Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Μηνύματα αισιοδοξίας και αντίστασης


Ανηφορικός ο δρόμος του ελληνικού λαού. Όπως τότε, στα
βουνά της Πίνδου, όπως και σήμερα με τα μνημόνια

Στο συμβολισμό με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα εστιάζουν τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπογραμμίζουν την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης και πάλης, για ένα βροντερό στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας, της χρεοκοπίας.
Ο πρωθυπουργός
Την αισιοδοξία ότι «δουλεύοντας όλοι μαζί θα γράψουμε άλλη μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία μας» εκφράζει οΠρωθυπουργός σε μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
«Πριν από 71 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε όχι σε μια εύκολη επιλογή. Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου, εστιάζοντας παράλληλα στις ομοιότητες της περιόδου εκείνης με τη σημερινή.
«Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα. Όχι πια στο πεδίο των πολεμικών μαχών, αλλά σε ένα νέο, δύσκολο, σκληρό και πολυσύνθετο πεδίο, σε μια παγκόσμια οικονομία, όπου το διακύβευμα είναι να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κράτησαν δέσμιους για χρόνια στη στασιμότητα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα, προσθέτει, «καταβάλουμε πολύ μεγάλες και δύσκολες προσπάθειες». Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι η χώρα δίνει τον δικό της μεγάλο αγώνα, που, όπως σημειώνει, «αποτελεί φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας, αλλά και ένδειξη σεβασμού στην ύπαρξή μας, στο κοινό μας μέλλον, που διαμορφώνουμε με αξιοπρέπεια, πατώντας στις δικές μας δυνάμεις».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ.
«Το έπος του ΄40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ώρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο δικό του μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
«Τιμούμε, στις 28 Οκτωβρίου, το ''όχι'' των Ελλήνων απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της Πατρίδας μας. Τιμούμε εκείνους που δεν δίστασαν να προσφέρουν, ακόμη και τη ζωή τους, για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Εκείνους που έκαναν ολόκληρη την Ανθρωπότητα να μιλά για το μεγαλείο, τις αρετές και την προσφορά των Ελλήνων στην Ευρώπη και τον Ελεύθερο Κόσμο. Έτσι ώστε, με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας. Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνεια» προσθέτει ο κ. Σαμαράς και καταλήγει: «Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας».
Το ΚΚΕ
«Το ΟΧΙ του λαού το 1940, που εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και ένοπλη αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κατά της τριπλής Κατοχής, με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ αποδεικνύει ότι όταν ο λαός οργανωθεί και συνειδητά παλέψει για το δίκιο του, γίνεται πανίσχυρος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε εχθρό του», τονίζει το ΚΚΕ.
«Το ΚΚΕ και πάλι σαλπίζει κάλεσμα λαϊκής συμμαχίας και αντεπίθεσης. Ο θανάσιμος εχθρός για το λαό είναι τα μονοπώλια, η εξουσία τους, τα κόμματα και οι οργανισμοί που τους υπηρετούν», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Οι θυσίες του αγώνα, ο μαζικός ηρωισμός, ανοίγουν το δρόμο για τη νίκη απέναντι στις οδυνηρές συνέπειες της υποταγής».
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου ως μια ημέρα-σύμβολο των αγώνων ενάντια στο φασισμό και στον πόλεμο, των αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επισημαίνει ακόμη ότι «η ιστορική μνήμη της Εθνικής Αντίστασης και τα οράματα για ελευθερία και πανανθρώπινη ειρήνη μένουν ζωντανά μέσα από τα σημερινά ΟΧΙ του λαού μας, μέσα από τους σημερινούς αγώνες».
Όπως αναφέρει, σήμερα λέμε:
- ΟΧΙ στα μνημόνια της ανεργίας, της φτώχειας, της χρεοκοπίας
- ΟΧΙ στα ευρωπαϊκά πακέτα ψευδεπίγραφης διαγραφής του χρέους που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κοινωνική λεηλασία, σε οικονομικά αδιέξοδα και στον περιορισμό της δημοκρατίας, της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας
- ΟΧΙ στις στρατιωτικές επεμβάσεις, στους πολέμους και στα απολυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον πλανήτη
- ΟΧΙ στο ρατσισμό και την ξενοφοβία
- ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων
- ΟΧΙ στην οικολογική καταστροφή του πλανήτη
Η Δημοκρατική Συμμαχία
«Χαιρετίζω την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ως περισσότερο συμβολική για το έθνος, τη στιγμή αυτή, από ποτέ άλλοτε μεταπολιτευτικά», τονίζει η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
«Ποτέ -για πολλές δεκαετίες- δεν ήταν πιο επίκαιρο το πολύπλευρα διδακτικό το νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Τιμούμε τους αγωνιστές του 40 και στους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης που τους διαδέχτηκαν: εκείνους που μοναδική τους σκέψη είχαν την πατρίδα, όχι το προσωπικό όχι το οποιοδήποτε κομματικό συμφέρον», υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.
Το Άρμα Πολιτών
«Αντί να πανηγυρίζει ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του για την απόφαση της ευρωζώνης, ας αναλογιστεί ότι 150 χρόνια μετά την τουρκική κατοχή και 70 χρόνια μετά τη γερμανική κατοχή, παρέδωσε με αλλεπάλληλα "ναι" τη χώρα μας στους κατακτητές της πολιτισμένης Ευρώπης, με στόχο την ευημερία των "αγορών" και τη χρεοκοπία της Ελληνικής κοινωνίας», παρατηρεί σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.
«Ας μην λησμονεί η κυβέρνηση ότι το μεγάλο "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου είναι και θα παραμείνει στην ψυχή των Ελλήνων και ότι αποτελεί και σήμερα τη μοναδική αξιοπρεπή λύση και τη μοναδική υπερήφανη νίκη σε κάθε σύγχρονο πόλεμο», συμπληρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.