Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Τα μηνύματα των κομμάτων για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας


Η οικονομική πραγματικότητα κυριαρχεί για μια ακόμα χρονιά στα μηνύματα των κομμάτων για την 37η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει ότι η φετινή επέτειος μας βρίσκει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για την ιστορία μας. 
«Βρισκόμαστε στην καρδιά μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο, που πλήττει την ασφάλεια και την ευημερία της πλειοψηφίας των πολιτών. Και τα βαθύτερα αίτια της κρίσης αυτής αφορούν το πώς οργανώθηκε η κοινωνία και η οικονομίας μας τα προηγούμενα χρόνια, τις στρεβλές αντιλήψεις, τις πελατειακές νοοτροπίες και πρακτικές που επικράτησαν στο πολιτικό σύστημα της χώρας και που απαξίωσαν ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, για τους οποίους στο παρελθόν δώσαμε επίπονους και πολύχρονους αγώνες.
» Τους τελευταίους 21 μήνες όλοι μαζί αγωνιζόμαστε σκληρά για να βγούμε από την κρίση αλλά και για να ανατρέψουμε τις παθογένειες και τις αδυναμίες που μας έφεραν εδώ. Για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία μας, την αξιοπρέπεια μας και πάνω από όλα τις προοπτικές για το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενεών».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι το κόμμα του δεσμεύεται για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση. 
«Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Είναι η πίστη στην Ελλάδα του Πολιτισμού και της Ιστορίας. Είναι ο κοινός αγώνας των ανθρώπων αυτού του Τόπου, για την αναγέννηση της χαμένης ελπίδας.  Με Ανάπτυξη και Δικαιοσύνη.»


Το ΚΚΕ
Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 είναι ταξική και υποκριτική» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.
«Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία».

Το ΛΑΟΣ
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «η μεγάλη ελπίδα, η μεγάλη προσδοκία και το μεγάλο όραμα της μεταπολίτευσης, μετά από 37 χρόνια, μετετράπη -από λάθη, ολιγωρίες, παραλήψεις και παραπτώματα- σε παρωδία».

«Ήλθε η ώρα λοιπόν για μια Νέα Μεταπολίτευση που θα διορθώσει τα συσσωρευμένα λάθη αυτών των 37 ετών» κατέληξε.

Ο ΣΥΝ
H Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ συνδέει τη φετινή επέτειο με την -λόγω Mνημονίου και μεσοπρόθεσμου προγράμματος- ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση του κοινωνικού κράτους, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την εκτίναξη της ανεργίας.

«Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο μια για πάντα την κοινωνία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική» σημειώνει η ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι
Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε: 
«Η φετινή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι μια δύσκολη γιορτή. Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στη χειρότερή της κρίση, ταλανιζόμενη από τις βουλές της 'δημοκρατίας των αγορών', τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών.»

Η Ντ.Μπακογιάννη
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα που οφείλουμε να συγκρατήσουμε:  
Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό: οι θεσμοί και τα άτομα διαφθείρονται, η οικονομία υπονομεύεται και η κοινωνία συνολικώς παρακμάζει. 
Δεύτερον, ότι τη (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες. 
«Δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία χωρίς απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων από όλους και σε όλα τα επίπεδα. Και δεν υπάρχει πλήρης εθνική ανεξαρτησία όταν δεν αντιμετωπίζουμε πρώτα μόνοι μας τα οικονομικά και τα άλλα μεγάλα μας προβλήματα.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.