Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Περιπολίες Βουλγάρων αστυνομικών σε ελληνικές παραλίες

Βούλγαροι αστυνομικοί θα περιπολούν από σήμερα μαζί με έλληνες συναδέλφους τους σε παραλίες της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνέχισης της συνεργασίας των δύο αστυνομιών που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο στο Μπάνσκο της Βουλγαρίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», στόχος είναι από τη μια να εξυπηρετηθούν οι βούλγαροι τουρίστες που βρίσκονται στις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, και από την άλλη να αντιμετωπιστεί από κοινού η εγκληματικότητα.
Την προσεχή Δευτέρα ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Λευτέρης Οικονόμου και ο βούλγαρος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και αρχηγός της αστυνομίας της χώρας του Καλίν Γκεοργκίεφ θα υπογράψουν στη Θεσσαλονίκη κοινό κείμενο κανόνων που θα διέπουν τις θερινές περιπολίες ελλήνων και βουλγάρων αστυνομικών. Παρόμοιο κείμενο είχε υπογράψει τον περασμένο Ιανουάριο με τον βούλγαρο αξιωματούχο ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Ιωάννης Ραχωβίτσας εγκαινιάζοντας την έναρξη περιπολιών με τη συμμετοχή ελλήνων αστυνομικών στο μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Βουλγαρίας, Μπάνσκο.
Το πρόγραμμα των κοινών περιπολιών περιλαμβάνει τη συμμετοχή έξι βουλγάρων αστυνομικών, οι οποίοι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και θα βρίσκονται από σήμερα και για την πρώτη περίοδο, μέχρι τις 24 Ιουλίου στις παραλίες της Νέας Περάμου και του Οφρυνίου Καβάλας, ενώ στις άλλες δύο περιόδους και μέχρι τις 21 Αυγούστου θα περιπολούν στις παραλίες της Ασπροβάλτας και του Σταυρού. Οι Βούλγαροι θα είναι άοπλοι, όπως και οι έλληνες αστυνομικοί στο Μπάνσκο και θα εξυπηρετούν κυρίως ομοεθνείς τους τουρίστες. Κυρίως θα εξυπηρετούν τους τουρίστες που χρειάζονται τις αστυνομικές αρχές για ζητήματα της καθημερινότητας, όπως απώλειες εγγράφων, τροχαίες παραβάσεις κτλ. «Με το μέτρο αυτό όμως γίνεται μια κοινή προσπάθεια και στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, καθώς οι βούλγαροι συνάδελφοι μπορεί να εντοπίσουν κακοποιά στοιχεία της χώρας τους», επισήμανε αξιωματικός της ΕΛΑΣ στη Θεσσαλονίκη.
Παρ’ ότι στη Βουλγαρία και ειδικά στην περιοχή του Μπάνσκο τα προβλήματα που προκαλούν έλληνες επισκέπτες είναι ελάχιστα, στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα τα περιστατικά μικροεγκληματιοκότητας με πρωταγωνιστές Βούλγαρους είναι αυξημένα. «Ευελπιστούμε στη συμβολή των ξένων συναδέλφων στην αντιμετώπισή τους, επειδή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι αρκετά», τόνιζαν έλληνες αστυνομικοί. Η συνεργασία των δύο αστυνομιών άρχισε με τη λειτουργία των κοινών κέντρων ελέγχου ελλήνων και βουλγάρων αστυνομικών στον Προμαχώνα για τα αυτοκίνητα και στα Κούλατα για τα τρένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.