Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Καθολική η αντίθεση στο πολυνομοσχέδιο


Δίνοντας δυναμικό «παρών» στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις πορείες που διοργάνωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεκάδες χιλιάδες πολίτες διατράνωσαν την Τετάρτη την αντίθεσή τους στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την Πέμπτη στη Βουλή.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ έδωσαν «ραντεβού» στην πλατεία Ομονοίας, ενώ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν από το Πεδίο του Αρεως για να καταλήξουν στη Βουλή.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στην πρώτη ημέρα της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ ήταν καθολική και σε πολλούς εργασιακούς χώρους έφτασε στο 100%.
«Αυτοί που νομοθετούν δεν έχουν να αντιμετωπίσουν συντεχνίες, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν οργισμένο ελληνικό λαό που κάθε μέρα βλέπει ότι οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αίμα θυσίες και αγώνες, θυσιάζονται μπροστά στα συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών», υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Γ. Παναγόπουλος.
«Από δω και μπρος τα πράγματα θα κριθούν κυριολεκτικά από το γίγαντα λαό και όχι από τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση και από συμβούλια και διαβούλια με τα άλλα κόμματα», δήλωσε από την πλευρά της η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων έδωσε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. «Οταν μιλάει ο λαός τα πολλά λόγια είναι περιττά, είναι φτώχια. Είμαστε 11 εκατομμύρια και είναι 154 και άμα είναι 154. Η λαϊκή οργή έχει γίνει πια ένα ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω», επισήμανε σε δηλώσεις του.
Εκτεταμένα επεισόδια
Τις ογκώδεις συγκεντρώσεις αμαύρωσαν ωστόσο τα επεισόδια που ξέσπασαν μεταξύ ομάδων νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε εμπόλεμη ζώνη.
Οδομαχίες, μολότοφ, πετροπόλεμος και δακρυγόνα συνέθεσαν το σκηνικό της έντασης στο Σύνταγμα, ενώ αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα στους δρόμους γύρω από την πλατεία από την εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά και από τις φωτιές που έχουν αρπάξει τα σκουπίδια σε κάδους απορριμμάτων.
Στις φλόγες τυλίχθηκαν νωρίτερα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ και στάσεις λεωφορείων, ενώ εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί υποκαταστήματα τραπεζών, βιτρίνες καταστημάτων, αλλά και προσόψεις κεντρικών ξενοδοχείων. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης της πλατείας και των δρόμων όπου επεκτάθηκαν τα επεισόδια.
Στην οδό Βουκουρεστίου, ομάδα αγνώστων επιτέθηκε κατά ειδικού φρουρού ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και αφού τον τραυμάτισε ελαφρά, του απέσπασε το υπηρεσιακό του όπλο.
Νωρίτερα άγνωστοι πυρπόλησαν το φυλάκιο της φρουράς στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ενώ ένταση το μεσημέρι δημιουργήθηκε και στο σημείο όπου έχει στηθεί ο σιδερένιος φράχτης, καθώς νεαροί προσπάθησαν να τον ρίξουν και πέταξαν αντικείμενα κατά των αστυνομικών.
Πέντε συλλήψεις και 28 προσαγωγές
Σε πέντε συλλήψεις και άλλες 28 προσαγωγές για κατά περίσταση επιθέσεις κατά αστυνομικών και κατοχή εκρηκτικών υλών προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στη διάρκεια των σημερινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά τις συμπλοκές τραυματίστηκαν 50 αστυνομικοί οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για την παροχή των πρώτων βοηθειών, καθώς και τρεις πολίτες.
Όπως επισημαίνει παράλληλα σε ανακοίνωσή της, σχετικά με αναφορές σε ΜΜΕ, από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε «η αναγκαία, περιορισμένη χρήση δακρυγόνων ουσιών». Τα όποια καπνικά φαινόμενα, διευκρινίζει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. «προέρχονται από την καύση κάδων απορριμμάτων και άλλων αντικειμένων που προκλήθηκαν από τις ομάδες των ατόμων που επιτίθεντο κατά των Αστυνομικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.