Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Reuters: "Ατελέσφορο πιθανόν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος;"

Λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει σε ανάλυσή του ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να αποδειχθεί ατελέσφορο. Ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με την Αθήνα να δείχνει "διαχρονική" ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία αναπτυξιακή βάση για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους.
Πέραν των διακηρύξεων, όπως σημειώνει, "τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια".
Σημειώνεται ότι έχουν ήδη γίνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και συνεπώς οι ελπίδες της Ελλάδας για ανάπτυξη εναποτίθενται εν πολλοίς στα κοινοτικά κονδύλια.
Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης από την ΕΕ αντικατοπτρίζεται και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς η αρχική διατύπωση περί "Σχεδίου Μάρσαλ" εγκαταλείφθηκε στο τελικό κείμενο των Βρυξελλών, προκειμένου να μη δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες.
Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κεφαλαίων που περιορίζει τις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το προσεχές διάστημα.

Ουραγοί στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων καθώς από το πρόγραμμα των 20,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007 - 2013 έχει απορροφήσει μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα "νεκρά κεφάλαια θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες" και να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος για το σύνολο της οικονομίας.
Ωστόσο, οι ελληνικές κυβερνήσεις επιδεικνύουν διαχρονικά χαρακτηριστική ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αναπτυξιακών έργων, ενώ ακόμα και τα προκηρυχθέντα έργα "κολλάνε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας".
Επίσης σημειώνεται ότι πολλά από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα καθυστερούν, καθώς έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες.
Το άρθρο του Reuters καταλήγει σημειώνοντας ότι "τις παθογένειες αυτές θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η "ομάδα κρούσης" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που θα εγκατασταθεί σύντομα στην Αθήνα".

Η τρόικα στην Αθήνα ενόψει της έκτης δόσης
Στο μεταξύ, τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται στην Αθήνα για τον καθιερωμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων αναμένεται να τεθούν η πορεία των εσόδων και των δαπανών, η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου αλλά και οι εξελίξεις στο κρίσιμο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Το κλιμάκιο θα μεταβεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εσόδων του κράτους συνολικά αλλά και ανά τομέα, για την πορεία των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων, και για τις πιθανές αποκλίσεις όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του κάθε υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.