Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Στα τάρταρα ο δικομματισμός

Εικόνα κατάρρευσης παρουσιάζει ο δικομματισμός στη χώρα μας, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για λογαριασμό του Σκάι και της "Καθημερινής". Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο, ενώ η Ν.Δ. βρίσκεται μπροστά, αλλά με καθηλωμένα ποσοστά. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις της αριστεράς καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,5% (0,5 λιγότερο από την προηγούμενη έρευνα), η Ν.Δ. 32,5% (1,5% επιπλέον), το ΚΚΕ 11,5% (αύξηση 0,5%), ΛΑΟΣ 7,5% (πτώση 0,5%), ΣΥΡΙΖΑ 9% (αύξηση 2,5%), Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%, ΔΗ.ΜΑΡ. 2%, ΔΗ.ΣΥ. 1,5%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%, Χρυσή Αυγή 1%, Άρμα 0,5%, Σπίθα 0,5%.
Στα χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης είναι ότι δεν προκύπτει αυτοδυναμία κυβέρνησης, αλλά και η αμφίπλευρη αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ προς τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που στρέφονται προς τη ριζοσπαστική αριστερά, η στροφή έχει να κάνει με τη λάθος τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αυξανόμενη κρατική καταστολή που φαίνεται να ενοχλεί ένα σημαντικό κομμάτι του κυβερνώντος κόμματος.
Την ίδια ώρα, το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η κατεύθυνση της χώρας βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και το 80% είναι δυσαρεστημένο από το επίπεδο ζωής του. Το 79% πιστεύει ότι η εικόνα της χώρας είναι πιο αποδυναμωμένη, ενώ το 88% νιώθει κοινωνικά ανασφαλής.
Παράλληλα, 3 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του τελευταίου μήνα (υπολογίζονται στα 2,5 εκατομμύρια πληθυσμού), ενώ το 72% εκτιμάει ότι θα χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση και το 92% ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα μπορεί να αποταμιεύσει χρήματα.
Ταυτόχρονα, 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το ΠΑΣΟΚ (δεν βοήθησε ο ανασχηματισμός στην αλλαγή εικόνας) και τη Ν.Δ., ενώ 71% δεν θεωρεί καμία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ. ικανή. Επίσης το 62% προβλέπει ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ αυξανόμενο είναι το ποσοστό εκείνων που λένε ότι χρειάζονται εκλογές (34% πλέον, ενώ ήταν λιγότερο από 30%).
Στην παράσταση νίκης σε ενδεχόμενες εκλογές η Ν.Δ. έχει πάρει κεφάλι με 43% έναντι 16% του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. είναι και πρώτο σε δημοφιλία κόμμα με δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, στη μορφή διακυβέρνησης κερδίζουν τα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση (24%) και συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. (21%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.