Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

"1912-2012. Θεσσαλονίκη, ο συγκλονιστικός αιώνας"

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις των «Αδελφών Κυριακίδη» το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Φαίδωνα Γ. Γιαγκιόζη «1912-2012. Θεσσαλονίκη, ο συγκλονιστικός αιώνας». Το βιβλίο είναι προϊόν δεκαετούς προσπάθειας του συγγραφέα, που αναζήτησε ιστορικές πηγές και μαρτυρίες -κάθε εποχής- για μια πόλη όπου κάτω από την κυριαρχία των Οθωμανών ζούσαν αρμονικά οι Κοινότητες των Χριστιανών, των Εβραίων και των Μουσουλμάνων.
Στον αιώνα που πέρασε, η Θεσσαλονίκη είχε ένα κύριο γνώρισμα, την υποδοχή προσφύγων και το σφιχτό εναγκαλισμό της εξουσίας από την Αθήνα. Στη νέα χιλιετία, η πόλη, όπως αποκαλύπτεται από την ιστορική έρευνα του συγγραφέα, εξακολουθεί να έχει «βαρίδια» στα πόδια της, κι αντί να ανοίγεται για νέες ευκαιρίες προς Βορρά, έχει στραμμένο το βλέμμα προς την Αθήνα. Σύμφωνα με το συγγραφέα, ο αιώνας που πέρασε ήταν μεστός από γεγονότα, αλλά οι άνδρες που τη διαφέντευαν ήσαν ελάχιστοι. Μετά την Απελευθέρωση του 1912, κάθε δεκαετία που ερχόταν είχε απρόβλεπτα συναρπαστικά γεγονότα, που την επηρέασαν εντυπωσιακά. Οσα κι αν έγιναν σ' αυτήν την περιούσια πόλη, δεν μπόρεσαν να την βγάλουν από τη βαλκανική νοοτροπία της.
Το βιβλίο συμπληρώνεται από ένα σύνολο 800 εντυπωσιακών φωτογραφιών της Θεσσαλονίκης, με απεικονίσεις προσώπων και γεγονότων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.