Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Υστέρηση εσόδων, διόγκωση εξόδων


Μας αγανακτούν και μας εξοργίζουν τα στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.  Καθώς διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά ότι πηγαίνουν στράφι οι αιματηρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται λόγω μνημονίου ο ελληνικός λαός. Κι ενώ από τη μία μας ξεζουμίζουν στην κυριολεξία και μας πίνουν το αίμα, από την άλλη διογκώνονται τα έξοδα του σπάταλου κράτους.

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης,  επιβεβαιώνουν περίτρανα την υστέρηση των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού σε επίπεδο εξαμήνου σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης.
Συγκριμένα, για το α΄εξάμηνο Ιανουάριου - Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.747 εκατ., έναντι στόχου 10.374 εκατ. και ελλείμματος 9.997 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το α΄ εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.016 εκατ., ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ.
Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 21.818 εκατ. και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 κατά 8,3%. Η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων, στην μη απόδοση, από τα πιστωτικά ιδρύματα, του δικαιώματος του Δημοσίου επί των προνομιούχων μετοχών (10%), λόγω της μετάθεσης των Γενικών Συνελεύσεων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.
Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 87,7% ή κατά 337 εκατ.
Το υπουργείο τονίζει ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο β΄ εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015.
Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του εξαμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οφείλεται κυρίως:
- στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ.
- στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.280 εκατ. ευρώ,
- στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 348 εκατ. ευρώ και
- στα νοσοκομεία κατά 935 εκατ. ευρώ (506 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 429 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.111 εκατ. , κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 371 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 867 εκατ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 348 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 506 εκατ. ευρώ.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ, τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1.563 εκατ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.