Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

.... Να ψοφήσει ο γάϊδαρος του γείτονα !

του Κυριάκου Στεφανίδη*
Ένας γεωργός ζήλευε το γείτονα του που είχε γάιδαρο να τον βοηθά στις αγροτικές εργασίες του, ενώ ο ίδιος δεν είχε κανένα ζώο. Παρακάλεσε λοιπόν το Θεό να κάνει κάτι περί αυτού. Εμφανίστηκε τότε ο Θεός και τον ρώτησε αν θέλει κι αυτός γάιδαρο να τον βοηθά στο χωράφι του. Όχι, απαντά ο καλός μας γεωργός. Δεν θέλω εγώ γάιδαρο, θέλω να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα. 

Η ικανότητα χειρισμού της ζήλειας έχει να κάνει με την προσωπική αίσθηση περί δικαίου. Αυτός λοιπόν που δεν τα κατάφερε πρέπει να έχει μεγάλη δύναμη χαρακτήρα, για να σκεφτεί ότι μπορεί να φτάσει εκεί που είναι ο αντίπαλος του, αν προσπαθήσει πολύ. Επίσης πρέπει να έχει αυτοπειθαρχία και αυτοεκτίμηση για να απομυθοποιήσει την αξία των πραγμάτων, που οι άλλοι αποκτήσανε και αυτός επιθυμεί.
Η ζηλοφθονία των ανθρώπων πολλές φορές οδηγεί σε φθόνο που εκφράζεται με αγανάκτηση, εχθρότητα και κακοβουλία σε βάρος επιτυχημένων ανθρώπων, έναντι των οποίων υστερούν. Αποτελεί μια προσκόλληση στη νηπιακή ηλικία και πολλές φορές συνοδεύεται από κατάθλιψη, άγχος, εμμονές και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Έχει βρεθεί ότι οι «κοπανατζήδες» και οι «τζαμπατζήδες» είναι αυτοί ως επί το πλείστον εκφράζουν την ζήλεια με φθόνο και όχι ως ευγενή άμιλλα.
Η ζηλοφθονία στην πολιτική ζωή του τόπου μας είναι ένα απαράδεκτο συναίσθημα που σαν ιός διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό και στρέφεται εναντίον των υγιών κυττάρων της κοινωνίας. Ουσιαστικά είναι ένα «καρκίνωμα», που κατατρώει τα σωθικά της κοινωνίας μας και μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Η εμμονή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης να γίνει «βεζίρης στην θέση του Βεζίρη» τον οδηγεί σε πολιτικά ατοπήματα, τα οποία αντιλαμβάνονται μόνο όσοι βλέπουν μπροστά, υπό το πρίσμα της ανάπτυξης του τόπου. Η συνεχόμενη κατάθεση από μέρους του μιας σειράς προσφυγών και ενστάσεων, ουσιαστικά γίνεται αποκλειστικάγια να εμποδιστεί το έργο της διοίκησης,ώστε να φανεί αδύναμη και ανίκανη και να έχει πολιτικό όφελος μόνο ο ίδιος. Ανεξάρτητα αν δικαιώνεται ή όχι μια τέτοια προσφυγή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο στόχος πάντα πετυχαίνεται, αφού ο χρόνος που απαιτείται για την εξέταση κάθε προσφυγής είναι τουλάχιστον 1 – 1,5 μήνας, αλλά αυτό είναι εις βάρος της ανάπτυξης του τόπου μας. Για παράδειγμα ο κ. Μαυρομάτης κατέθεσε προσφυγή για την ΔΑΝΕΘ ισχυριζόμενος ότι με την συγκεκριμένη απόφαση της Διοίκησης να παραχωρήσει τη πλειοψηφία μετοχώνστην Περιφέρεια (δίνοντας την 106 μετοχές στην συμβολική τιμή του 1 ευρώ -αντί για 1000) "παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας" και "γεννώνται πλείστα ερωτηματικά για την εκούσια απομείωση των περιουσιακών δικαιωμάτων του Δήμου". Ουσιαστικά ο κος Μαυρομάτης δημιούργησε ένα θέμα για ένα ποσό μόλις 10.600 ευρώαποκρύπτοντας ότι αυτή η πολιτική απόφαση, δίνει την δυνατότητα στον δήμο μας να είναι μέτοχος στην μοναδική αναπτυξιακή εταιρία της Περιφέρειας με 49%  και να έχει έτσι τεράστια οφέλη από την υπεραξία που αποκτά η ΔΑΝΕΘ. Νομίζω ότι και ο πιο ανίδεος θα μπορούσε να καταλάβει ότι είναι κέρδος να είσαι μειοψηφών μέτοχος μιας εταιρίας της Περιφέρειας, που προέρχεται από την συνένωση7 νομαρχιών, παρά ο πλειοψηφών μέτοχος μιας Εταιρίας, που μπορεί να παράγει ελάχιστο έργο και μόνο για ένα μεσαίο Δήμο σαν τον δικό μας.
Ευτυχώς υπάρχει και η ελάσσονα αντιπολίτευση που δεν ακολουθεί αυτήν, την καταστροφική για τον τόπο, τακτική. Αντίθετα όλοι προσπαθούν να κάνουν μια εποικοδομητική αντιπολίτευση με αξιοπρεπή κριτική και προτάσεις. Και νομίζω ότι αυτό είναι που κερδίζει τις εντυπώσεις. Αυτήν την πολιτική ως αντιπολίτευση ακολούθησε η παράταξή μας και εγώ προσωπικά την προηγούμενη 4ετία και δικαιωθήκαμε.
Κε Μαυρομάτη
Θα πρέπει να αναγνωρίσετε και να παραδεχθείτε τον παραλογισμό του συναισθήματος, που σας διακατέχει και να μην αναλωνόσαστε στο να σαμποτάρετε το έργο και τις προσπάθειες των άλλων. Αν πράγματι θέλετε την πρόοδο του τόπου μας θα πρέπει να βελτιώσετε τη πορεία στη ζωή σας και στην παράταξη σας.Προτεραιότητα σας θα πρέπει να είναι το κοινωνικό όφελος και όχι το πολιτικό σας όφελος ή κόστος. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι η πολιτική που εκφράζετε είναι αυτή που οδήγησε την χώρα μας σε χρεωκοπία. Μια πολιτική που όλοι μας πρέπει να καταδικάσουμε.

*Ο Κυριάκος Στεφανίδης είναι πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δήμου Θερμαϊκού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.