Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη θαλάσσια συγκοινωνία


Oλοκληρώθηκε ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το σχεδιασμό των τεσσάρων στάσεων της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης. Στο διαγωνισμό πήραν συνολικά μέρος 52 μελετητικές ομάδες.

Ο διαγωνισμός, που απευθυνόταν σε νέους αρχιτέκτονες, έως 40 ετών, είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μάλιστα, η κριτική επιτροπή που ορίστηκε από τον υπουργό αξιολόγησε τις συμμετοχές, βράβευσε τρεις και απένειμε τρεις ισότιμους επαίνους.
Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας, καθώς και τα τεύχη δημοπράτησης, για την πρόσκληση ιδιωτών για την ανάθεση της θαλάσσιας συγκοινωνίας. Υστερα από την έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, θα είναι δυνατή η δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ιδιώτες.
Την πρόσκληση θα προετοιμάσει ο υπό σύσταση ειδικός φορέας διαχείρισης του έργου, ο οποίος συστήνεται με τη σύμπραξη της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης και των πέντε δήμων που θα συμμετέχουν στη θαλάσσια αστική συγκοινωνία (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού, Δέλτα και Πυλαίας – Χορτιάτη). Ο φορέας θα έχει ως έργο, αρχικά, την ένταξη στο ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης για τις οριστικές μελέτες και την κατασκευή της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας και στη συνέχεια την προκήρυξη της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, καθώς και τη σύμβαση με τον ιδιώτη επενδυτή που θα επιλεγεί.

Αποκατάσταση
«Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού των περιπτέρων στις στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την τελική υλοποίηση του έργου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους αρχιτέκτονες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για την υψηλή αισθητική των προτάσεών τους και την αρμονική ενσωμάτωσή τους στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Αυτήν τη φορά προχωράει σταθερά και συστηματικά η εκπλήρωση ενός ονείρου όλων των Θεσσαλονικέων: η αποκατάσταση της διαχρονικής σχέσης της πόλης με τη θάλασσα», δήλωσε ο Σπύρος Βούγιας όχι μόνο με την ιδιότητα του βουλευτή και του συγκοινωνιολόγου, αλλά και με την ιδιότητα του εμπνευστή της θαλάσσιας συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης και μέλους της κριτικής επιτροπής που αξιολόγησε τις συμμετοχές στο διαγωνισμό.
Η απονομή των βραβείων και των επαίνων, καθώς και η παρουσίαση των μακετών και των πινακίδων όλων των προτάσεων θα γίνουν σε έκθεση που θα διοργανωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Στην κριτική επιτροπή, εκτός από τον κ. Βούγια, μετείχαν οι Λόης Παπαδόπουλος, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, αρχιτέκτων, αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Σεκέρης, μηχανολόγος και Ελένη Σπάρτση, αρχιτέκτων.

Τα βραβεία
Το Α' βραβείο πηγαίνει στους Κωνσταντίνο Χρυσό και Μαριάνθη Τατάρη. Το Β' βραβείο στους Αλέξανδρο Τσολάκη και Bastian Wibranek. Το Γ' βραβείο στους Χρήστο Κύρου και Γεωργία Παρθενίου. Οι τρεις ισότιμοι έπαινοι απονέμονται στους: α) Αναστασία Τατιάνα Τζάκα, Ιωάννα Συμεωνίδου, Ελένη Γεωργιάδου, Ανδρέα Γκουμά, Κωσταντίνο Νάστου, β) Σταμάτη Γιαννίκη, Παρασκευή Τσάγκα, Γεώργιο Αγγέλου, Παναγιώτη Χατζητσακίρη, Στελίνα Τσίφτη και γ) Ρουμπίνη Μακρίδου, Αικατερίνη Κοτζιά, Σπυρίδων Παπαδημητρίου, Κορνελία Φιλοξενίδου, Sebastian Duque.

πηγή: εφημερίδα "Αγγελιοφόρος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.