Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Περικύκλωση της Βουλής σήμερα


Δεκάδες χιλιάδες λαού, αναμένεται ότι θα περικυκλώσουν σήμερα τη Βουλή, την ώρα που θα διεξάγεται η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου για την εφεδρεία και το βαθμολόγιο/μισθολόγιο. Περικύκλωση στη Θεσσαλονίκη και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης. «Μάχη των μαχών» χαρακτήρισε την ψηφοφορία σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι η ψήφιση των επίμαχων διατάξεων αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την εκταμίευση της έκτης δόσης αλλά και για να υπάρξει «αύριο» στη χώρα.

Η κυβέρνηση ξεπέρασε πάντως χθες την πρώτη δύσκολη δοκιμασία καθώς το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής δίχως διαρροές από πλευράς της συμπολίτευσης (154 «ναι» έναντι 141 «όχι» επί 295 παρόντων).
«Εάν δεν αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει αύριο, ότι δεν υπάρχει επόμενη ημέρα για τίποτε και δεν λειτουργήσουμε τότε θα έχουμε παίξει με τη φωτιά και θα έχουμε καεί» προειδοποίησε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος κυρίως στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εγείρουν αντιρρήσεις.
«Το νομοσχέδιο στο σύνολό του είναι προϊόν μιας εξαιρετικά δύσκολης διαπραγμάτευσης και αφορά την υποχρέωσή μας να είμαστε σοβαροί υπεύθυνοι ενωμένοι και κυρίως να έχουμε συνείδηση της ιστορικότητας των στιγμών, άρα του ανεπανάληπτου μεγέθους της ευθύνης που σηκώνουμε» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος επιχειρώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις του σώματος.
Έθεσε όμως προ των ευθυνών της και την ΝΔ λέγοντας: «εάν η αξιωματική αντιπολίτευση νομίζει ότι καταψηφίζοντας, απέχοντας και λοιδορώντας δεν μετέχει στην ευθύνη κάνει λάθος γιατί ήταν εδώ πριν από εμάς και έχει τη θεμιτή φιλοδοξία να είναι εδώ και μετά από εμάς. Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει το κοινό μας σπίτι να υπάρχει».
Δυσκολίες
Ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε μεν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αλλά υποστήριξε ότι σε περίπτωση καταψήφισης του νομοσχεδίου τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα. «Η διαφορά ανάμεσα σε μια δύσκολη κατάσταση και την καταστροφή είναι τεράστια. Δυστυχώς, είναι απολύτως αναγκαίο να ζήσουμε αυτή τη φάση για να αποφύγουμε τη χειρότερη» δήλωσε.
Εξήγησε, μάλιστα, ότι ο το βασικό διακύβευμα αυτές τις ώρες είναι να αποφύγει η χώρα το χειρότερο εναλλακτικό σενάριο, δηλαδή την πτώχευση. «Οι στιγμές είναι ιστορικές. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ δίνουμε τη μάχη των μαχών.
Το νομοσχέδιο αυτό έχει πολύ μεγάλη δημοσιονομική αξία γιατί χωρίς τα μέτρα δεν κλείνει ο προϋπολογισμός του 2011 και δεν μπορεί να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός του 2012» εξήγησε και υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «το νομοσχέδιο έχει διαπραγματευτική σημασία. Είναι το εισιτήριό μας για να πάμε σε διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
Καταστροφικές συνέπειες
Σε αντίστοιχο τόνο με τον κ. Βενιζέλο ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη χώρα. «Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Να αποτρέψουμε την επάνοδο της χώρας και του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα στη δεκαετία του '50 και του '60» ξεκαθάρισε. Διέψευσε παράλληλα τα σενάρια περί ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.
Προς επίρρωση του ισχυρισμού του εξήγησε ότι οι συνταξιούχοι ανέρχονται σήμερα σε 2,76 εκ. και απαιτούνται 32 δισ. ευρώ το χρόνο για την καταβολή των συντάξεών τους. Από αυτά τα 17 δισ. ευρώ προέρχονται από εισφορές και τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ δίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Το δημόσιο δίνει 1,2 δισ. ευρώ το μήνα προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις συντάξεις, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να καταργήσει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας καθώς αυτή αποτελεί τη βάση για τη διαμόρφωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.
Βαρύ το κλίμα
Παρά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα παραμένει βαρύ εν όψει της σημερινής κρίσιμης ψηφοφορίας επί του άρθρου 37 που παγώνει τις κλαδικές συμβάσεις.
Πολλοί βουλευτές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη της βουλευτού και πρώην υπουργού Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα το υπερψηφίσει. Και ο κ. Βενιζέλος κατέστησε όμως χθες σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τροποποιηθεί το άρθρο αφού η τρόικα το θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης.
Ενδειξη καλής θέλησης
Σε ένδειξη καλής θέλησης, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα αποδεχτεί τροπολογία της κας Κατσέλη την οποία συνυπογράφουν 39 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με την οποία παρέχονται διευκολύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς πιστωτικά ιδρύματα.
 Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά όσους εργαζόμενους στο Δημόσιο τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εργασιακής εφεδρείας καθώς και όσους υφίστανται μειώσεις των αποδοχών τους, τουλάχιστον κατά 20% λόγω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχει ήδη συνεννοηθεί με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Β. Ράπανο για τη ρύθμιση.
Καταψήφισε η αντιπολίτευση
Σύσσωμοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής χαρακτηρίζοντάς το αντιλαϊκό και υφεσιακό. «Τα μέτρα που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο είναι ανάλγητα, οδηγούν τους φτωχούς σε εξαθλίωση και τη μεσαία τάξη σε αφανισμό» ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε τρομοκρατική την ομιλία του υπουργού Οικονομικών και υποστήριξε ότι όλα το βάρος πέφτει στα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί το νομοσχέδιο στο πλαίσιο μια λογικής «ενδοτικότητας και εκβιασμών» και υποστήριξε ότι η μόνη λύση στο σημερινό αδιέξοδο είναι είτε ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας, είτε η προσφυγή στις κάλπες. Σε οξύτερους τόνους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο διαλύει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με άγριες περικοπές μισθών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Αιχμές
Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, μια αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην αντιπαράθεση των εκσυγχρονιστών με τις συντεχνίες, η οποία ερμηνεύτηκε ως αιχμή κατά των τριών πρωτοκλασάτων υπουργών (Ανδρ. Λοβέρδου, Αν. Διαμαντοπούλου, Γ. Ραγκούσης) που ζήτησαν την επίσπευση του κυβερνητικού έργου παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.
«Το σχήμα που θέλει να κυριαρχεί στην κοινωνία η σύγκρουση μεταξύ ενός ακαταπόνητου εκσυγχρονισμού από τη μία και των συντεχνιών από την άλλη, είναι εύκολο και πολλές όψεις του είναι εμφανείς. Ωστόσο, θα αδικούσαμε το έθνος αν μέναμε εκεί» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.