότητα και όχι τις ενστάσεις των συνδικαλιστών.

Στον δήμο Θεσσαλονίκης
Εξάλλου και ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος στις αρχές του έτους βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα της καθαριότητας, οδηγήθηκε τον περασμένο Μάρτιο -οπότε τα σκουπίδια σχημάτιζαν βουνά στους δρόμους για πολλές μέρες- στη λύση της μίσθωσης ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων. Και ενώ ήταν πασιφανές ότι το προσωπικό δεν επαρκούσε για να καθαρίσει η πόλη, οι εργαζόμενοι στον κεντρικό δήμο αντέδρασαν σθεναρά, λέγοντας ότι η διοίκηση Μπουτάρη ανοίγει εμμέσως τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης.
Σήμερα το τακτικό προσωπικό που εργάζεται στην υπηρεσία Καθαριότητας του κεντρικού δήμου είναι 523 άτομα, ενώ στην αποκομιδή εργάζονται μόλις 100-150 υπάλληλοι, καθώς οι υπόλοιποι εργάζονται στην ανακύκλωση, στο σάρωμα και στο διοικητικό τμήμα. Σε αυτούς προστίθενται κάθε χρόνο 800-900 συμβασιούχοι, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Πολλοί δήμαρχοι υπέρ του ιδιώτη
Υπέρ της ιδιωτικοποίησης, όμως, τάσσεται και ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας στη Χαλκιδική Δαμιανός Ιορδανίδης, ο οποίος αντιμετωπίζει την περίοδο αυτή τεράστια προβλήματα με την καθαριότητα. Όπως λέει, κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών που συρρέουν στις παραλίες, πνίγονται στην κυριολεξία από τα σκουπίδια. “Θεωρώ ότι η επιλογή της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτη είναι λύση, καθώς το προσωπικό δεν φτάνει για την αποκομιδή. Καθημερνά δίνουμε μάχη για να μαζέψουμε τα σκουπίδια, και οι περιοχές εξακολουθούν να μην είναι καθαρές λόγω των χιλιάδων επισκεπτών”, τονίζει ο δήμαρχος και εξηγεί ότι στον δήμο Προποντίδας, με τόσο μεγάλες ανάγκες, το προσωπικό στην καθαριότητα είναι περίπου 110 άτομα και πως απαιτούνται τουλάχιστον 150-160. “Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει καμία τέτοια απόφαση, αλλά, δεδομένων των δυσκολιών, δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις και, ως εκ τούτου, η επιλογή του ιδιώτη εξυπηρετεί έναν δήμο, εφόσον συνυπολογιστεί το κόστος”, εξήγησε ο κ. Ιορδανίδης. Μάλιστα, συμπλήρωσε λέγοντας πως, από τη στιγμή που δίνει αυτή τη δυνατότητα ο νόμος του “Καλλικράτη”, “αυτό μας προβληματίζει και δεν αποκλείεται στο μέλλον να οδηγηθούμε σε μια τέτοια λύση”.

Αντιδρά η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Στη απόφαση των δήμων να προβούν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, όπως η Καθαριότητα, αντιδρά έντονα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους, ΠΟΕ-ΟΤΑ, υποστηρίζοντας ότι η ανάθεση της καθαριότητας σε εργολάβο ανοίγει τον δρόμο στην ανεργία για εκατοντάδες υπαλλήλους που δουλεύουν ως έκτακτο προσωπικό. “H πολιτική της κυβέρνησης, που εισήγαγε τον ‘Καλλικράτη’, καθώς και η πολιτική του μνημονίου, οδηγούν σε απαξίωση τους δήμους. Οι θιασώτες δήμαρχοι αυτής της πολιτικής θα μας βρουν απέναντί τους, όπως και ο δήμος Λαγκαδά, στον οποίο, ως ΠΟΕ-ΟTA, θα προβούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας”, τόνισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Θέμης Μπαλασόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αναθέτουν σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων επικυρώθηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στον νόμο 3852/2010 για τη διοικητική μεταρρύθμιση “Καλλικράτης”.

Λύση-μονόδρομος λόγω χρεών
Η ενδεχόμενη απόφαση των δήμων να ιδιωτικοποιήσουν και άλλες υπηρεσίες οφείλεται στο γεγονός της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας να προσλάβουν νέο. Δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι δίνουν μάχη για να επιβιώσουν και πως μόλις και μετά βίας πληρώνουν μισθοδοσίες και λειτουργικά έξοδα. Τα επόμενα δύο χρόνια, πάντως, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας θα γίνουν φτωχότεροι, καθώς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περιλαμβάνει περαιτέρω μείωση των κονδυλίων τους κατά 580 εκατ. ευρώ για το 2011 και ακόμη 280 εκατ. ευρώ για το 2012. Ήδη ο δήμος Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να πάρει δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ, για να καλύψει τα άμεσα χρέη του. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ακόμα ότι οι ΟΤΑ δεν θα αντέξουν περαιτέρω μείωση των κονδυλίων τους, καθώς οι περικοπές κατά 35% και 37% που υπέστησαν στους θεσμοθετημένους πόρους τους το 2010, σε συνδυασμό με τα χρέη που παρέλαβαν από τους παλιούς δήμους, έχουν μετατραπεί σε θηλιά που κοντεύει να τους πνίξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.