Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Πονοκέφαλος για το υπουργείο Εσωτερικών οι υπερχρεωμένοι δήμοι

Ισχυρό πονοκέφαλο, αποτελεί για το υπουργείο Εσωτερικών, το μέλλον των υπερχρεωμένων δήμων, καθώς αναζητούνται τρόποι διάσωσης χωρίς να σημειωθούν κραδασμοί, ενώ παραμένει ακόμα ανοιχτό το θέμα των κριτηρίων για την ένταξη των δήμων σε καθεστώς Μνημονίου.

Το υπουργείο αναζητεί τρόπους, ώστε να υπάρχει μια «διαβάθμιση» στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δήμων, με καταγραφή των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων αλλά και των εσόδων τους, ώστε να μην υπαχθούν όλοι σε καθεστώς Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δήμαρχοι που εκπροσωπούν δήμους οι οποίοι είναι συνεπείς στις δανειακές ετήσιες υποχρεώσεις τους και παρουσιάζουν έσοδα ( π.χ. ενοίκια κ.ά.), έχουν ζητήσει από τον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο να μην τους απαγορευθεί απολύτως να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού, ακόμα και με τη βοήθεια της σύναψης νέων δανείων.
Τα χρέη των υπερχρεωμένων ΟΤΑ υπερβαίνουν τα 1,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο επίπεδο η βιωσιμότητά τους με την επιμήκυνση έως και 25 χρόνια της αποπληρωμής με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.
Οι δήμοι θα συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, αφού ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους, ενώ θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Σε αυτή μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πιστή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εγκρίνεται από την Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία, σε περίπτωση που το κρίνει ανεπαρκές, το τροποποιεί ή καταρτίζει η ίδια νέο.
Η οικονομική κατάσταση του δήμου (μαζί με τα νομικά του πρόσωπα) θα καταγραφεί από ορκωτούς λογιστές σε ειδική έκθεση που περιλαμβάνει:
* το συνολικό δανεισμό του δήμου και των νομικών του προσώπων από τράπεζες και τοκοχρεολύσια
* τις λοιπές υποχρεώσεις του δήμου, μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες
* διεκδικήσεις τρίτων προς το δήμο
* υποχρεώσεις ή απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από εκκρεμείς ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις
* τα διαθέσιμα έσοδα των δήμων.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών και δράσεις χρηματοδότησης με στόχο τον περιορισμό του χρέους.
Πηγή: εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.