Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι Έλληνες έχουν το όνομα και οι Γερμανοί τις... διακοπές

Μας είχαν πρήξει τα αυτιά, εδώ και πολύ καιρό, τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όσο και τα μέσα ενημέρωσης αυτής της χώρας, διατυμπανίζοντας ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται στις … παρατεταμένες διακοπές που τάχα κάνουν όλο το χρόνο οι «τεμπέληδες» Έλληνες. Κι όμως, όπως περίτρανα αποδεικνύεται τώρα, τις περισσότερες διακοπές στην Ευρώπη, τις απολαμβάνουν οι Γερμανοί πολίτες, που είναι και οι πιο καλά αμοιβόμενοι σε όλη την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών της Ζωής και της Εργασίας (Eurofound), οι εργαζόμενοι στη Γερμανία παίρνουν άδεια μετ’ αποδοχών 30 ημέρες το χρόνο κατά μέσον όρο. Ενώ από όλους τους Ευρωπαίους, μόνο οι Δανοί μπορούν να παίρνουν τόση άδεια στην ΕΕ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε προκαλέσει σάλο στη νότια Ευρώπη τον Μάιο όταν είχε υποστηρίξει ότι οι πολίτες στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους κάνουν υπερβολικά παρατεταμένες διακοπές και βγαίνουν στη σύνταξη πολύ νωρίς.
Τότε, πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από τις χώρες της Μεσογείου επέκριναν σφοδρά την Μέρκελ επειδή χρησιμοποίησε το χάσμα βορρά-νότου στην Ευρώπη για να μετριάσει την αγανάκτηση των γερμανών ψηφοφόρων για την παροχή δανείων με σκοπό την «διάσωση» χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Πάντως η έρευνα του Eurofound έδειξε συνυπολογιζομένων των εορτών και των αργιών ότι ο μέσος εργαζόμενος στη Γερμανία απολαμβάνει 40 ημέρες διακοπών το χρόνο, μαζί με εκείνους στην Δανία τις περισσότερες στην Ευρώπη.
Οι Πορτογάλοι και οι Έλληνες συγκριτικά κατά μέσον όρο έχουν 33 ημέρες διακοπές το χρόνο, συνυπολογιζομένων και των αργιών και των επίσημων εορτών.
Οι Ρουμάνοι κάνουν τις λιγότερες διακοπές στην ΕΕ των 27, με τις άδειες μετ’ αποδοχών και τις αργίες να φθάνουν συνολικά τις 27 ημέρες, σύμφωνα με την έρευνα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.